By Expedia Team, on May 11, 2017

Roadtrip aan de Amalfikust

De Amalfikust is de perfecte bestemming voor een roadtrip met adembenemende vergezichten en een mediterrane cultuur. Glamour, leuke dorpjes, idyllische landschappen en de zon; de Amalfikust heeft het allemaal.

Sorrento en zijn schiereiland
—————————–

Het schiereiland Sorrentina is een gebied waarvan men gelooft dat het in de oudheid door de goden is gezegend. Kijk goed om je heen in deze prachtige omgeving.

### Natuur en geweldige uitzichten

Oscar Wilde, Sir Walter Scott en Lord Byron waren sterk onder de indruk van Sorrento’s schoonheid. Op deze landtong, in het zuiden van de Golf van Napels, hebben mensen spectaculaire gelaagde terrassen uitgehakt. Ze lopen af richting het azuurblauwe water van de Middellandse Zee. De grond is hier zeer vruchtbaar, dankzij de as van de Vesuvius. Het is de bloeiende tuin van de regio.

Achter elke bocht gaat een verrassend uitzicht schuil. En dat leg je natuurlijk elke keer vast. De kliffen van tufsteen grenzen hier direct aan het water. De heerlijke geur van de boomgaarden met citroen-, olijf- en sinaasappelbomen komt je tegemoet.

Plots doemt er een eiland voor je op uit het kristalheldere water. Verruil je huurauto voor een veerpont en ga de zee op. Je vaart naar het Isola di Capri. Op Capri kijk je je ogen uit. Bewonder de wijngaarden, de dennenbomen, de kreken en de witte kliffen.

### Dolce Vita

Als je weer terug bent op het vasteland, ervaar je de charme van de renaissance en barok van Sorrento. Maak een kunstzinnige wandeling door de middeleeuwse straatjes van het historische centrum. Proef er een limoncello, de lokale likeur die gemaakt wordt met citroen uit Sorrento. Geniet ook van de mozzarella di Bufala in een authentieke trattoria. Vervolgens neem je plaats op een ligstoel op de kade met uitzicht op zee. Of geniet van de rust van de Marina Grande, de vissershaven die in de luwte van de kalkrotsen ligt.

Als je weer zin krijgt om verder te rijden, stel je je GPS in op het schiereiland Sorrentina. De route leidt je langs allemaal bochtjes en komt langs kiezelstranden en authentieke vissersdorpen. Hier leef je pas echt La Dolce Vita (het goede leven).

italy-amalfi1-pixabay.jpg

Capri – Foto: Pixabay

De Amalfitaanse Rivièra
———————–

Volgens de legende zouden er aan de kust zeemeerminnen hebben gezongen. Tegenwoordig zijn de zeemeerminnen verdwenen, maar het is er absoluut sprookjesachtig mooi. Je gaat naar de Amalfitaanse Rivièra.

### Schilderachtige landschappen

Deze kust is ook UNESCO niet ontgaan, want in 1997 is hij opgenomen op de werelderfgoedlijst. De reden daarvoor is dat de Amalfikust een buitengewoon voorbeeld is van het mediterrane landschap.

Om zelf te zien hoe buitengewoon deze kust is, maak je een tocht over de kustweg. Zet je ramen helemaal open en rijd met je haar in de wind naar Salerno. In iedere bocht heb je weer een ander sprookjesachtig uitzicht, terwijl je zweeft tussen de lucht en de zee. Met zoveel verschillende landschappen is het moeilijk om je aandacht op de weg te houden. De calanques, de kapen, de gelaagde landbouwgrond, de wijngaarden en de olijfboomgaarden komen hier geweldig tot hun recht. De dorpen die tussen de kliffen liggen, profiteren optimaal van de zon. Het lijkt net een droom die werkelijkheid is geworden.

### Betoverende dorpjes

Een stad die je zeker niet mag missen, is Amalfi. De villa’s worden hier omgeven door groen. Ook vind je er de kleurrijke Duomo met zijn spectaculaire trappen. Het dorp Ravello ligt op de heuvel de Dragon. Ook dit dorp is zeker een omweg waard. Hier vind je namelijk de Villa Cimbrone en de tuinen van de Villa Rufolo. Vroeger zijn onder andere J.F. Kennedy, Federico Fellini en Winston Churchill hier te gast geweest. Positano is een heerlijke plek om tot rust te komen. Laat je voeten in het water hangen en geniet van het uitzicht op de branding. De kleurrijke vierkante huizen en weelderige tuinen zijn een prachtig contrast tussen het samenvloeiende blauw van de zee en de lucht. Sommige mensen zeggen dat dit de mooiste kust van Italië of zelfs van de wereld is.

italy-amalfi2-pixabay.jpg

Amalfi – Foto: Pixabay

### De stemmen van Positano

In de 12e eeuw voer er een schip voor de Amalfitaans kust. Het schip vervoerde een byzantijns schilderij van de maagd Maria. Plotseling hoorden de zeemannen een stem uit het schilderij komen die zei: ‘Pose Posa!’ (Stop!). Ze legden aan bij het dorp Positano en hebben het werk naar de kerk gebracht aan de grote markt van het dorp. ‘s Nachts verdween het schilderij en de volgende ochtend werd het wonder boven wonder weer teruggevonden in de buurt van de zee. En precies op die plek staat nu de Kerk van Santa Maria de Assunta. Deze kerk is gewijd aan de Madonna van Positano.

### Top 4 evenementen aan de Amalfikust

Juni: San Vito in Positano, dag van de beschermheilige van de stad.

Juni tot september: Ravello Festival, jazz en activiteiten.

Juli: San Pantaleone in Ravello, dag van de beschermheilige van de stad.

November: Festa del Santo Patrono in Amalfi, processies en vuurwerk.

De Amalfikust in het kort
————————-

### Beste tijd om te gaan

Wat het weer betreft zijn de lente, zomer en herfst ideaal. In de zomer moet je wel rekenen op veel toeristen.

### Vervoer

Een huurauto om in alle vrijheid rond te kunnen genieten van de omgeving, in je eigen tempo.

### Slapen

Sorrento, Positano, Amalfi, Ravello en Capri zijn plekken die je niet mag missen.

### Eten & drinken

Bagni Delfino: Via Marina Grande, 216, Sorrento

Zeevruchten. Vanaf € 30*

La cantinaccia del popolo: Vico 3 Rota, Sorrento

Italiaanse keuken. Vanaf € 8*

Il Ritrovo: via Montepertuso, 77, Positano

Italiaanse keuken. Vanaf € 10*

La Taverna dei Briganti: via Valle di Pogerola, Amalfi

Steakhouse. Vanaf € 20*

* Prijzen kunnen afwijken.