By Expedia Team, on March 30, 2015

‘Ik wist niet wat ik kon verwachten op mijn eerste persreis’ – Interview met reisblogger Henriëtte

Het leven van Henriëtte Bokslag van reisblog Travel around with me staat volledig in het teken van reizen. Ze reist niet alleen veel privé, maar ook voor diverse opdrachtgevers. Inmiddels heeft zij al vele persreizen meegemaakt. Hoe dat is vertelt zij in dit interview.

Curacao-nb

Je passie voor reizen zat er waarschijnlijk al vroeg in, want je hebt de studie Toerisme en Vrijetijdsmanagement gedaan. Waarom reis je zo graag?
Ik mag dan mijn eerste stappen in het Franse gras hebben gezet, het fenomeen reizen kreeg ik niet van huis uit mee. Ik heb geen idee waar mijn ontembare reislust vandaan komt, maar na mijn studie Toerisme en Vrijetijdsmanagement was het hek van de dam. Mijn nieuwsgierigheid en de drang om altijd iets te willen ondernemen hebben er voor gezorgd dat ik al vele mooie bestemmingen heb mogen ontdekken. Reizen geeft mij een gevoel van vrijheid en ik vind het geweldig om nieuwe dingen te zien en te beleven, mensen te ontmoeten en in een totaal andere omgeving te zijn.

Wanneer ben je begonnen met je blog Travel around with me, en waarom?
Mijn blog Travel around with me is gelanceerd in juni 2014. Lang daarvoor hield ik een online dagboek bij, op het welbekende Waarbenjij.nu en deelde ik mijn reistips op Wereldwijzer.nl. In 2013 ontdekte ik de blogwereld pas en ontstond het idee voor een eigen blog waarop ik meer persoonlijke ervaringen en reistips kon delen. In het begin vond ik het doodeng, want dan zou iedereen mij ineens online zien. Nu kan ik me niet meer voorstellen dat ik geen blog heb, het heeft mij zoveel moois gebracht. Bijzondere vriendschappen, een leuk, enthousiast en gepassioneerd netwerk en de kans om geweldige dingen te beleven.

Je reist ook wel eens voor een opdrachtgever voor een reisreportage of een review. Kun je vertellen hoe dat is?
Ik wist totaal niet wat ik kon verwachten toen ik op mijn eerste persreis ging. Mijn eerste reis in opdracht was naar de regio Graübunden in Zwitserland. Zes dagen lang ging ik van hot naar her, sliep ik in drie verschillende hotels en was ik van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat bezig. Ik heb er ontzettend veel van geleerd, veel gezien maar in zo’n hoog tempo dat ik niet optimaal van alles heb genoten zoals ik dat zelf zou doen als ik reis. Reizen voor een opdrachtgever vind ik ontzettend leuk, maar het is ook druk en vermoeiend door de lange dagen die je maakt. De opdrachtgever en de locatie vinden allemaal hun eigen product of dienst het belangrijkst. Het kan voorkomen dat het niet helemaal bij mij persoonlijk past en/of bij mijn artikel. Maar ik blijf altijd professioneel en geïnteresseerd; het is mijn werk.

Gletsjer hike in IJsland

Gletsjer hike in IJsland

Word je benaderd voor opdrachten of benader jij opdrachtgevers?
Dat is heel wisselend. Inmiddels heb ik een groot netwerk opgebouwd en ben ik trots op het feit dat ik vaak wordt uitgenodigd. Naast mijn eigen reisblog schrijf ik ook voor Skiinfo, Wereldwijzer en Wellness Magazine. Daarnaast bruis ik zelf ook van de reisideeën en die pitch ik wel eens. De ene keer heb ik geluk en zijn mijn samenwerkingspartners dolenthousiast, de andere keer lukt het niet.

Bepaalt de opdrachtgever het programma van een reis of heb je zelf ook inspraak?
Het ligt eraan voor welke opdrachtgever ik op reis ga en ook voor wie ik schrijf. Voor groepspersreizen zijn de programma’s meestal van tevoren al bekend. Bij zo’n reis is het belangrijk dat je aan het basisprogramma deelneemt, maar daarin probeer ik wel inspraak te hebben. Ik geef altijd aan waar mijn interesses liggen en wat ik graag ter plaatse wil doen, zowel persoonlijk als voor het artikel. Soms ontdek ik zelf op de bestemming een bepaalde activiteit of leuke locatie en dan probeer ik daar alsnog naar toe te gaan.

Bepaal jij zelf waar je over schrijft of gaat dat in overleg?
Ik bepaal altijd zelf waar ik over schrijf. Maar bij een groepspersreis is er natuurlijk wel een programma en een bepaald doel. Dat doel probeer ik te vertalen naar een artikel dat past bij de doelgroep waarvoor ik schrijf. Feiten laat ik eventueel checken, maar het artikel heeft mijn tone of voice en is gebaseerd op mijn mening, wellicht aangevuld met quotes, tips etc. door personen die ik heb geïnterviewd. Hierbij ligt het er natuurlijk wel aan voor wie ik schrijf. Bij een individuele persreis is het anders. Dan geef ik aan wat ik wil doen op reis, omdat ik in de meeste gevallen zelf een idee heb gepitcht voor een artikel. Je komt er niet onderuit om een aantal sponsors te benoemen in de artikelen, maar ik doe nooit beloftes over wat ik zal schrijven en hoeveel. Mocht ik absoluut niet tevreden zijn over een product of dienst waarover ik moet schrijven, dan geef ik dat aan bij mijn contactpersoon.

Zwemmen met dolfijnen in Florida

Zwemmen met dolfijnen in Florida

Heb je ook wat vrije tijd tijdens een persreis?
Vrije tijd is zeer schaars tijdens een persreis. Vaak is het even een uurtje voor het diner of een half uurtje na de lunch. Inmiddels ben ik al veelvuldig op persreis geweest en probeer ik wel eens wat meer vrije tijd te creëren om zelf iets te gaan ontdekken of om even te kunnen werken, want ook dat gaat gewoon door.

Ga je liever op persreis of op reis met vrienden?
Kiezen tussen een persreis of met vrienden op reis kan ik niet. Persreizen zie ik puur als werk en ja, daar geniet ik ook van. Het afgelopen jaar heb ik meer persreizen gemaakt dan dat ik met vrienden op reis ben geweest. Ik ben single en vrij om te gaan en staan waar ik dat wil. Vrienden hebben vaak geen tijd of gaan al met een partner. Het leuke van persreizen vind ik dat ik met een gepassioneerde groep reizigers op pad ben, veel mensen ontmoet, diverse dingen ontdek en soms op plaatsen kom waar ik zelf niet gauw naar toe zal gaan. Daarbij gaan er soms deuren open die anders gesloten blijven. Ik ben elke keer weer verrast na een persreis om te zien en te lezen dat iedereen de reis op een andere manier heeft ervaren. Het voordeel van met vrienden op reis gaan is dat je over het algemeen alleen maar dingen doet die je zelf leuk vindt en in je eigen tempo.

Je bent op vrijwel elk denkbaar social media-kanaal te volgen – van Facebook en Pinterest tot aan YouTube. Welk kanaal heeft jouw voorkeur en waarom?
Ik ben op alle social media-kanalen actief en hoewel Facebook lange tijd mijn favoriet was, wordt dat met alle nieuwe regels steeds minder leuk. De meeste interactie heb ik via Twitter. Ik ga Instagram steeds leuker vinden, al vind ik het irritant dat ik het alleen kan gebruiken op mijn mobiel. YouTube vind ik ook steeds leuker omdat ik tegenwoordig ook veel reisvideo’s maak tijdens een reis.

Abseilen

Waar houd je je – naast bloggen en reizen – nog meer mee bezig?
Naast bloggen en reizen werk ik in de zomer voor PalioTours. Nadat ik 1 keer bij de Palio in het Italiaanse Siena ben geweest was ik verkocht. Nu werk ik er sinds twee jaar als gids en hostess en dit jaar ga ik ook voor het eerst mee op een andere reis. Voor Roan Camping Holidays werk ik als fotograaf voor de reisbrochure en ben ik vorig jaar alle campings langs geweest aan het Gardameer. Daarnaast schrijf ik ook de persberichten. Naast die twee werk ik voor diverse opdrachtgevers als freelancer en ik heb ook nog wat andere klussen.

Wat is je favoriete bestemming?
Mijn favoriete bestemming is tot nu toe Brazilië. Ik heb daar een maand rondgereisd en hou van de sfeer en de diversiteit. Rio de Janeiro is een fantastische stad met alles waar ik van houd. Ik zou hier dolgraag nog eens naar terug gaan.

Wat was je meest bijzondere reiservaring tot nu toe?
Oh, wat een moeilijke vraag. Ik mag van geluk spreken dat ik al zoveel bijzondere reiservaringen heb gehad en ik kan eigenlijk niet kiezen. Maar mijn reis naar het Canadese Whistler en Vancouver was bijzonder omdat ik in tweeënhalve week zoveel verschillende dingen heb gedaan. Zo stond ik in de ochtend op de gletsjer te skiën, zag ik beren in het dorp toen ik beneden kwam en relaxte ik in de middag aan het meer, waarna ik een douche nam onder een hotspring. Eigenlijk wil ik nog veel meer vertellen, maar daarvoor moet je maar naar mijn blog gaan.

Flyboarden

Flyboarden op Curaçao

Welke bestemmingen staan er op je bucketlist en wat is je eerstvolgende bestemming?
Ik kom net terug uit Zuid-Tirol, waar ik nu voor de derde keer ben geweest. In april ga ik nog een weekend naar Egmond en in mei weer naar Italië voor een Food & Wine-trip met PalioTours. Er staan nog zoveel bestemmingen op mijn bucketlist. Hoe meer ik reis, hoe langer mijn lijst wordt. Maar ik wil dolgraag nog eens terug naar Zuid-Amerika om daar rond te reizen en ook Azië staat op mijn verlanglijst. Ik ben nu alleen nog maar in Thailand geweest, voor 6 dagen, dus daar moet ik nodig eens naar terug. Afrika wil ik ook nog verder ontdekken en mijn oom woont sinds twee jaar in China en die wil ik ook een keer bezoeken. Het is een aardige bucketlist dus en dat heb ik het nog niets eens over activiteiten die ik nog wel eens wil ondernemen!

Jij bent ondertussen een ervaren blogger. Heb je tips voor beginnende reisbloggers?
Reisbloggen is bij mij ontstaan uit een passie. Het belangrijkste is natuurlijk dat je schrijven en fotograferen leuk vindt. Om mijn schrijfkunsten verder te professionaliseren heb ik workshops gevolgd (o.a. via Reisomtereizen.nl), dat kan ik iedereen aanraden. Ik krijg vaak berichten van mensen die ook graag “gratis” op reis willen of gratis producten willen hebben. Ik zal het niet ontkennen: ik vind dat zelf ook harstikke gaaf. Maar als dat je doel is, ben je verkeerd bezig. Als je echt reisblogger wilt worden in plaats van af en toe over reizen te schrijven, zorg er dan voor dat je schrijft over onderwerpen die je zelf leuk vindt. Geef tips over wat jijzelf hebt ervaren op reis om anderen te helpen. Als je schrijft vanuit jezelf over dingen die je na aan het hart liggen, komt het publiek vanzelf. Laat je blogs ook lezen door anderen, niks zo vervelend als een blog vol spelfouten. Doe daarnaast veel research en bepaal voor jezelf wat je wilt. Wees actief op diverse social media-kanalen en ga netwerken.

Op de hoogte blijven? Volg Henriëtte dan via haar blog Travel around with me, of via Twitter, Facebook, Pinterest, Instagram en YouTube.