By Expedia Team, on September 18, 2017

‘Reizen verbreedt je kijk op de wereld’ – interview met Erik van Around the Globe

Erik van Around the Globe is een reisblogger van het eerste uur. Al in 2002 richtte hij zijn reizigerscommunity op, na een reis door Australië en Nieuw-Zeeland. Sindsdien is Around the Globe uitgegroeid tot een van de grootste reiscommunities van Nederland. Een interview over de start van zijn website, zijn meest bijzondere reiservaringen en tips voor onervaren reizigers.

Erik van Around the Globe

Wie ben je en waarom reis je zo graag?
Ik ben Erik van Erp, oprichter van de reizigerscommunity Around the Globe. Mijn passie voor reizen is eigenlijk pas vrij laat ontstaan. Een wereldreis naar Australië en Nieuw-Zeeland heeft een onverzadigbare reisdrang aangewakkerd. Die wanderlust is zo sterk, dat ik nu gemiddeld één à twee keer per maand in het buitenland zit. Het ontdekken van nieuwe mooie bestemmingen verveelt nog altijd niet. Ook vind ik het ontmoeten van nieuwe mensen en kennismaken met andere culturen erg leuk, interessant en leerzaam. Reizen verbreedt echt je kijk op de wereld.

Wanneer ben je begonnen met Around the Globe, en waarom?
In 2002 richtte ik Around the Globe op, nadat het persoonlijke blog over de reis door Australië en Nieuw-Zeeland veel enthousiaste reacties opleverde. Het was toen niet gebruikelijk dat het thuisfront regelmatig online een update van je belevenissen kreeg. Nog unieker was het delen van foto’s en de mogelijkheid om op de verhalen te reageren. Nu is dat wel anders! Na terugkomst bleek dat het aantal mensen dat de reis en verhalen volgde veel groter was dan ik verwacht had. Dat was natuurlijk erg leuk en ik wist dan ook snel dat ik hier iets mee moest doen.

Tijdens mijn reis hield ik een boekje bij met tips en informatie voor de reisverhalen voor het thuisfront. Zoals gezegd was er wel internet, maar aan een bezoek aan een internetcafé ging meestal een flinke zoektocht vooraf. Het boekje hielp me de leuke activiteiten en ervaringen te onthouden en te delen, wanneer ik aan een computer met internet zat. De aantekeningen uit het boekje en het uitzoekwerk van de reis, heb ik online gezet om het voorbereiden van een reis gemakkelijker te maken voor andere reizigers.

Erik van Around the Globe

In Zuid-Afrika

Around the Globe begon als persoonlijk reisblog, maar groeide uit tot een grote reiscommunity. Hoe heb je dit aangepakt?
Het delen van de eerste reisinformatie over Australië en Nieuw-Zeeland trok een vaste, leuke en avontuurlijke groep reizigers aan. Al snel namen zij contact op wanneer bepaalde informatie niet meer klopte en als ze leuke aanvullingen hadden. Zo ontstond er langzaam maar zeker een community en werd er ook reisinformatie over andere landen toegevoegd. Toen mijn bereik groot genoeg was, heb ik de stap gezet om fulltime aan de slag te gaan met Around the Globe. Dat is nu zo’n zes jaar geleden.

Waar houd je je – naast bloggen en reizen – nog meer mee bezig?
Een “nadeel” van het vele reizen is dat ik veel weg ben en vrienden en familie soms wat minder zie. Naast reizen besteed ik de meeste tijd aan hen. Mijn hobby is mijn werk geworden, dus ook in mijn vrije tijd vind ik het leuk om te fotograferen en op zoek te gaan naar leuke en mooie plekjes. Dat doe ik ook in Nederland.

Wat was je meest bijzondere reiservaring tot nu toe?
Poeh, dit is een lastige vraag. Er zijn verschillende bestemmingen die mij erg zijn bijgebleven en die ik erg bijzonder vind. Allemaal om verschillende redenen. Zo had ik in India een flinke cultuurshock en had ik daar mooie en minder mooie ervaringen. Varanasi was de bestemming waar mijn reis door India begon; een plek waar mensen naartoe gaan om te sterven. Wat ik daar op straat zag, vergeet ik nooit meer. Een fantastische ervaring was het bekijken van een Bollywood-film in een bioscoop. Dat kan ik iedereen die naar India gaat aanraden! Meer verklap ik niet.

Erik van Around the Globe

Varanasi, India

Naast India heb ik ook mooie herinneringen aan Ierland, waar ik de president ontmoette en meereed in de St. Patricks Festival Parade. Op Curaçao dook ik met een onderzeeër meer dan 600 meter diep in de zee om scheepswrakken te bekijken. In Zuid-Afrika liep een olifant recht voor de auto de snelweg op, alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Zo heeft iedere bestemming mij wel één of meerdere bijzondere reiservaringen opgeleverd.

Je hebt al veel landen bezocht. Wat is je favoriete bestemming, en waarom?
Ook hier geldt eigenlijk dat er geen enkele bestemming met kop en schouders bovenuit springt. Wel zou ik enorm graag nogmaals naar Australië en Nieuw-Zeeland gaan, want dat zijn de bestemmingen waar alles mee begon. Als ik dus een bestemming zou moeten kiezen, dan zou het tussen die twee landen gaan.

Welke bestemmingen staan er de komende tijd op jouw planning?
De afgelopen weken heb ik de Faeröer Eilanden, Noord-Italië, San Marino, Oostenrijk, Roemenië en Duitsland bezocht en de komende weken reis ik door andere delen van Oostenrijk. Daarna ga ik naar Japan. Waar ik daarna naartoe ga, weet ik nog niet precies.

Erik van Around the Globe

De Gasadalur-waterval op de Faeröer Eilanden

Welke drie dingen heb je altijd bij je op reis?
Drie dingen die ik altijd bij me heb zijn mijn paspoort, pinpas en camera. Meestal neem ik mijn laptop ook mee. Deze drie dingen zijn alles wat ik op reis nodig heb. Mijn antwoord is heel praktisch, maar gezien de steeds strenger wordende (hand)bagageregels voor vluchten, neem ik echt alleen het hoognodige mee. Mijn portemonnee bijvoorbeeld, neem ik niet mee. Mijn pasjes stop ik los in een daarvoor bestemd vakje in mijn tas. De volgende uitdaging wordt om ruim drie weken door Japan te reizen met enkel handbagage.

Wat zijn je favoriete reiswebsites en reisblogs?
Alweer zo’n vraag waar het onmogelijk is om een keuze te maken?. Ik vind Soetkees een leuke site waar leuke, sfeervolle bestemmingen en accommodaties op te vinden zijn. Ook Karlijn Travels vind ik leuk door de vele “off the beaten path”-bestemmingen.

Heb jij – als ervaren wereldreiziger – tips voor beginnende reizigers? Wat zijn in jouw ogen absolute do’s of don’ts op reis?
Een tip die ik altijd meegeef aan beginnende reizigers is om jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden. Op Around the Globe zijn voornamelijk jonge reizigers actief en zij vergeten weleens een goede (reis)verzekering af te sluiten of om een “noodpotje” achter de hand te hebben waarmee je thuis kunt komen als het geld op is.

Op het moment zie je dat steeds meer jonge Europese reizigers bedelend de wereld rond willen gaan. Dat is wat mij betreft niet de manier waarop je zou moeten reizen. Het lijkt mij dat het meer voldoening geeft wanneer je op eigen kracht en met eigen budget keuzes kunt maken. Zo kun je volgens mij ook meer van andere culturen genieten en tegelijkertijd wat bijdragen.

_Op de hoogte blijven? Volg Erik dan via Around the Globe, Facebook en Twitter!_”