By Expedia Team, on October 3, 2016

‘Ik ben verliefd op de wereld’ – interview met Jessica van Corners of the World

Reisblogger en digital nomad Jessica van Corners of the World ging als kind al op ontdekkingstocht, en dat doet ze nog steeds. Als freelancer kan ze werken waar ze maar wil, en dat doet ze dan ook, bijvoorbeeld in Costa Rica en Colombia. Een interview over werken als je op reis bent en over hoe het leven van een digital nomad eruitziet.

interview met reisblogger Jessica van Corners of the World

Wie ben je en waarom reis je zo graag?
Mijn naam is Jessica en ik ben al 24 jaar onwijs verliefd op de wereld. Van kleins af aan riep ik al dat ik niet in Nederland wilde blijven, maar juist de wereld verkennen en avonturen beleven. Al vanaf dat ik kon kruipen waren mijn ouders mij regelmatig kwijt, want ik was altijd op ontdekkingstocht. Het zou me dan ook niets verbazen als ik op de een of andere manier familie ben van ontdekkingsreizigers zoals Columbus of Marco Polo haha. Die drang naar het onbekende en die eeuwige nieuwsgierigheid zijn maar lastig te verklaren en hoe meer ik reis, hoe meer er op mijn reis-bucketlist komt te staan.

Interview met digital nomad Jessica van Corners of the World

In Zweden

Wanneer ben je begonnen met je blog Corners of the World, en waarom?
Ik heb een studie Journalistiek en een minor Ontwikkelingsvraagstukken achter de rug, wat natuurlijk een goede basis is voor een avonturier die staat te springen om verhalen over de wereld te delen. Ik werk inmiddels zo’n twee jaar als freelancer, voornamelijk als tekstschrijver, fotograaf en filmmaker. Ik krijg veel vrijheid van mijn opdrachtgevers, maar met de start van Corners of the World gaf ik mezelf carte blanche, oftewel ultieme vrijheid om te schrijven over wat ik maar wil. Juist het persoonlijke aspect, dat ik in het werk voor opdrachtgevers vaak achterwege moet laten, kan ik op mijn eigen site kwijt.

Waar houd je je – naast bloggen en reizen – nog meer mee bezig?
Ik vind het fijn om mijn vrije tijd te spenderen aan gezelligheid met vrienden en familie. Daarnaast zijn enkele van mijn favoriete bezigheden yoga, fotograferen, zwemmen, snorkelen, surfen, maar soms ook een lekker avondje series kijken!

interview met reisblogger Jessica van Corners of the World

Je schrijft geregeld over reizen met een beperkt budget. Wat is jouw ultieme budgettip voor reizigers?
Oef, lastig om er maar één te kiezen! Het belangrijkste is denk ik dat je continu overweegt of iets het bedrag waard is. Ik vind het bijvoorbeeld niet erg om wat langer onderweg te zijn met het lokale transport, waardoor ik geld bespaar dat ik kan uitgeven aan leuke activiteiten. Als ik een dure bezienswaardigheid wil bezoeken, zorg ik dat ik de kosten die dag druk door zelf te koken en in een hostel te overnachten. Stel voor jezelf een totaalbedrag per land of per reis vast en probeer dit steeds in je achterhoofd te houden bij iedere aankoop. Check ook altijd even de tips voor gratis/goedkope activiteiten en er zijn veel bezienswaardigheden waar je op bepaalde momenten gratis naar binnen kunt. Daarnaast zijn er veel manieren om goedkoop in het buitenland te verblijven zoals vrijwilligerswerk, tijdelijke baantjes en house sitting (= het verzorgen van planten en dieren terwijl je in een huis verblijft van mensen die zelf weg zijn).

interview met digital nomad Jessica van Corners of the World

Je hebt drie maanden in Suriname gewoond en gewerkt. Hoe heb je dat ervaren?
Ik heb inderdaad een aantal maanden bij het 10 Minuten Jeugdjournaal in Suriname gewerkt. Wonen in Paramaribo was in het begin wel even wennen: de stad is vrij klein, bijna iedereen kent elkaar en bovendien was er natuurlijk ook nog sprake van een kleine cultuurshock. Mijn collega’s dansten door de ruimte als er een deadline naderde om stress kwijt te raken, Sranan bleek toch niet helemaal exact hetzelfde te zijn als Nederlands en mijn fiets was een opvallende verschijning in het straatbeeld van Paramaribo. Maar het werd uiteindelijk een onvergetelijke ervaring! Ik werd verliefd op het prachtige land, de groene natuur en de mensen die van iedere dag een feestje maken.

Wat was je meest bijzondere reiservaring tot nu toe?
Ook weer zo lastig kiezen! Een van de leukste dingen om te doen op reis was het werken met zeeschildpadden in Costa Rica. Samen met biologen zorgden we ervoor dat de eieren op een goede manier uitkwamen en dat de baby’s veilig in zee terecht kwamen. Het stelen van schildpadeieren is jammer genoeg nog steeds een groot probleem in Latijns-Amerika, dus ik vond het bijzonder om daar op deze manier meer over te weten te komen.

interview met reisblogger Jessica van Corners of the World

Schildpadje in Costa Rica

Welke bestemmingen staan er de komende tijd op jouw planning?
Marokko en de Filipijnen staan momenteel erg hoog op mijn lijstje. Ik maak echter eigenlijk vrij impulsief beslissingen, dus volgende week kan ik zomaar een ticket naar een heel ander land hebben gekocht haha.

Wat zijn je favoriete websites en (reis)blogs?
Ik volg behoorlijk wat blogs, zowel Nederlands als internationaal! Websites die ik regelmatig bezoek zijn Alex in Wanderland, BeSabine, Bohemian Dreams, Moderne Hippies, Thank God It Is Monday, Reismeisje, What About Her, Reisvlinder, Travel Create Repeat en Karlijn Travels (had ik al gezegd dat ik slecht keuzes kan maken?).

Hoe ziet jouw leven als digital nomad eruit? Werk je bijv. meestal vanuit het buitenland, en ben je dan niet afgeleid door de bestemming?
Mijn laptop en ik zijn de grootste vrienden haha. Ik breng onwijs veel tijd achter m’n laptop door, omdat het meeste van mijn werk online gebeurt of verzonden wordt. Hierdoor kan ik werken waar ik maar wil, zolang er eigenlijk maar internet aanwezig is. Om een idee te geven: het afgelopen jaar bracht ik 9 van de 12 maanden in het buitenland door. Ik werkte onder andere vanuit Spanje, Colombia, Costa Rica, Jamaica en de Verenigde Staten. Ik ben vaak niet snel afgeleid door een bestemming, maar wel door de mensen om mij heen. Je moet extreem goed kunnen plannen en veel zelfdiscipline hebben. Er zijn namelijk genoeg dagen dat iedereen naar het strand gaat, maar dat jij met dat lekkere weer achter je laptop moet zitten. Maar de toffe dingen die je in je vrije tijd dan kunt doen maken dat meer dan goed!

interview met reisblogger Jessica van Corners of the World

Digital nomad Jessica in Panama

Wat moet je absoluut doen (of juist niet) als je digital nomad wilt worden? Heb je tips?
Doorzettingsvermogen hebben. Het klinkt namelijk als een droomplan: je baan opzeggen om als digital nomad aan de slag gaan en de wereld te ontdekken. Maar er komt natuurlijk heel wat bij kijken en over het algemeen stromen de opdrachten niet binnen een maand binnen. Je zult veel tijd moeten steken in het verzinnen van ideeën, het benaderen van bedrijven en het opbouwen van een netwerk en een portfolio. Ik zou bovendien aanraden om je spaarrekening flink aan te vullen, aangezien het leven als digital nomad pieken en dalen heeft, ook qua financiën. Verder zou ik vooral zeggen: motiveer en inspireer jezelf om die ideeën waar je al zo lang over droomt om te zetten in plannen!

Op de hoogte blijven? Volg Jessica dan via haar blog, Facebook, Twitter, Instagram, YouTube en Pinterest.