By Expedia Team, on February 20, 2018

‘Nederland heeft echt ongelooflijk veel te bieden’ – Interview met Davide Knap van reisblog Davides.nl

Davide begon haar blog, over haar favoriete adressen in Nederland, omdat ze zo’n website miste toen ze zelf op zoek was naar een leuk hotel. Nu deelt ze haar ervaringen met authentieke hotels, goede restaurants, winkels, cultuur en natuur op Davides.nl. Wij vroegen haar naar haar favoriete stad in Nederland en de plek in Nederland die iedereen zou moeten bezoeken. Een interview met Davide Knap!

interview met Davide Knap

Koffie, boeken, kunst en fietsverhuur in één winkel op het Noordeinde in Den Haag

Wie ben je en waarom reis je zo graag?
Reizen is net zoiets als ademhalen voor mij. Ik kan niet zonder. Ik herinner mij dat ik bij een vriendje een boek in de kast vond over de Amazone. Vol prachtige foto’s. Ik was toen denk ik 6 of 7 en wist meteen dat ik daar een keer naartoe wilde. Zo’n landschap dat ik niet kende. Zo mooi al dat groen. Overdonderend ook. De drang naar het onbekende was er toen en is altijd gebleven. Ik ben nu enkele tientallen jaren ouder. Nog steeds vind ik het iedere keer weer inspirerend om in aanraking te komen met voor mij onbekende landschappen, mensen en gewoonten. Inmiddels ben ik er wel achter gekomen dat de schoonheid van het onbekende niet per se ver weg hoeft te zijn. Ons eigen Nederland heeft echt ongelooflijk veel te bieden. Hoe vaker ik in Nederland reis, hoe meer ik onder de indruk ben.

Wanneer ben je begonnen met je blog Davides, en waarom?
Op een dag wilde ik met een paar vriendinnen een weekendje wandelen in Nederland. Ik ging op zoek naar een hotel, maar het kostte me vreselijk veel moeite om iets te vinden wat ik leuk vond. Iets authentieks, net even anders dan de rest, rustig of praktisch gelegen, met een lekker restaurant en mooi natuurgebied in de buurt. Een paar maanden later had ik een vergelijkbare ervaring. Dat was het moment dat ik besloot om mijn eigen ontdekkingen te gaan verzamelen en te delen. Want, zo redeneerde ik, ik was vast niet de enige die een website miste met fraaie, onbekendere adressen in Nederland op het gebied van slapen, eten & drinken, winkels, cultuur en natuur. Bij elkaar op één website. Dat was het begin van reisblog Davides.

interview met Davide Knap

Alleen al het gebouw van dit museum voor moderne kunst in Apeldoorn is fantastisch

Waar houd je je – naast bloggen en reizen – nog meer mee bezig?
Mijn reisblog is in feite een uit de hand gelopen hobby die aardig wat geld kost. Om die en andere zaken te kunnen betalen, werk ik als communicatieadviseur. Al meer dan twintig jaar en altijd als zelfstandige. Ik doe vooral online communicatieprojecten. Variërend van projectleider van een nieuwe website tot de conceptontwikkeling van een digitaal magazine. Vaak kan ik daar de ervaringen met mijn eigen blog, social media en alles wat daarbij komt kijken, weer bij gebruiken. Dus dat is erg leuk. Verder ben ik in mijn vrije tijd IVN-natuurgids. Als vrijwilliger geef ik natuurexcursies in de regio Zuid-Kennemerland. Daar laat ik mensen dingen zien die hen anders niet op zouden vallen. Die verbazing en het enthousiasme van mensen vind ik inspirerend. Zoals ik de natuur zelf overigens ook bijzonder inspirerend en ontspannend vind.

Hoe ontdek je iedere keer weer nieuwe plekken in Nederland om over te schrijven?
Ik vraag aan mensen die ik ontmoet om hun favoriete adressen in Nederland met mij te delen, maar ik krijg ook regelmatig tips via het formulier op mijn blog. En ik google en bookmark wat af. Daarnaast blader ik ook nog steeds door tijdschriften en kranten en scheur dingen uit. Alles bewaar ik, liefst per provincie. Ondanks alles, zijn er nog steeds provincies waar ik heel erg weinig leuke adressen heb. Zoals Flevoland, Brabant en Zeeland. Dus wie nog tips heeft die bij Davides passen, ik hoor ze graag.

interview met Davide Knap

Dit is typisch een uitzicht in de binnenstad van Dordrecht

Wat is je favoriete stad in Nederland, en waarom?
Eén favoriete stad heb ik niet, wel ben ik al heel vaak verrast. Bijvoorbeeld door Dordrecht. Zelf kom ik uit Rotterdam en daar luidt een gevleugelde uitspraak: Hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt. Tot twee jaar geleden was ik daar nog nooit geweest. Maar wat een leuke stad is dat, met historische gebouwen, pakhuizen en binnenhavens. En vol geweldige winkels. Echt een openbaring. Ik ben ook groot fan van de Hanzesteden. Eeuwen geleden waren dat drukke, rijke handelssteden en dat zie je terug in de stadsplattegrond en in de gebouwen. Zoals bij het ommuurde wat alternatieve Zutphen, omgeven door natuur en kastelen, bij het 1250 jaar oude Deventer dat zowel dorps als stads is met de IJssel voor de deur en de bossen om de hoek. En veel leuke festivals. Maar ook het minuscule Hanzestadje Elburg is fascinerend. Daar had ik zelfs nog nooit van gehoord.

Welke plek in Nederland heeft je het meest verrast?
Misschien wel Schokland. Ooit een visserseiland in de Zuiderzee dat nu net een paar meter boven de rest van het landschap uitsteekt en op de werelderfgoedlijst staat. Het ligt in de uitgestrekte polder van Flevoland. Ik had een eentonig landschap verwacht, maar het is er buitengewoon gevarieerd. Zo wandelde ik over de voormalige zeebodem, door een bos en langs een aantrekkelijk museum over de geologie van het gebied. Ik liep over dijkjes, kwam door de oude haven die ze hebben gereconstrueerd in het weiland, er zijn kunstwerken en monumenten zoals een oud kerkje en het huisje van de vuurtorenwachter. En er zijn prachtige vergezichten en veel vogels.

interview met Davide Knap

Wandelen over de dijkjes van Schokland, voormalig visserseiland in de Zuiderzee

Wat is de eerstvolgende bestemming die je gaat bezoeken?
Dit voorjaar ga ik in ieder geval naar Walcheren in Zeeland. Maar daarvoor hoop ik nog in de bloesemtijd te fietsen in de Betuwe en op ontdekkingstocht te gaan in Laag-Holland, net boven Amsterdam.

Wat is je favoriete bestemming buiten Nederland?
Ik ben slecht in kiezen er zijn heel veel plekken waar ik zo naartoe terug zou willen. Omdat ik altijd wel iets unieks vind aan een bestemming. De ene keer is dat het landschap dat niet te vergelijken is met welk ander landschap dan ook (Namibië), de andere keer is het de rijke cultuur en vreselijk aardige en beschaafde mensen (Iran), dan weer de prachtige natuur en stilte, ook in het hoogseizoen (de staten Oregon en Washington in de VS), de levendigheid van de stad die ooit maakte dat ik er wel een tijdje zou willen wonen (Buenos Aires). En dichter bij huis Italië. Omdat dit land mij nooit verveelt: de kleine oude dorpen, het overal lekkere eten en de liefde voor opera en kunst en cultuur. Ja, dat alles spreekt mij enorm aan. En dan heb ik het nog niet gehad over Syrië, Zimbabwe, Suriname… allemaal onvergetelijk.

Wat zijn je favoriete websites en (reis)blogs?
Ik houd van verhalen. Daarom lees ik erg graag de wekelijkse blogpost van Hamburger Kookt, zij combineert haar verhalen met lekkere, vaak Italiaanse, recepten. Nomad & Villager schrijven over hun wereldwijde avonturen en de mensen die zij onderweg ontmoeten, gecombineerd met prachtige foto’s. Frank wandelt en hij vertelt daar heel geestig over. Bij zijn verhalen staan ook veel foto’s en handige links naar routes en plattegronden. Overigens heb ik op mijn eigen blog een lijstje staan met veel meer van mijn favoriete websites en merken.

interview met Davide Knap

Het wemelt van de romaanse kerkjes in het Hogeland van Groningen

Welke plek in Nederland zou iedereen volgens jou een keer moeten bezoeken, en waarom?
In de zomer fietsen door het Hogeland van Groningen. We horen nu alleen maar ellendige verhalen over Groningen door de aardbevingen. Maar het is er prachtig en ongekend stil. En het wemelt van de romaanse kerkjes. Het zijn er zelfs meer dan in Frankrijk. Wie weet dat nou? Je fietst daar tussen de velden met bloemenzomen en langs de dijken van de Waddenzee met schapen erop. Er zijn weilanden, sloten, riviertjes, kleine stukjes bos en enorm grote boerderijen. Maar het meest in het oog springend zijn de vele kleine dorpen, waarvan je de kerk en graanmolen al van ver boven het graan ziet uitsteken. Allemaal zonder stoplichten. Alsof de tijd er heeft stil gestaan. En dat in ons eigen Nederland.

Op de hoogte blijven? Volg Davide dan via haar blog Davides, Facebook, Twitter, Instagram.