By Expedia Team, on June 4, 2015

‘Ontdekken is het toverwoord’ – Interview met reisblogger Kim Sterenborg

“Op haar 17e ging reisblogger Kim Sterenborg voor het eerst alleen naar het buitenland. Daarna was er geen houden meer aan: dat wilde ze vaker doen. In het begin hield Kim een reisdagboek bij dat voornamelijk door haar moeder werd gelezen, maar inmiddels heeft ze een ‘echt’ reisblog. Grappig om te weten: Kim gaat nooit op reis zonder een… kussensloop! Waarom dat is lees je in dit interview.

SanAndresColombia-nb

Waarom reis je zo graag?
Ik vind het mooie aan reizen dat iedere dag iets nieuws brengt. Dat kan een mooie bezienswaardigheid zijn, een ontmoeting met iemand, iets wat je nog nooit eerder hebt gegeten of gedronken, een angst die je overwint, genieten van een uitzicht, sportief de omgeving ontdekken… you name it. Ontdekken is daarbij het toverwoord. Van grote tot kleine ontdekkingen.

Wanneer ben je begonnen met je blog Kim op reis, en waarom?
Toen ik 17 was ben ik voor het eerst alleen op pad gegaan. Drie weken talenreis in Malta, dat vonden mijn ouders wel mooi genoeg. Wisten zij veel dat daardoor het reisvuurtje werd aangewakkerd. Al snel volgde een zomerbaantje in Spanje, een stage in Aruba, studeren in Engeland… Sinds Malta heb ik steeds een reisdagboek bijgehouden, eerst op Waarbenjij.nu en vervolgens op mijn eigen blog Kimopreis.nl. In eerste instantie vooral om het thuisfront op de hoogte te houden. Dat zie je ook heel erg aan mijn oude schrijfsels: langdradige beschrijvingen van dag tot dag. Mijn moeder was mijn trouwste, en waarschijnlijk ook enige, lezer. Sinds een half jaar pak ik dat anders aan: ik schrijf over de dingen die me verwonderen en research die. Veel leuker om te schrijven en (hopelijk) te lezen.

Waar houd je je – naast bloggen en reizen – nog meer mee bezig?
Ik heb een fulltime baan als online consultant bij eFocus. In mijn vrije tijd vind ik het leuk om te hardlopen, naar yoga te gaan, gitaar te leren spelen en uiteraard etentjes, drankjes en uitstapjes te doen met vrienden.

Foto 17-03-15 BungeeJump-nb

Wat is je favoriete bestemming?
Dat is de lastigste vraag ooit: aan iedere plek hangt wel een mooie herinnering, maar ik moet vast kiezen, of niet? Ik zou graag terug willen naar Lima. Hoe trots de Peruanen zijn op hun eetcultuur is fantastisch! Wist je dat acht van de vijftig beste restaurants van Zuid-Amerika in Lima zitten? Lima is ook één van de droogste steden ter wereld: heerlijk. En ik vind het uniek hoe je je het ene moment in een grote wereldstad bevindt en het andere moment zo het strand oploopt. Ik wil nog vele dagen al etend doorbrengen in deze stad.

Je bent tot nu toe vooral in Zuid- en Midden-Amerika geweest. Wat is voor jou de aantrekkingskracht van dit deel van de wereld?
Een tijdlang ben ik met vriendinnen op vakantie geweest. En eigenlijk maakte het me nooit zo uit waar we heen gingen, als het maar ver was. Er was nog zo veel te zien. Dus riep iemand Vietnam, dan ging ik naar Vietnam. Riep iemand India, dan ging ik naar India. Ik kreeg wel altijd een warm gevoel bij Zuid- en Midden-Amerika, dus drie jaar geleden besloot ik dat het maar eens tijd werd. Alleen, voor drie maanden. Het gaat te ver om te zeggen dat ik me daar thuis voelde, maar ik vond het geweldig. De cultuur, de afwisseling in landschappen, de mensen, de muziek, de taal. Sindsdien ben ik twee keer terug geweest, en waarschijnlijk gaat dat nog wel vaker gebeuren.

Wat was je meest bijzondere reiservaring tot nu toe?
Ik vrees dat mijn antwoord hierop iedere keer anders is. Ik ga voor een recente: Ecuador en de Galapagos eilanden. Ik dacht Ecuador wel even in een week of drie te ‘ doen’, maar ik heb er uiteindelijk 1,5 maand rondgereisd en ik heb nog steeds het gevoel dat ik veel te weinig gezien heb. Amazone, vulkanen, steden, stranden, outdoor: Ecuador heeft alles. Als je dan toch in Ecuador bent, moet je natuurlijk ook naar de Galapagos. Een grote hap uit je budget, maar het is het waard. Ik heb een week lang op een boot verschillende eilanden aangedaan en veel, heel veel zeeleeuwen gezien.

Kim op de Galapagos-eilanden

Kim op de Galapagos-eilanden

Reis je liever alleen of in gezelschap?
Het hangt een beetje van de reis af. Als het een weekendje of een week vakantie is, dan doe ik dat het liefst samen. Is het een reis van meerdere maanden, dan vind ik het heerlijk om er alleen op uit te trekken (hoewel het afscheid nemen op Schiphol altijd dramatisch is) en onderweg nieuwe mensen te ontmoeten om mee te reizen. Het is dan wel lekker om af en toe iemand van thuis bij je te hebben hoor, even compleet jezelf zijn en niet continu je vrolijkste ik te hoeven zijn om in de smaak te vallen bij je nieuwe reisgenoten.

Welke bestemmingen staan er op je bucketlist en waar gaat je eerstvolgende reis naar toe?
Ik ga binnenkort een lang weekend naar Krakau, Polen. Onder andere een kijkje nemen bij Auschwitz. Dat belooft emotioneel heel heftig te worden. Daarnaast heb ik ook plannen om Nederland verder te ontdekken. Ik heb zelfs de Lonely Planet van Nederland gekocht! Op mijn wensenlijstje staat uiteraard mijn Zuid-Amerika trip vervolgen (ik ben nu naar Colombia, Ecuador en een veel te klein stukje Peru geweest), maar ook andere bestemmingen zoals IJsland, Cuba, Japan, Maleisië, Denemarken, Nieuw Zeeland en Marokko. Maar ja, zodra ik er eentje wegstreep, komt er meteen weer een nieuwe bij. De bucketlist zal nooit af zijn vrees ik.

Paardrijden in Ecuador

Paardrijden in Ecuador

Welke drie dingen heb je altijd bij je op reis?
Hier zijn natuurlijk een paar standaard antwoorden op: camera, bikini, tandenborstel. Maar wat ik echt handig vind is een eigen kussensloop, voor als je ergens belandt waar je bed niet naar roosjes ruikt. Een reisstekker: serieus, hoe kun je zonder? Je moet zoveel dingen opladen tegenwoordig. En een reisdagboek, voor de dingen die echt voor mij zijn en niet voor mijn blog.

Wat zijn je favoriete websites en (reis)blogs?
Ik kan uren rondklikken op Matadornetwork.com, Travellettes.net en Thrillist.com. Nederlandse inspiratiebronnen zijn bijvoorbeeld What About Her en Travellust.

Heb je tips voor beginnende reisbloggers?
Schrijf voor je lezers. Welke dingen zijn interessant voor hen? Een chronologische beschrijving van je dag, is (meestal) niet heel spannend. Probeer dus ‘en toen gingen we’, ‘en toen’, ‘ en toen’, ‘ en toen’ te vermijden. Kies iets uit wat bijzonder was aan jouw dag en zoom daar op in.

_Op de hoogte blijven? Volg Kim dan via haar blog Kim op reis, of via Twitter, Facebook en Instagram._”