By Expedia Team, on April 9, 2018

‘Ik weet zeker dat ik oud ga worden in Noorwegen’ – interview met Michelle van Lost in Norvana

Michelle van Lost in Norvana is verliefd op Noorwegen. Op haar blog schrijft ze over haar reizen naar dit land, dat ze binnenkort voor de zevende keer gaat bezoeken. Dat Michelle avontuurlijk is, blijkt wel uit haar deelname aan de Fjällräven Polar-expeditie in 2017. In dit interview vertelt ze over dit bijzondere avontuur en haar liefde voor Noorwegen.

Michelle van Lost in Norvana

Op de top van Mannen

Wie ben je en waarom reis je zo graag?
Mijn naam is Michelle van Rossenberg, ik ben 26 jaar en woon samen met mijn vriend en chihuahua Finn in het centrum van Utrecht. Reizen is voor mij ontsnappen. Ontsnappen aan de stad, de sleur, aan de maatschappij, aan een keurslijf. Het is voor mij ontdekken. Jezelf ontdekken, andere culturen ontdekken en vooral mooie plekken ontdekken. Reizen vergroot je wereld en maakt je een beter mens. Iedere keer weer.

Wanneer ben je begonnen met je blog Lost in Norvana, en waarom?
Lost in Norvana is geboren op 2 januari 2016, onder het mom van ‘goede voornemens’. In de zomer ervoor kregen mijn vriend en ik van een Noor – in Noorwegen – te horen dat we al meer van het land hadden gezien dan hijzelf. In combinatie met mijn liefde voor schrijven, besloot ik dat het zonde was om géén blog te beginnen waar ik al onze avonturen en kennis op zou tentoonstellen. En de rest is geschiedenis.

Michelle van Lost in Norvana

Hiken met mijn hondje Finn in natuurreservaat Hopen

Waar houd je je – naast bloggen en reizen – nog meer mee bezig?
Ik ben freelance copywriter, dus ik spendeer het grootste deel van mijn dagen achter een toetsenbord. Ik schrijf (web)teksten, maak websites en beheer social media voor een aantal verschillende opdrachtgevers. In mijn vrije tijd wandel ik veel en graag met mijn hond Finn, bezoek ik met regelmaat concerten en festivals, bak ik taarten en koekjes en ben ik zo nu en dan op de schietbaan te vinden.

Op je blog schrijf je over je reizen naar Noorwegen. Kun je uitleggen wat voor jou de aantrekkingskracht is van dit land?
Als je in Noorwegen de natuur in trekt en de bergen gaat beklimmen, voel je je zo groot en zo klein tegelijk, dat gevoel is niet te evenaren. De eerste keer dat ik in Noorwegen kwam, was ik enorm overdonderd door de schoonheid van het land. De bergen zijn gigantisch hoog en ruig, de natuur is zo ongerept en puur, de fjorden zijn knalblauw, de bossen eindeloos en het is er zo stil en schoon. Net of je een schilderij in wandelt. Ik weet nog goed dat we tijdens onze eerste nacht een tijd hebben gedacht dat we vlakbij een snelweg sliepen, bleek het een waterval te zijn haha. Het is zo anders dan Nederland. Wat ik ook heel bijzonder vind is dat het land zogezegd van iedereen is, ook wel ‘allemansrecht’ of ‘recht van toegang’ genoemd. Je mag er bijvoorbeeld overal kamperen (behalve in iemands achtertuin), zo lang je de plek maar achterliet zoals je ‘m vond. Er staan ook nauwelijks hekken op uitkijkpunten, het wordt allemaal zo natuurlijk mogelijk gehouden. Dat kun je je in Nederland echt niet voorstellen, hier staan nog net geen hekjes om verkeersdrempels.

Michelle van Lost in Norvana

Uitzicht vanaf Smola Havstuer B&B

Je bent al heel vaak in Noorwegen geweest, zou je er niet willen wonen?
Jawel! En dat ga ik op een dag ook zeker doen. Ik wil dolgraag een mooie cabin met huskies en rendieren in de tuin, maar daar heb je flink wat spaargeld voor nodig. Daar wordt nog aan gewerkt. Maar ik weet één ding zeker en dat is dat ik oud ga worden in Noorwegen.

In 2017 deed je mee aan de Fjällräven Polar-expeditie. Wat heb je gedaan tijdens deze expeditie?
Klopt! En wat een bijzondere ervaring was dat. Ik heb 300 kilometer door de Arctische wildernis afgelegd op een hondenslee en gekampeerd in de bevroren natuur van noord-Noorwegen en noord-Zweden. We kregen allemaal een eigen slee, een team van zes Alaskaanse huskies en een winterbestendige uitrusting en moesten vier dagen voor onszelf en de honden zorgen. Daar komt heel wat bij kijken: de honden eten geven, aanlijnen, dekjes aandoen voor de nacht, poep scheppen, tenten opzetten, afbreken, de sledes steeds opnieuw in- en uitpakken, eten koken… En dat allemaal in temperaturen tot -25 graden Celcius! Best een uitdaging. Maar ik heb er zo enorm van genoten, ik denk er nog iedere dag aan terug. Ik ga over 3 weken zelfs een tatoeage laten zetten als aandenken.

Michelle van Lost in Norvana

Fjällräven Polar 2017

In hoeverre ben je veranderd door dit ‘life-changing’ avontuur?
Oh, ik durf wel te zeggen dat ik na dit avontuur nooit meer hetzelfde zal zijn. Allereerst heb ik véél meer zelfvertrouwen, dat buiten slapen in -25 en je eigen vuur leren maken met een mes doet wat met je. Ik ben me ook veel bewuster van hoe bedrukkend onze maatschappij is en hoe lastig het soms is om in een keurslijf te passen dat andere mensen je aanmeten. Dat heeft er voor een groot deel ook voor gezorgd dat ik in oktober 2017 voor mezelf ben begonnen. Verder heb ik nòg meer liefde voor de natuur gekregen en ben ik daardoor veel milieubewuster gaan leven. Ik eet bijna geen vlees meer, douche korter, pak vaker de fiets en verspreid dat evangelie ook bij mijn vrienden en familie. Als we allemaal ons steentje bijdragen, kunnen de generaties na ons ook nog van deze mooie planeet genieten.

Welke landen – buiten Noorwegen – staan hoog op je bucketlist?
IJsland, Canada, Mongolië en Japan. Ik wil ook heel graag een keer een gigantische roadtrip maken door Amerika, wandelen in de national parks en op rondreis door Alaska. Dat lijkt me waanzinnig. Voor nu vlieg ik 20 juli gewoon voor de zevende keer in vier jaar tijd naar Noorwegen, dus de rest van de wereld moet nog maar even wachten.

Michellle van Lost in Norvana

Wat zijn je favoriete websites en (reis)blogs?
Om eerlijk te zijn, ben ik nogal oldskool. Ik haal bijna al onze reisinspiratie uit reisgidsen en -folders. De stapel Noorse reisgidsen barst ook uit de kast vandaan hier. Qua reisblogs vind ik We12Travel altijd erg leuk om te lezen. Anto is heel puur en we delen onze liefde voor bergen en wandelen. Sabine van Your Ambassadrice is ook een grote inspiratiebron voor mij, maar zij zit wel in het wat luxere segment van de reisbranche. Allebei aanraders om te volgen op Instagram in ieder geval!

Welke plek in Noorwegen zou iedereen ooit eens moeten bezoeken, en waarom?
Dit is een beetje als vragen van welk kind ik het meest houd, haha! Als ik één plek mag kiezen, dan zeg ik Camp Tamok in de winter. Dit kamp ligt in Signaldalen in noord-Noorwegen. Je kunt er op rendiersafari, met sneeuwscooters de bergen in, slapen in een traditioneel Noorse lavu, hondensledetochten maken en als je geluk hebt het Noorderlicht bewonderen. De mensen zijn er geweldig en je wordt volledig ondergedompeld in het leven van de Sami. Wij waren er drie dagen en het was zó romantisch! Ik wil daar heel graag nog een keer naar terug. Ze hebben er tegenwoordig ook een ijspaleis met een bar. Hoe gaaf?!

Op de hoogte blijven? Volg Michelle dan via haar blog Lost in Norvana, Facebook, Twitter en Instagram.