By Expedia Team, on August 30, 2016

De Schotse Hooglanden: groots en geheimzinnig

Heb je zin om een gebied vol legendes te ontdekken? Ga dan naar Schotland!

De Schotse Hooglanden, met hun bijzondere landschappen en legendarische bewoners, zijn fascinerend voor iedereen. Tot op de dag van vandaag vormt dit gebied in het Noordwesten van Schotland een geliefd decor voor filmmakers die de mythische sfeer van de Hooglanden prachtig weten te vangen.

### Op zoek naar Nessie

Het monster van Loch Ness, beter bekend onder de naam ‘Nessie‘, speelt de hoofdrol in allerlei legendarische verhalen die al eeuwenlang de ronde doen. Wanneer je in de Hooglanden bent, ga je natuurlijk zelf ook op zoek naar dit mythische wezen. Misschien ben je wel de eerste die het geheim ontrafelt van dit monster!

Of het nu wel of niet bestaat, het monster van Loch Ness blijft tot de verbeelding spreken. Wil je dit mysterie zelf ontrafelen, raap dan al je moed bij elkaar en stap aan boord van een boot die de mysterieuze nevels van de Hooglanden doorklieft. Neem je verrekijker mee en speur het wateroppervlak af. Zie je Nessie boven het water uitsteken?

Loch Ness ligt vlakbij Inverness, de hoofdstad van de Hooglanden. Het meer jaagt mensen angst aan door het troebele water dat soms heel vreemd beweegt. Er heerst een sfeer die goed past bij de beste thrillers. Mocht je het ongrijpbare monster tijdens je boottocht onverhoopt hebben gemist, je hebt in elk geval onvergetelijke uren beleefd.

Scottish Highlands_legends_Loch Ness_visualhunt.jpg

Kasteel aan de oever van Loch Ness. Foto: Shadowgate via Visualhunt.com / CC BY

### In de voetsporen van Harry Potter, tovenaarsleerling van de Hooglanden

Als echte fan van het beroemde personage Harry Potter droom je er natuurlijk van om naar dezelfde plek te gaan als waar acteur Daniel Radcliffe in de huid van de jonge tovenaar kroop. In de Hooglanden heb je de kans om deze droom uit te laten komen. Je treedt in de voetsporen van de held van J.K. Rowling.

Klim aan boord van de trein die lijkt op de Zweinstein Expres en begin je reis. De Jacobite Steam Train vertrekt van Fort William en gaat naar Mallaig. Tijdens deze bijzondere reis word je ‘betoverd’ door het Schotse landschap dat je uit het raam ziet. Ook zie je het duizelingwekkende silhouet van het Glenfinnan Viaduct.

De films over Harry Potter zijn op allerlei plaatsen opgenomen. Eén daarvan is Glencoe, niet ver van Fort William. Ga er even langs voor je naar de Jacobite Steam Train gaat. Daar zie je de charmante stenen huizen waarop de architectuur van het huisje van Hagrid, een van de hoofdpersonen van de boeken, grotendeels gebaseerd is.

Scottish Highlands_legends_Glencoe_visualhunt.jpg

Adembenemend Glencoe. Foto: kenny barker via Visual Hunt / CC BY

### James Bond in de Hooglanden

Achter het stuur van zijn Aston Martin heeft geheim agent 007 heel wat missies volbracht. Deze missies brachten hem over wegen die door buitengewone landschappen liepen. Ook de Schotse Hooglanden behoren tot deze natuurlijke decors. Hier werden meerdere films van de Britse geheim agent opgenomen, waaronder Skyfall van Sam Mendes.

Na je uitstapje in de voetsporen van Harry Potter bevind je je in de vallei van Glencoe. Hier zou ook James Bond zijn kinderjaren hebben doorgebracht. Nu is het tijd voor een bezoek aan Duntrune Castle. Dit kasteel is bekend omdat het er zou spoken, maar ook een van de slotscènes van Skyfall is hier opgenomen. Kortom: dit is werkelijk de beste plek voor een selfie in de legendarische Hooglanden. Een mooie afsluiter van je vakantie in Schotland.

### Het bijzondere Castle Stalker

Castle Stalker is een klein Schots architectonisch wonder dat gebouwd is op de Rock of the Cormorants. Monty Python koos deze locatie voor de slotscène van hun film the Holy Grail. Dit fort is vooral zo verrassend en fascinerend omdat het op een eiland ligt. Let op: je kunt het kasteel alleen bezoeken in de maanden mei, augustus en september.

### Top 4 evenementen in de Hooglanden

– Mei – september: Highland Games; sportliefhebbers uit het hele land komen bij elkaar.
– Mei: Spirit of Speyside; whiskyfestival in heel Schotland.
– Zomer: ieder jaar worden er meerdere golftoernooien georganiseerd.
– 31 december: vier oud en nieuw volgens de echte Schotse traditie.

### De Hooglanden in het kort

Beste tijd om te gaan

De Schotse Hooglanden zijn adembenemend mooi, maar niet zo warm en ook niet erg zonnig. Kies dus voor de zomer of de lente om het gebied onder de best mogelijke weersomstandigheden te bezoeken.

Vervoer

Vliegen: vlieg voordelig naar Glasgow of Inverness om Schotland te ontdekken.

Auto: huur een auto om volop te kunnen genieten van de rijkdommen van de Hooglanden.

Stoomtrein: als je de Jacobite Steam Train neemt kost dat ongeveer €40.

Slapen

Of je in de Schotse Hooglanden nu kiest voor Inverness, Fort William of Glencoe, overal zijn hotels en hostels te vinden van hoge kwaliteit en voor elk budget. Een andere optie is een vakantiehuis middenin de natuur.

Eten & drinken

Crannog: Town Center Pier Fort William

Zeevruchten, menu’s vanaf €19*

Glencoe Cafe: Glencoe Village, Argyll

_Traditionele Britse keuken, budget €4 – €20_

Dores Inn**: Dores, Inverness

Brasserie, gerechten vanaf €12*

Oakwood Restaurant**: Dochgarroch, aan de A82 bij Loch Ness,

Schotse keuken, menu vanaf €12*

* Prijzen kunnen afwijken.