By Expedia Team, on March 12, 2018

‘Ik heb mijn hart verloren aan Colombia’ – interview met Sabine van BESABINE

Sabine emigreerde ruim drie jaar geleden voor de liefde naar Colombia. Op haar blog BESABINE vertelt ze over reizen in Colombia, maar ook over hoe het is om te wonen en werken in een land met een andere cultuur. Een interview met Sabine over haar emigratie en het leven in Colombia, en de do’s en don’ts voor wie Colombia wil bezoeken.

interview met Sabine van BESABINE

In de Tatacoa-woestijn

Wie ben je en waarom reis je zo graag?
¡Buenos días! Ik ben Sabine Boogaard, bijna 33, en al sinds dat ik een klein meisje was gefascineerd door andere landen en culturen. Toch duurde het best lang voordat ik echt het reisvirus te pakken had en er zelf op uit durfde te gaan. Het begon toen ik op mijn 19e vrijwilligerswerk ging doen in Ghana. Vanaf dat moment vloog ik als backpacker de hele wereld over. Ik vind het fantastisch om te ervaren hoe andere culturen leven, om de schoonheid van deze aarde te ontdekken en om naar plekken te gaan die nog niet zijn ontdekt door het massatoerisme.

Wanneer ben je begonnen met je blog BeSabine, en waarom?
In maart 2015, precies 3 jaar geleden dus, begon ik met mijn blog BESABINE. Ik was net 3 maanden daarvoor geëmigreerd naar Colombia en besloot met een blog mijn familie en vrienden op de hoogte te houden van mijn leven in een land waar veel vooroordelen over waren (en nog steeds zijn). Er bleken echter meer mensen geïnteresseerd, en een jaar later stapte ik van een gratis blog over naar een eigen domein. BESABINE is volledig gericht op wonen, werken en reizen in het prachtige Colombia, het land waaraan ik mijn hart heb verloren.

interview met Sabine van BESABINE

Een van Sabine’s favoriete plekken in Colombia: het meer van Tominé en het witte dorpje Guatavita

Waar houd je je – naast bloggen en reizen – nog meer mee bezig?
Jarenlang werkte ik als wetenschappelijk onderzoeker in het VUMC in Amsterdam en later in het Nationaal Kanker Instituut van Colombia in Bogotá. Ook een mooie bron voor schrijfsels, want werken in Colombia is zeker niet altijd makkelijk. Vorig jaar juli nam ik ontslag en begon ik mijn eigen bedrijf, iets wat ik al jaren wilde, maar nooit durfde te doen. Nu werk ik als webdesigner, een passie die ik heb ontdekt door het bloggen. Voor mijn blog heb ik regelmatig leuke samenwerkingen en ontmoet ik veel nieuwe mensen. Daarnaast reis ik nog steeds graag en regelmatig door Colombia, ben ik veel bezig met ons hondje en geniet ik van het leven met mijn man in onze finca op het Colombiaanse platteland.

Je woont sinds eind 2014 in Colombia. Hoe is dat zo gekomen?
Begin 2013 ontmoette ik mijn Colombiaanse man op het werk in Nederland, waar hij op een éénjarig visum verbleef. We werden verliefd en een jaar later moest hij terug naar zijn thuisland. Een jaar lang hadden we een lange afstandsrelatie met een paar bezoekjes aan Colombia. Maar aangezien dat niet is wat we wilden en hij niet naar Nederland kon komen, besloot ik te emigreren. In een paar maanden tijd verkocht ik mijn huis en al mijn spullen, regelde ik een visum, nam ik afscheid van mijn familie en vrienden en vloog ik op 31 december naar Bogotá. Ik ging met het idee van ‘ik kijk het even een jaartje aan’, maar al snel voelde ik me helemaal op mijn plek. Eind 2016 trouwden we voor de wet in Colombia en medio 2017 was onze bruiloft in Nederland.

interview met Sabine van BESABINE

Sabine en haar man bij de Vallei van Sopó – waar hun huis staat

Waar moest je het meest aan wennen toen je pas in Colombia woonde?
Ik denk aan de manier van doen en de mentaliteit. Ik had de eerste vijf maanden nog geen werk, maar toen ik eenmaal ging werken bleek het zo een wereld van verschil, dat was wel even wennen. Met name hoe mensen met elkaar omgaan, de enorme klassenverschillen en ongelijkheid en de regeltjes die het leven er niet makkelijker op maken. Daarnaast was leven met een Colombiaanse schoonfamilie best even lastig, hoe familie met elkaar omgaat bijvoorbeeld. Ook moest ik wennen aan de veiligheidssituatie. De wijk in Bogotá waar we woonden was wel veilig, maar toch ben je altijd rekening aan het houden met waar je je geld stopt, waar je wel en niet kunt komen en dat je voor een bepaalde tijd weer veilig thuis moet zijn.

Heeft de emigratie naar Colombia jou veranderd?
Jazeker! Emigreren is best wel een grote stap, waarbij ik zo vaak ‘wat als…’ dacht. Dat het dan gewoon lukt en dat het leven écht pas begint buiten je comfortzone heeft me gebracht waar ik nu ben. Voorheen had ik een vrij simpel leventje, terwijl ik nu alles aanpak, een andere taal heb geleerd en Colombia nu gewoon mijn thuis is. Ik leef veel minder op de tijd, heb niet eens een horloge meer en kom regelmatig te laat (terwijl ik in Nederland altijd 10 minuten te vroeg was, maar aangezien dat in Colombia alleen maar irritatie oplevert heb ik dat snel afgeleerd). Structuur is er redelijk uit, ik ben veel makkelijker geworden in alles en ik durf veel meer nieuwe dingen aan te pakken en mijn dromen na te jagen. Waar ik altijd de toekomst probeerde uit te stippelen, weet ik nu niet eens wat we volgende maand gaan doen. Een onzekerheid waar ik voorheen niet zo goed tegen kon, maar nu juist heerlijk vind.

interview met Sabine van BESABINE

Paardrijden in San Agustín – de bekendste archeologische bestemming in Colombia

Wat mis je het meest uit Nederland?
Mijn familie en vrienden. Met name het opgroeien van kinderen van vriendinnen, wat ik nu van een afstandje meemaak. En leuke dingen doen met en er zijn voor mijn familie. Verder mis ik Nederlandse eigenschappen, zoals eerlijkheid (in Colombia wordt veel aan elkaar gelogen en ben je nooit zeker of iets wel of niet klopt), directheid en loyaliteit.

Wat zijn je favoriete reisblogs?
Ik vind het heerlijk andere reisbloggers te volgen, al lees ik wegens tijdsgebrek niet alles meer. In ieder geval ben ik altijd te vinden bij Karlijn Travels en bij Jessica van Corners of the World. Jessica heeft een tijdje bij ons in Bogotá gelogeerd en ik geniet enorm van haar levendige verhalen en prachtige foto’s. Zij kan de lezer echt meenemen naar een bestemming en ook haar prachtige video’s doen me altijd wegdromen.

Welke plek mogen mensen die Colombia bezoeken absoluut niet overslaan, en waarom niet?
Oh jee wat een lastige vraag… Er is zoveel moois hier! 😀 Ik ben zelf erg van buiten de gebaande paden reizen, maar aangezien maar weinigen dat doen zou ik zeggen: Barichara. Dit dorpje wordt gek genoeg vaak overgeslagen, terwijl reizigers wél het nabijgelegen San Gil bezoeken. Totaal onterecht; Barichara staat namelijk niet voor niets in de top 3 van mooiste dorpjes in Colombia. Het is totaal authentiek, buiten het hoogseizoen is er bijna niemand te bekennen. Het is echt een waar genot om er rond te lopen. Er is zoveel te doen en de omgeving is zeer veelzijdig en simpelweg prachtig. Ik ben er inmiddels 3 keer geweest waarvan één keer vijf dagen met mijn ouders, die er bijna niet meer weg wilden.

interview met Sabine van BESABINE

Dwalen door de straatjes van het koloniale Barichara

Heb je praktische tips voor mensen die op reis gaan naar Colombia? Wat zijn do’s & don’ts?
Een absolute don’t is je niet goed inlezen over de veiligheid. Hoewel het land natuurlijk veel veiliger is dan voorheen en je hier nu helemaal perfect kunt reizen, óók als vrouw alleen, zijn er zeker wel dingen om rekening mee te houden. Zoek bijvoorbeeld uit waar veilige wijken zijn in grote steden, hoe je veilig van het vliegveld bij je hostel komt en welke gebieden echte no-go areas zijn. Een andere don’t is op reis gaan tijdens het hoogseizoen. Hoewel op alle websites over Colombia die periodes wel als beste reistijd staan aangeschreven, ben ik het daar totaal niet mee eens. Het is te veel om nu over uit te wijden (op mijn blog lees je alles over het klimaat en welke periodes te vermijden), maar kort gezegd is het echt horror om tijdens Colombiaanse vakanties met miljoenen binnenlandse toeristen het land te moeten ontdekken. Ga buiten die periodes en heb het land, buiten wat backpackers na want die zijn er altijd, helemaal voor jezelf!

Een absolute do is genieten van alles wat dit bijzondere land te bieden heeft. Leer een beetje Spaans (een must als je wilt communiceren met de lokale bevolking) en maak contact met de meest vriendelijke mensen ooit. Eet het lokale eten en stap eens van het gebaande pad af. Colombia heeft zoveel moois te bieden: het grootste deel van het land is nog onontdekt door toeristen. Een andere do: gewoon gaan! Ik snap de bezorgdheid van familie en vrienden, maar als je zelf niet in het land geweest bent weet je ook niet hoe het echt is. Mijn ouders waren in eerste instantie ook niet bepaald blij. Maar inmiddels zijn ze alweer drie keer een maand op bezoek geweest en net als ik helemaal verliefd op Colombia!

_Op de hoogte blijven? Volg Sabine dan via haar blog, Facebook, Twitter en Instagram!_

Lees ook onze andere interviews met reisbloggers!