By Expedia Team, on November 3, 2015

Op roadtrip rondom Kaapstad

In de omgeving van Kaapstad is zo veel te doen dat je er met gemak wekenlang kunt doorbrengen. Binnen luttele uurtjes bereik je indrukwekkende dierenparken, bijzonder onderwaterleven, de mooiste wijnroutes en fantastische wandelingen. Baie pret!*

* Afrikaans voor: veel plezier!

### Stop 1. Voor de haaien

Stap voor de eerste stop in de auto en rijd in zuidelijke richting. Op 170 kilometer afstand (ongeveer 2 uur rijden) ligt Gansbaai. Ook wel bekend als: de wittehaaienhoofdstad van de wereld. In dit gebied zwemmen duizenden great white sharks. En hou je vast: je kunt ermee zwemmen! Waaghalzen kunnen een excursie boeken om te kooiduiken met haaien. De haaien worden richting de kooi gelokt waar jij in zit. Zodra zo’n grote jongen zich laat zien, kun jij met snorkel onder water duiken om vanuit de kooi zijn immense tanden te tellen, en meteen een foto te maken met je onderwatercamera.

Excursies zijn inclusief eten en drinken en kun je boeken bij lokale touroperators. Een ervaring om nooit meer te vergeten! Hou je het liever rustiger, spot de haaien dan vanaf de boot. Of maak dan een prachtige strandwandeling, neem een kijkje in de haven of ga picknicken in de bergen in het Fynbos.

Capetown_Active_WineRegion_Flickr(2).jpg

Ontdek de wijnregio rondom Paarl. Foto door HelenSTB onder licentie CC BY-SA 2.0

### Stop 2. Reisje langs de wijn

Wie Zuid-Afrika zegt, zegt wijn. Althans, als je wel van een lekker glaasje houdt. In de Westkaap liggen mooie wijngaarden, waar je met de auto tussendoor kunt rijden. Een perfecte stop van je roadtrip. Je kunt op veel plekken stoppen voor een proeverij. Stellenbosch, Franschhoek en Tulbagh zijn bijvoorbeeld prachtige wijnlanden, waar veel wijnhuizen en -boerderijen staan.

In Stellenbosch kun je onder andere wijnproeven in wijnhuis Saxenburg (1), waar je tussen de springbokken en struisvogels de lekkerste wijnen krijgt voorgeschoteld. Nog zo’n topper: het duurzame, honderd procent biologische Boschendal Wine Estate (2) in Franschhoek. Hier kun je namelijk ook een heerlijk vorkje prikken, in restaurant The Werf.

### Stop 3. Op safari

Dag 3 op je trip: tijd voor een safari! Op 2 uur rijden van Kaapstad (via de N1 naar het oosten) ligt reservaat Aquila Private Game Reserve (3). Hier kun je de Big Five spotten (buffel, leeuw, luipaard, neushoorn en olifant), maar ook nijlpaarden, zebra’s en giraffen hobbelen er in het wild voorbij. Daarnaast zijn er maar liefst 170 soorten vogels, waaronder ook de zwarte arend.

Je kunt kiezen voor verschillende soorten safari’s, zoals in een jeep, op een paard, met een quad of in een helikopter. Het park is malariavrij, wat het ook een geschikt uitje voor kinderen maakt. De rangers zijn ingesteld op kleintjes en vertellen geduldig honderduit over de dieren die voorbijkomen. Onderweg terug naar Kaapstad kun je nog stoppen bij de krokodillenboerderij Le Bonheur Crocfarm (4) in het dorpje Paarl.

CapeTown_Roadtrip_Hermanus_Flickr(2).jpg

Walvissen spotten vanaf het land! Foto door Brian Snelson onder licentie CC BY 2.0

### Stop 4. Beestenboel

Naast haaien zijn er nóg meer indrukwekkende zeedieren te zien in de buurt van Kaapstad. Bij het dorpje Hermanus, op een uurtje rijden (120 kilometer) van Kaapstad via de indrukwekkende weg R44, kun je tussen juni en december gigantische walvissen spotten. Vanwege het relatief warme zeewater voor de kust zwemmen walvissen hier in groten getale, je kunt ze zelfs vanaf het strand al zien! Maar leuker is natuurlijk om met een bootje 3 uur lang de zee op te gaan en de beesten van dichtbij te bekijken.

In de haven bevinden zich meerderen rederijen die een paar keer per dag uitvaren. En als je daar toch bent, eet meteen een taartje of lunch bij Yves’s Pudding & Pie (5). Tip: Op 15 kilometer, ten oosten van Walkers Bay, ligt De Kelders: een populaire walvisspotplek onder de locals. Je vindt hier ook veel wandelpaden en verborgen grotten.

### Stop 5. Kaap op de kust

Een belangrijke must-see in de buurt van Kaapstad is natuurlijk schiereiland Kaap de Goede Hoop (6), de ontmoetingsplek van twee oceanen. De rit ernaartoe vanuit Kaapstad is krap anderhalf uur. Rijd langs de bekendste stranden van Kaapstad, Clifton, Camps Bay en Llandudno, waar je eventueel kunt stoppen voor een mooie foto. Vervolg dan je weg naar het pittoreske vissersbaaitje Hout Bay. Hier kun je meteen stoppen voor een kop koffie, bijvoorbeeld bij The Stable Shop (7).

Rijd verder over de Chapmans Peak Drive, een van de mooiste bergwegen van het land. Steek over naar de oostkant van het schiereiland en stop even op Boulder’s Beach (8) in Simon’s Town, om de Afrikaanse pinguïns te bewonderen. Eenmaal in Kaap de Goede Hoop loop je tussen de wilde bavianen en struisvogels. Wil je door naar het uiterste puntje Cape Point, trek dan de wandelschoenen aan en klim naar de witte vuurtoren voor een adembenemend uitzicht. Minder goed ter been? Neem de kabelbaan omhoog.

### VOC-aanzicht

De wijnlanden in de buurt van Kaapstad bezoek je vanzelfsprekend om de lekkerste wijnen en bijbehorende culinaire hoogstandjes te proeven. Maar ook vanwege de Hollandse geschiedenis die je er nog overal in terugziet, is deze streek een aanrader. Stellenbosch werd in 1679 gesticht door Simon van der Stel, de toenmalige gouverneur van de Kaap, en is na Kaapstad de oudste plaats van Zuid-Afrika. Veel van de oude boerderijen en huizen uit die tijd zijn nog intact. Je wandelt er tussen de witte Kaaps-Hollandse huisjes en ook het ‘kruithuis’, de opslagplaats voor munitie uit de VOC-tijd, is nog steeds te zien. Tot slot is ook de Nederduitse kerk in het centrum een bezoekje waard.

### Eten & drinken

In Zuid-Afrika houden ze van lekker eten, en werkelijk alles wordt uit de kast getrokken om gasten te verwennen. In een van de echt Afrikaanse restaurants kun je bijvoorbeeld smullen van bunny chow, een uitgehold witbrood gevuld met vlees- of groentencurry. Ook heerlijk: gehaktschotel bobotie en chutneysaus, dat zo’n beetje overal bij gegeten wordt. Nog zo’n typische saus van de streek: sousboontjies, die heerlijk smaakt bij lamsvlees en rijst. Als toetje maken ze vaak koeksister, dat veel wegheeft van een donut. Onder andere op de wijnroutes kom je geweldige restaurants tegen, zoals Rust en Vrede (9). In Hout Bay kun je voor een koffie, lunch of diner gaan zitten bij visrestaurant Mariners Wharf (10) in de haven.

### Overnachten

In Kaapstad zelf zijn veel hotels, om van daaruit tripjes naar de omgeving te maken. Maar je kunt ook overnachten in een van de omringende dorpen, zoals Hout Bay, of in de wijnlanden. Zo zijn er mooie slaapplekken op het pittoreske landgoed van Franschhoek en Stellenbosch. Ook aan de kust, in de buurt van Gansbaai en Hermanus, kun je heerlijk en comfortabel overnachten.

### Top 3 wijnevenementen

Januari – februari: Stellenbosch Wine Festival, drie dagen lang wijnfeest in het bekendse wijnland uit de streek.

Maart: Wine Harvest Festival in Wellington, een dag lang muziek, wijnwandelingen, druiven stampen en lekkere hapjes.

Juli: Wijn- en gourmetfeest in Franschhoek, inwoners vieren hun Franse afkomst met een groot en vooral lekker feest.

### Contacten

1. Saxenburg: Saxenburg Wine Farm, Polkadraai Road, Kuilsriver, 7580, +27 219036113
2. Boschendal Wine Estate: Adam Tas Rd, Stellenbosch, 7600, +27 218704210
3. Aquila Private Game Reserve: R46 Ceres, Ceres Road, Touws River, 6880, +27 214318400
4. Le Bonheur Crocfarm: R45, +27 218631142
5. Yves’s Pudding & Pie: 87 Marine Dr, Hermanus, 7200, +27 283122777
6. Kaap de Goede Hoop: Cape Point Rd, Kaapstad, 8001, +27 217809526
7. The Stable Shop: Main Rd, Kaapstad, 7806, +27 217906258
8. Boulder’s Beach: 1 Kleintuin Road, Simon’s Town, Kaapstad, 7995, +27 217862329
9. Rust en Vrede: Annandale Rd, Stellenbosch, +27 218813757
10. Mariners Wharf: Harbour Rd, Kaapstad, 7806, +27 217901100″