By Expedia Team, on January 11, 2016

‘Ik wil nog zoveel moois laten zien!’ – interview met reisblogger Denise van Follow my footprints

Reisblogger Denise blogt al sinds 2003 en sinds begin 2015 doet ze dat op haar eigen blog Follow my footprints. Vroeger reisde ze veel met een backpack, bijvoorbeeld door Azië, tegenwoordig reist Denise ook veel met haar twee kinderen. Ondanks dat ze al meer dan veertig landen heeft bezocht staat er nog genoeg op haar bucketlist. En wisten jullie dat Denise in Bangkok heeft gewoond? Een interview!

Denise van Follow my Footprints

Wie ben je en waarom reis je zo graag?
Ik ben Denise Miltenburg en al mijn hele leven dol op reizen. Als twintiger deed ik dat vooral in de hoop ergens een soort onbedorven paradijs te ontdekken. Met mijn backpack op mijn rug vond ik dat soort droomplekjes in landen als Thailand (ja, echt, ik was op plekken waar ik nu nog steeds niemand over hoor), Laos, Maleisië, Sri Lanka, Costa Rica en Venezuela. Die drang is er nog steeds. Ik geniet vooral als ik in een mooie omgeving ben, te midden van overweldigende natuur, maar ook van het onderweg zijn op zich. Ik kan intens genieten als ik urenlang in een bus of trein zit en tropische landschappen aan me voorbij zie trekken. Nu ik kinderen heb (en vooral nu ik alleen met ze ben) is de manier van reizen wel veranderd, maar nog steeds vind ik niets fijner dan steeds weer nieuwe plekken ontdekken, liefst landen die zo min mogelijk op Nederland lijken. Je zou het een soort exotisme kunnen noemen. Als je mijn blog ziet zou je het niet altijd zeggen maar ik hou het meest van eenvoud, en van ver en exotisch.

Wanneer ben je begonnen met je reisblog Follow my footprints, en waarom?
De plannen waren er al heel lang. Ik blog al sinds 2003, had toen al een reisfoto-weblog, en schreef in die tijd ook al voor Reisomdewereld.nl. Na ook nog 8 jaar blogs voor VrouwOnline te hebben geschreven wilde ik weer meer puur over reizen schrijven. In februari 2015 ging eindelijk mijn eigen reisblog live. Op Followmyfootprints lees je over zonnige en warme bestemmingen, veel Zuid-Europa, maar ook verder weg. Het komende jaar wil ik wekelijks één verre bestemming die ik bezocht heb in de picture zetten. Ik wil nog zoveel moois laten zien!

Reisblogger Denise Miltenburg op Santorini

Denise op Santorini

Waar houd je je – naast bloggen en reizen – nog meer mee bezig?
Halverwege 2014 ben ik als zelfstandige begonnen. Behalve voor Followmyfootprints.nl schrijf ik ook nog voor andere sites, waaronder Flair en wisselende reissites. Daarnaast ben ik ook nog alleenstaande moeder en dat is best een lastige combinatie. Het is altijd druk en toch reis ik ook nog veel; dat kan omdat de kinderen om de week een paar dagen bij hun vader zijn. Behalve schrijven fotografeer ik graag, hou ik van een wijntje in de stad of op het strand en geniet ik van mijn kleine schatten.

Je reist vaak alleen, maar ook met je twee kinderen. Hoe anders is het om met kinderen te reizen?
Met kinderen reizen is hartstikke leuk! Al vanaf dat ze baby waren gingen we drie keer per jaar weg met ze. Met één baby in mijn buik en een dreumes op schoot besef je pas wat krap zitten in een vliegtuig is. En natuurlijk maak je je iets meer druk of alles wel goed gaat, maar het is zo leuk! Je maakt anders contact met de bevolking, je kinderen zien andere dingen dan jij ziet, je geniet op een andere manier. Ook nu in mijn eentje ga ik nog steeds met ze op pad. De afgelopen jaren naar Spanje, Tunesië, Egypte en Turkije. Natuurlijk zou ik ter plekke vaak veel meer willen zien dan wat nu kan, maar ook zo kan er nog een hoop. Als ik in mijn eentje een reis van 12 uur met ze achter de rug heb, met ze in een tuk tuk zit in El Gouna, of als ze net zo veel als ik van de gözleme smullen, dan voel ik me alleen maar heel gelukkig en stoer.

Denise op Gran Canaria

Je hebt al meer dan 40 landen bezocht. Wat is je favoriete bestemming, en waarom?
Weet je wat nou het grappige is? Ik zit al 10 jaar op die 40 landen. De drang nieuwe landen te zien is er nog steeds, maar de afgelopen jaren is gek genoeg alleen Egypte er nog bij gekomen. Ik ging dus vooral heel vaak terug naar landen waar ik al geweest was, maar dan net weer naar een andere streek, stad of eiland. In Frankrijk en vooral Spanje ben ik ontelbaar vaak geweest, maar ook in andere zuidelijke landen: 2x in Marokko, 2x in Tunesië, 2x in Kroatië, 4x in Portugal, 5x in Griekenland, 7x in Turkije en 8x in Italië. Steeds weer op andere plekken. Ik hou erg van de Méditerranée, maar nóg meer van Azië. Mijn favoriete bestemming? Laos denk ik, vanwege de relaxte sfeer en de soms buitenaards mooie landschappen. Maar ook van kleine eilandjes met houten hutjes en hangmatten word ik heel blij!

Je hebt een tijdje in Bangkok gewoond. Hoe heb je dat ervaren?
Dat was heel bijzonder om mee te maken. Ik had een houten huisje (zonder airco!) in een heel eenvoudig typisch Thais buurtje aan de overkant van de Chao Praya-rivier. Elke dag ging ik met het pontje over en daarna op een motortaxi door het drukke verkeer van Bangkok om op mijn werk te komen, op een reisbureau. Zowel ‘s middags als ‘s avonds at ik aan kleine tafeltjes op straat. Dat eten, oh, dat mis ik nog steeds! Ik genoot van het altijd warme weer (oké, soms iets té warm), van de sfeer, het deelnemen aan het lokale leven, het ontdekken van de stad en van de tripjes die ik maakte als ik vrij was. Ook was het heel leuk dat ik me op een gegeven moment een beetje verstaanbaar wist te maken in het Thai.

Marokko

Marokko

Wat was je meest bijzondere reiservaring tot nu toe?
Dat was denk ik Myanmar. En dan vooral het reizen in het Myanmar van 2002. Een land dat ik gewoon nog ruik als ik er aan denk. De sfeer ‘s ochtends vroeg in de steden, de kleine dorpjes, de dampen boven Inle Lake, de zonsopkomst boven Bagan, de kinderen met thanaka op hun gezicht, de mensen in longyi’s en de oneindig lange busreizen. Maar ook andere (destijds) niet zo voor de hand liggende bestemmingen vond ik bijzonder: Cuba (vooral Havana, Viñales en Cayo Blanco) in 2003, Senegal in 2001, en Libanon en Syrië al in 1995. En uiteraard heeft Thailand voor altijd een plekje in mijn hart.

Welke bestemmingen staan er nog op je bucketlist?
Het frustreert me soms enorm dat ik geen 3 weken meer weg kan, maar het is niet anders. Toch hoop ik op korte termijn weer verre reizen te kunnen maken, ook al is het korter. Hoog op mijn lijstje staan Bali, Zanzibar, Belize, Kaapverdië, Gambia, Vietnam en India. Maar ook in Zuid-Europa heb ik nog een hele lange wishlist vol minder bekende bestemmingen, maar die ga ik nog niet verklappen.

Welke drie dingen heb je altijd bij je op reis?
Mijn camera, een reisgids (ja, nog steeds van papier) en mijn pinpas (ook al ben ik die wel eens vergeten…). Tegenwoordig uiteraard ook altijd mijn iPhone, maar ik heb gelukkig ook heel wat verre landen bezocht zonder iPhone of internet. Achteraf ben ik daar blij om. Aantekeningen maakte ik vroeger in kleine notitieboekjes (meerdere dunnetjes, zodat ik als ik er een kwijt was die vol stond niet meteen alles kwijt was), maar nu vooral op mijn telefoon. Naar warme landen neem ik ook altijd slippers en een sarong mee. En ook papieren zakdoekjes en extra plastic tasjes zijn altijd handig.

Denise Miltenburg, Santorini

Wat zijn je favoriete websites en (reis)blogs?
Heel blij word ik altijd van de social media posts van Tips Thailand. Zoveel herkenning. Heerlijk! Datzelfde heb ik met de Facebookpagina’s Verslaafd aan Spanje, Verslaafd aan Italië en Verslaafd aan Griekenland. Ook ben ik al jaren fan van de Facebookpagina De wereld in 27 vakantiedagen.

Uiteraard volg ik ook een aantal bekende reisbloggers, hoewel het helaas bij lange na niet lukt om alles te lezen. Als ik naar een vreemde stad ga check ik vaak sites als Spotted by locals, Take a trip en Youropi, en als ik naar de zon ga soms Zoover en meestal Tripadvisor even. En ik ben een hele grote fan van Weflycheap.nl.

Heb je tips voor beginnende reisbloggers?
Doe wat je leuk vindt! Schrijf over dingen waar je blij van wordt, waar je veel van weet of waar je je over opwindt. Wees open en eerlijk. Raffel je teksten niet af en besteed aandacht aan je foto’s. Gebruik geen stockfoto’s maar mooi eigen beeld. Schrijf eerst over de reizen die je al gemaakt hebt en probeer zo vaak mogelijk weg te gaan, gewoon zelf. Heb je geen idee waarover je moet schrijven? Begin er dan niet aan. Als je het leuk vindt en enthousiast bent dan bárst je van de ideeën. Vaak is tijd eerder een probleem. En houd je vanaf het begin met SEO bezig, het is niet moeilijk!

_Op de hoogte blijven? Volg Denise dan via haar blog Follow my footprints, Facebook, Twitter, Instagram, Google+ en YouTube._”