By Expedia Team, on May 30, 2016

‘Reizen is niet zo moeilijk als het lijkt’ – interview met reisblogger Fardou van Fartravels

Reisblogger Fardou ontmoette haar Canadese vriend tijdens een reis door Zuidoost-Azië. In januari van dit jaar zijn ze samen begonnen aan een wereldreis, inclusief een ‘working holiday’ in Nieuw-Zeeland. Daar blijven ze nog wel even, om te sparen voor de rest van hun reis. Wat de volgende bestemming zal zijn of hoe lang de wereldreis gaat duren… dat weet niemand. Fardou houdt namelijk niet zo van plannen als ze op reis is. Een interview!

Reisblogger Fardou

Wie ben je en waarom reis je zo graag?
Ik ben Fardou Bakker, 23 jaar en opgegroeid in het Friese dorp Kollum. Ik ben in 2013 afgestudeerd als Video editor en heb daarna een jaar een studie gevolgd waarmee ik ben gestopt. Sinds 2 jaar ben ik volop aan het sparen en reizen. Sinds het begin van dit jaar ben ik begonnen aan een wereldreis samen met mijn Canadese vriend.

Op mijn 16e kreeg ik het reisvirus te pakken toen ik een jaar high school in Amerika deed. Ik woonde een jaar in Devils Lake, Noord-Dakota. Ik raakte verslaafd aan het ontmoeten van nieuwe mensen, leren over andere culturen en het zien van de wereld. Daarna heb ik meerdere citytrips en vakanties gedaan, totdat ik vorig jaar voor drie maanden door Zuidoost-Azië ben gaan reizen. Daar heb ik mijn vriend leren kennen en ik ben hem in september in Canada gaan opzoeken. Samen hebben we een roadtrip door de USA gedaan. Ik houd van de vrijheid en de onwetendheid. De wereld heeft zoveel moois te bieden en er is zoveel te zien, dat ik denk dat ik nooit genoeg zal kunnen reizen. Reizen opent je ogen voor hoe goed we het eigenlijk hebben en laat je realiseren dat de dingen waar wij ons thuis druk om maken belachelijk zijn. Wanneer ik op reis ben, heb ik niet veel nodig om volkomen gelukkig te zijn.

Reisblogger Fardou

Thailand

Wanneer ben je begonnen met je blog fartravels.nl en waarom?
Ik ben Fartravels begonnen in januari van dit jaar. Hiervoor had ik geen eigen website, maar wel platforms waarop ik een soort van reisdagboek bij hield. Het begon door mijn familie en vrienden op de hoogte te houden van mijn reizen en om voor mezelf online een dagboek bij te houden. Om me heen hoorde ik vaak “hoe doe je dat toch?” en “waar ga je dan heen?”. Daarom besloot ik dat het leuk zou zijn om voor mensen die niet vaak reizen, maar het wel graag zouden willen, te gaan schrijven. Reizen is niet zo moeilijk als het lijkt. Vaak wordt gedacht dat het supergevaarlijk is en dat je altijd eenzaam bent, maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn. Je tas kan ook in Amsterdam gestolen worden en hoe eenzaam je bent hangt af van hoe sociaal je zelf bent. De wereld is een stuk kleiner dan je denkt. Op Fartravels probeer ik zo eerlijk mogelijk mijn verhaal te vertellen over mijn reizen en probeer ik mensen te inspireren ook op reis te gaan. Ik informeer en inspireer.

Je bent sinds eind januari met je vriend op wereldreis, waar zijn jullie begonnen en waar zijn jullie nu?
We zijn onze wereldreis begonnen op 24 januari. We gingen weg zonder plan. We wisten alleen dat we zouden beginnen in Indonesië en dat we een working holiday-visum hadden voor Nieuw-Zeeland. We hebben een maand door Indonesië gereisd: Java, Bali en Lombok. Vervolgens zijn we naar Australië gevlogen. Daar hebben we 8 dagen een auto gehuurd en Sydney en omgeving verkend. Daarna vlogen we naar Auckland, Nieuw Zeeland. We hebben een nacht in Auckland geslapen en zijn toen naar Mount Maunganui gegaan, waar we nu nog steeds zijn.

reisblogger Fardou

Bij Sydney

Welke andere landen staan er nog op de planning tijdens deze reis?
Ik moet eerlijk zeggen dat we nog geen idee hebben waar we heen gaan. Ik zit vol inspiratie en als het aan mij zou liggen gaan we naar elk continent. Helaas laat ons budget dat niet toe, dus zullen we moeten kiezen dus Afrika en Azië. We blijven in Nieuw-Zeeland tot maart 2017 en vervolgens dus Azië of Afrika. In juni 2017 vliegen we naar Vancouver, Canada. Daar zullen we een roadtrip doen naar de Rocky Mountains en Alaska. We blijven in Canada tot november 2017. Waar we daarna heen gaan… geen idee.

Hoe hebben jullie het plannen van deze wereldreis aangepakt?
In september 2015 besloten we op wereldreis te gaan, zodat we meer tijd met elkaar konden doorbrengen zonder steeds heen en weer te vliegen tussen Nederland en Canada, en om tijd te rekken voor het “volwassen worden”. Je weet wel, huisje, boompje, beestje, werk, studie, beslissingen maken voor de rest van je leven etc. Aangezien we in januari al zouden vertrekken, hadden we dus niet veel tijd om te sparen. Daarom besloten we in Nieuw-Zeeland te gaan werken en proberen te gaan sparen. Verder hebben we geen plannen gemaakt. Ik houd van reizen zonder plannen, omdat letterlijk de hele wereld voor je open ligt. We kunnen kiezen waar we heen willen en als dat niet bevalt, gaan we ergens anders heen. We proberen niet langer dan een maand vooruit te kijken op dit moment. Dus what’s next, dat komt nog wel. We leven lekker in het nu en genieten van elk moment.

Fardou van Fartravels

Roadtrip door Amerika

Welk land (heeft tot nu toe) de meeste indruk op je gemaakt en waarom?
Ik heb nog niet veel gezien van Nieuw Zeeland, maar wat ik tot nu toe gezien heb is echt te gek! Dit zou zomaar ‘the one’ kunnen zijn. Maar ik ben gek op Canada. Ik ben in British Colombia geweest en het lijkt alsof dat alles heeft. Ik leerde vorig jaar mijn vriend kennen in Azië en hij was niet onder de indruk van de watervallen en natuur die hij daar zag. Ik keek mijn ogen uit en had zoiets van “ja hoor, het zal wel, zo bijzonder zal Canada vast niet zijn”, tot ik vorig jaar zelf in Canada was en het zag. De bossen, de bergen, watervallen, zee, de meest vriendelijke behulpzame mensen. Ik kijk er ontzettend naar uit om terug te gaan naar dit prachtige land! Ik had nooit verwacht dat het zó mooi zou zijn!

In Nieuw Zeeland blijven jullie voor langere tijd en jullie werken ook. Hoe bevalt dat?
Het heeft z’n ups en downs, maar zeker meer ups! Ik werk op dit moment parttime als serveerster in een Italiaans restaurant en mijn vriend werkt fulltime in de kiwi factory. Op dit moment klopt de verhouding tussen de uren die we werken niet, hij werkt 6 dagen 10 uren per dag, ik werk 4 avonden 3 a 4 uren per avond. Ondanks dat is het heel erg leuk. We wonen in Mount Maunganui, een prachtige plaats omringd door water met een berg aan het einde die je kunt beklimmen. Aan de top heb je een prachtig uitzicht! We hebben door ons werk veel vrienden gemaakt en we hebben het erg naar ons zin. There is no place I’d rather be!

interview met Fardou van Fartravels

Wat mis je het meest nu je zo lang van huis bent?
Mijn familie! Ik woon nog thuis bij mijn ouders en broertje, dus ik mis onze avonden tv kijken, samen eten, op zondag naar opa en oma voor een bak koffie etc. Ik ben echt een familiemens. Als je voor lange tijd ver van huis bent, is het wel moeilijk om zonder je familie te zijn, maar gelukkig is er Whatsapp en Facetime en ik ben niet alleen.

Wat zijn je favoriete websites en (reis)blogs?
Ik ben een enorme social media-fanaat. Ik ben gek op Facebook en nog gekker op Instagram. Ik kan me uren vermaken door te kijken naar al die inspirerende foto’s op Instagram. Ik vind het leuk om andere reisblogs te lezen, omdat deze mij inspireren en ervoor zorgen dat er nóg meer plaatsen op mijn bucketlist komen. Dit zijn blogs die ik regelmatig lees: Marcella Molenaar, Food & Flipflops, Jantiens reisstijl, We are travellers, Hasta la proxima, What about her, Weg van het noorden, Moderne hippies en Travelaar.

Reisblogger Fardou van Fartravels

In Canada

Heb je tips voor mensen die willen werken in het buitenland tijdens een reis? Hoe pak je het aan?
Mijn eerste tip is DOEN! Zeker doen, het is zo’n gave ervaring en je leert zoveel mensen kennen. Daarnaast moet je ook zeker goed research doen. Vraag je werkvisum op tijd aan, regel je verzekering, maak een CV en print er een heleboel, en weet in welk seizoen waar werk is. De seizoenen hier zijn omgekeerd, dus is hier in december en januari meer horecawerk en in april en mei is het kiwiseizoen. Zodra je in het land bent, moet je een plaats kiezen om te gaan wonen. Deel je CV uit bij winkels, restaurants en bars, vraag mensen, ga langs bij een uitzendbureau, kijk op internet. Er is altijd wel iets te vinden en als je in een plaats bent en je hebt binnen 2 tot 3 weken nog niets gevonden ga dan naar een andere plek. Geef de hoop niet op en blijf zoeken, en neem genoegen met minder leuk werk tot je iets anders hebt gevonden. Het blijft toch een enorme ervaring om te wonen en werken in een ander land. Je moet wel van dat moment genieten hoor!

Op de hoogte blijven? Volg Fardou dan via haar blog Fartravels, Facebook en Instagram.