By Expedia Team, on August 18, 2015

In de voetsporen van Klimt en de Weense kunst

In de wereld van Gustav Klimt zijn het de indrukwekkende en tijdloze kunst en architectuur die de ziel van de Oostenrijkse hoofdstad weerspiegelen. Het historische centrum van Wenen wordt omringd door de ‘Ring’. In dit centrum vind je barokke en middeleeuwse architectuur. Daarnaast staan hier ook de bekendste kunstmusea van de stad. Een wandeling door de straten wordt al snel een magische belevenis.

DAG 1
———

### ‘De Kus’ van Klimt

Het Slot Belvedère bestaat uit twee afzonderlijke kastelen. Je komt tijd en ogen tekort als je door dit indrukwekkende gebouw loopt. Bewonder de legendarische ‘Kus‘ van Gustav Klimt. Daarnaast hangen er ook meesterwerken van Kokoschka en Schiele. Het Belvedère is een toonbeeld van de schoonheid van de Oostenrijkse kunst. Er zijn werken te bewonderen uit de gotische en barokke tijd. Voor je hier vertrekt, moet je de ‘Karakterkoppen‘ van Messerschmidt nog even bekijken. Deze hoofden met verschillende stemmingen zullen je niet onberoerd laten.

Ten noorden van de paleistuinen ga je lunchen bij Ribs of Vienna. In deze originele gewelfde kelder geniet je van heerlijke Weense spareribs.

Na de lunch ga je naar het museum voor toegepaste kunst (MAK). Dit museum verbindt toegepaste kunst, design, moderne kunst en architectuur met elkaar. De permanente collectie van het museum bestaat uit bijzondere creaties van de middeleeuwen tot nu. De aanwezige harmonie tussen het verleden en de toekomst zorgt voor een verrassend bezoek vol ontdekkingen.

### Moderne elegantie in het Haas-Haus

Als je op zoek bent naar de pareltjes van de Oostenrijkse hoofdstad, moet je naar het Haas-Haus. Dit gebouw is helemaal opgetrokken uit steen en glas. Er zijn heel wat discussies aan de bouw van dit bijzondere bouwwerk voorafgegaan. De moderne architectuur contrasteert dan ook sterk met de omliggende gebouwen. Als de avond valt, wordt de verlichte kathedraal in de ramen van het Haas-Haus weerspiegeld, wat een betoverend beeld geeft.

Vienna_inthetracesof_KissKlimt_Flickr.jpg

Detail van de beroemde kus van Klimt. Foto door freeparking 😐 onder licentie CC BY 2.0

### Museum Albertina

In het museum Albertina wandel je door ruimtes vol pracht en praal in het Huis Habsburg. Ook hangen er werken van de beroemdste impressionistische schilders (zoals Renoir en Monet) en een aantal meesterwerken uit de beeldende kunst. Daarnaast staat het surrealisme (Ernst, Magritte) op het programma in dit klassieke paleis waar oude en nieuwe werken naast elkaar hangen. Een echte must-see.

Niet ver van dit museum ga je naar een eersteklas Italiaans restaurant. In het kleine, charmante restaurant Osteria Pronto Da Salvo wordt de beste pasta van de stad geserveerd. De ideale afsluiter van de dag, voordat je gaat slapen.

DAG 2
———-

### Uitstapje naar het MuseumsQuartier

Het MuseumsQuartier is een uitgestrekt cultureel complex. Zoals de naam al zegt, bevinden er zich veel musea in de barokke en moderne gebouwen. Je vindt hier een bewonderenswaardige mengeling van verschillende stijlen.

### Kunsthistorisches Museum

Begin deze zeer culturele tocht met een bezoek aan het Kunsthistorisches Museum. Aanschouw de beroemde collectie van Bruegel en loop door de galerij met schilderijen van onder andere Dürer, Rembrandt en Titiaan. Er zijn speciale zalen gewijd aan Oosterse en Egyptische kunst. Het is enorm fascinerend om te zien welke antieke raadsels hierin verborgen zitten.

### Leopold Museum

Het artistieke aanbod in Wenen is zo uitgebreid dat je na een paar dagen nog steeds niet alles gezien hebt. Je moet dus een selectie maken van de beste musea. Kies in elk geval voor een bezoek aan het Leopold Museum. Dit is het drukstbezochte museum van de wijk. Hier bevindt zich de grootste collectie werken van Egon Schiele, een van de belangrijkste Oostenrijkse impressionisten. Ook kun je hier werken van de beroemde kunstenaar Gustav Klimt bekijken.

Vienna_inthetracesof_MuseumsQuartier_Flickr.jpg

MuseumsQuartier. Foto door alex.ch onder licentie CC BY-SA 2.0

### Weense statigheid

Loop verder over de boulevard richting het Rathaus (stadhuis). Bewonder de bijna 100 meter hoge klokkentoren. Hieraan kun je goed zien hoeveel aanzien de hoofdstad vroeger had. Het Rathaus is een echt symbool van de hoofdstad. De neogotische architectuur domineert de stad en er worden door het jaar heen meerdere evenementen en tentoonstellingen gehouden. Misschien heb je wel geluk vandaag.

### Majolikahaus

Ook in het zuidoosten van het MuseumsQuartier is bijzondere architectuur te bewonderen. Het atypische Majolikahaus staat aan de Linke Wienzeile. Dit huis is gedecoreerd met bloemen en is ontworpen door de architect Otto Wagner.

Als je nog wat tijd over hebt, moet je zeker een aantal van de meesterwerken bekijken die door de stad verspreid staan. Ga bijvoorbeeld langs bij de Postsparkasse of het mooie metrostation Karlsplatz, om er een paar te noemen.

Als de avond valt, heb je een goed diner verdiend om je betoverende wandeling te beëindigen. Daarvoor ga je naar de Hollmann Salon. Dit restaurant bevindt zich in een oud klooster dat helemaal is gerenoveerd. Het vriendelijke personeel serveert je biologische producten van hoge kwaliteit. De traditionele goulashsoep (met vlees, reuzel en aardappel) is machtig, maar zeker de moeite waard.

Nog meer culinaire verrassingen? Lees er alles over in onze culinaire reisgids.

### Schloss Schönbrunn

Schloss Schönbrunn is de beroemdste attractie van de stad. Het is een van de meest indrukwekkende monumenten van Europa. Het typisch barokke paleis telt maar liefst 40 kamers, de een nog prachtiger dan de ander. Je weet niet waar je moet kijken met de rococo-aankleding, de weelderige meubels en het paradijselijke park. Vanuit dit park heb je een geweldig uitzicht op het tuinhuis. Niet te missen!

### Top 4 culturele evenementen in Wenen

Mei tot juni: Festwochen, kunst- en dansfestival.

September: Europese erfgoeddagen.

Oktober: Viennafair, grote internationale beurs voor moderne kunst, in het Vienna Exhibition Center.

Twee laatste weken van oktober: Viennale, internationaal filmfestival.

### Wenen in het kort

Beste tijd om te gaan

Het hele jaar door. Als je een koukleum bent, kun je de winter beter vermijden, hoewel de temperaturen wel draaglijk blijven.

Vervoer

Boek je voordelige vliegticket hier!

In het oude centrum kun je alles te voet doen. Voor de rest kun je de metro gebruiken. Dit is een efficiënte manier om Wenen te doorkruisen. Sportievelingen kunnen gebruikmaken van de vele fietspaden die door de stad lopen.

Slapen

Op een paar uitzonderingen na bevinden de meeste grote musea en monumenten zich in het historische centrum van Wenen. Kies dus voor een aangrenzende wijk, of voor het 1e arrondissement.

Eten & drinken

Burg.Ring 1: Burgring 1, Oostenrijkse brasserie.

Ribs of Vienna: Weihburggasse 22, grill, lokale specialiteiten.

Osteria Pronto da Salvo: Spiegelgasse 2, Italiaanse keuken.

Hollmann Salon: Grashofgasse 3, Oostenrijkse keuken.