By Expedia Team, on June 18, 2015

Het spoor van de Russische schrijvers

Ontdek het Sint-Petersburg van de grote romans, de bloedige duels en de romantische gedichten. Als je van Russische literatuur houdt, hou je van Sint-Petersburg. Nog steeds waren de geesten van Poesjkin en Dostojevski door de stad van Peter de Grote. Volg hun voetsporen in een literair weekend Sint-Petersburg.

DAG 1
—–

### Het huis van Poesjkin

Je weekend begint met een eerbetoon aan Alexander Poesjkin, op het Dekabristovplein. Hier staat het standbeeld van Peter de Grote. Het brengt je onmiddellijk in de sfeer van Poesjkins beroemde gedicht De Bronzen Ruiter.

Vanuit hier loop je naar het weidse plein voor het Winterpaleis, de vroegere residentie van de tsaren. Je kijkt je ogen uit naar het enorme gebouw met zijn barokke gevels vol beeldhouwkunst.

Steek de Neva over naar het Vasilevski-eiland, want van daar heb je een nog poëtischer uitzicht op dit sprookjespaleis.

St Petersburg pushkin statue arts square.jpg

Poesjkin standbeeld

### Fataal duel

Tijd om een kijkje te gaan nemen in het huis van Poesjkin, dat nu een museum is. Hier krijg je een mooi inkijkje in het leven van deze grote Russische dichter. Er kunt er allerlei persoonlijke voorwerpen bekijken en veel originele geschriften, met gedichten en schetsjes die de dichter in de kantlijn heeft gemaakt. Ook vind je hier de laarzen van Tolstoj en de leunstoel van Gogol. Niet spannend genoeg? Wat dacht je van het met bloed bevlekte jasje dat Poesjkin droeg tijdens zijn fatale duel?

Daarna op naar de oude banketbakkerij Wolf en Béranger, waar de geest van Poesjkin altijd rondwaart. Hier, op Nevski Prospect nummer 18, dronk hij zijn laatste kop warme chocola voordat hij op 37-jarige leeftijd het leven liet. Zin in iets lekkers? Ze hebben hier typisch Russische lekkernijen zoals pirosjki (kleine gevulde pasteitjes), die je eet met een glas wodka erbij!

### Schatten in de Hermitage

Dan loop je door naar het plein van de Kunsten, een schitterend neoklassiek plein ontworpen door de Italiaanse architect Carlo Rossi. In het midden staat het standbeeld van Poesjkin.

Ga terug over de Nevski Prospect, de beroemde winkelstraat van Sint-Petersburg waar iedereen graag flaneert langs al die prachtige gebouwen, kerken en chique modewinkels.

En al ben je dan gekomen voor de schrijvers, natuurlijk wil je ook het werk van Raphaël, Rembrandt, Da Vinci, Van Gogh en al die andere grote kunstenaars zien. Daarvoor dompel je je een paar uur lang onder in de Hermitage, het beroemdste museum van Sint-Petersburg.

Tijd om de hoogte op te zoeken. Hoog boven de stad, bij de Mansarda, proef je het lekkerste uit de Russische, Europese en Aziatische keuken. Geniet van de zalmtartaar, met uitzicht op de overweldigende Sint Izaäk kathedraal.

DAG 2
—–

### In de voetsporen van Dostojevski

Een mooie plek om je tweede dag van dit literaire weekend Sint-Petersburg te beginnen: boekhandel Dom Knigi, die gevestigd is in de vroegere Singer naaimachinefabriek. Op de tweede verdieping vind je Café Singer, met prachtige grote ramen en allerlei heerlijkheden voor een Russisch literair ontbijt.

Dan naar het Dostojevskimuseum, gevestigd in het huis waar de schrijver de laatste jaren van zijn leven doorbracht. Je ziet helemaal voor je hoe hij hier aan De gebroeders Karamazov zat te werken in zijn studeerkamer compleet met samowar, zodat de schrijver altijd een glas thee onder handbereik had.

Vlakbij vind je bekende plekken uit Misdaad en straf. Het huis van Raskolnikov, het huis van de oude woekeraarster waar Raskolnikov zijn slachtoffers maakte, het politiebureau waar hij zijn misdaad bekende, het bestaat echt! Je verwacht bijna dat Raskolnikov zelf ineens opduikt, gewapend met een bijl…

Je weekend Sint-Petersburg is niet compleet zonder kaviaar en wodka. Daarvoor ga je naar Grand Hotel Europe waar je de meest legendarische lunch in deze tsarenstad krijgt voorgezet.

St Petersburg catherine palace.jpg

Katarinapaleis

### Op school bij Poesjkin

Voor het laatste deel van je literaire weekend Sint-Petersburg ga je naar de stad die naar Poesjkin is vernoemd maar vroeger Tsarskoje Selo heette, oftewel ‘tsarendorp’. Hier hadden de tsaren hun buitenverblijven. Nu kun je er onder andere genieten van het Katarinapaleis, een feest van barokke bouwkunst. Maar je vindt hier ook het Lyceum van Tsarskoje Selo, dat vooral bekend is vanwege zijn beroemdste leerling: Alexander Poesjkin. Je kunt er de kamer bezoeken waar hij de beroemde verzen van De bronzen ruiter heeft geschreven.

Terug in Sint-Petersburg duik je nog even het honderd jaar oude café Smirdin Sever in, als eerbetoon aan Poesjkin. Hier kwam de dichter zelf ook graag.

Voor je laatste maaltijd van dit schrijversweekend ga je in vorstelijke sfeer uit eten bij restaurant Tsar. Natuurlijk bestel je een boeuf Stroganov, want die krijg je nergens beter dan hier. En je klinkt op de gezondheid van al die literaire helden: Na zdorovje!

Houd je van literatuur? Ontdek de schrijvers van Ierland in onze literaire reisgids van Dublin.

### Wie was Raspoetin eigenlijk?

Sommigen zien hem als een mystiek figuur die aan het hof van de tsaren leefde. Anderen denken bij zijn naam vooral aan het nummer van Boney M, met het refrein Ra-Ra-Rasputin, Russia’s greatest love machine… Zeker is dat Raspoetin model heeft gestaan voor allerlei personages in romans, strips en films. In werkelijkheid was hij geestelijke- en gebedsgenezer en kwam hij uit Siberië. In 1904 kwam hij aan in Sint-Petersburg. Hij behandelde de zoon van tsaar Nicolaas II, die aan hemofilie leed. Daardoor kreeg hij nauwe contacten met het hof. Maar dat beviel niet iedereen: op 16 december 1916 werd hij door een aantal vijandige aristocraten vermoord.

### Sint-Petersburg in het kort

Beste tijd om te gaan

De zomer is het mooiste seizoen voor naar Sint-Petersburg. Dan is de temperatuur prettig (gemiddeld tussen 19 en 22 graden) en tijdens de beroemde witte nachten eind juni wordt het de hele nacht niet donker.

Vervoer

Het centrum kun je het beste te voet verkennen.

Daarnaast zijn er vier metrolijnen, die rijden van 06:00 tot 00:00 uur.

Slapen

In de wijk rond de Hermitage zit je middenin de stad en dichtbij de (literaire) bezienswaardigheden.

Eten en drinken

Mansarda: Posjtamtskaya Ulitsa 3

Café Singer: Nevski Prospect 28

Tsar: Sadovaja 12

Grand Hotel Europe: Mikhailovskaja Ulitsa 1/7

### “Een kalmte die je ziel verfrist, een rust die je hart verlicht, een stilte waarin je altijd luistert of je niet plotseling het gezang van engelen of de stem van God hoort! Liefhebben in zo’n nacht is twee keer liefhebben.”

Een paar zinnen waarmee de Franse schrijver Alexandre Dumas zijn bewondering uitdrukt voor de prachtige witte nachten van Sint-Petersburg.

### Top 3 literaire evenementen

Februari: Dag van Poesjkin, feestelijkheden ter ere van de dichter.

Juni: verjaardag van Poesjkin, herdenkingen en feest.

Juli: Dag van Dostojevski, cultuur en theater gewijd aan de schrijver.”