By Expedia Team, on July 20, 2015

Sport en ontspanning op Malta

Tussen Sicilië en Tunesië ligt Malta, een geweldig eiland voor een actieve vakantie. Het ligt in het hart van de Middellandse Zee en sport maakt hier een belangrijk onderdeel uit van het dagelijks leven. Houd je van sport en de natuur? Kom dan naar de Maltese archipel voor een onvergetelijke ervaring. Malta is het kleinste land van Europa en heeft prachtige ongerepte natuur.

The Big Blue
————

De ongelooflijke schoonheid van het water dat Malta omringt, verblindt je vanaf het moment dat je aankomt. Dat er veel mogelijkheden zijn op het gebied van watersport, zal je niet verbazen. In de mooie badplaatsen aan de Maltese kust worden vele watersporten aangeboden, zoals surfen, kanoën, roeien en vissen.

Het warme en kristalheldere water rondom het eiland is uitermate geschikt om te duiken. Duikliefhebbers zijn het erover eens dat je de duizend tinten blauw van de zee rondom de eilanden Malta, Gozo en Comino, echt niet mag missen.

Op Malta wordt op een unieke manier gedoken. Naast het ontdekken van de zeebodem, kun je als duiker namelijk op zoek gaan naar de vele scheepswrakken die er liggen. Ze herinneren aan belangrijke historische gebeurtenissen. Vooral Fort Sint-Elmo is echt een aanrader. Hier ligt namelijk het wrak van de HMS Maori, gezonken in de Tweede Wereldoorlog, en het wrak van de Um el Faroud, een Libische olietanker die in 1996 ten onder ging.

Matla_active_sea_EDAM.jpg

Duiken tussen de Matese rotsen. Foto: Corbis

Bij Fungus Rock, ten westen van het eiland Gozo, vind je een gigantische onderzeese klif. Met een diepte van 60 meter is deze duikspot vooral geschikt voor ervaren duikers. Tot slot zijn er nog de Comino Caves, ten noorden van het onherbergzame eilandje Comino. Deze plek bezorgt je ongetwijfeld een magische en bijna onwerkelijke duikervaring: de grotten en tunnels zorgen voor een prachtige lichtinval.

Tijdens je onderzeese uitjes, maar ook tijdens het snorkelen, kun je vele diersoorten bekijken. Ga bijvoorbeeld op zoek naar zeepaardjes, tonijnen, murenes, baarzen en inktvissen. Als je geluk hebt kom je zelfs een dolfijn, een blauwe haai of een schildpad tegen.

Maltese ontspanning
——————-

Dankzij het zeer gematigde mediterrane klimaat is Malta de perfecte plek voor buitensporten. Een sport die steeds vaker wordt beoefend op de archipel is klimmen. Elk jaar trekt de sport opnieuw vele beoefenaars. Op de kliffen van Migra-l-Ferha en Dingli en op het eiland Gozo vind je gegarandeerd fascinerende uitdagingen en uitzichten.

Malta_Active_walking_EDAM.jpg

Wandeling over het eiland. Foto: Shutterstock

Voor wandelaars is het noordoosten van Gozo een geweldige omgeving om de flora en fauna van het eiland te bewonderen. Malta is een fascinerend openluchtmuseum waar nog vele prehistorische sporen te vinden zijn. Erg indrukwekkend is de Ghar Dalam grot, waar je fossielen van prehistorische dieren kunt bekijken. Daarnaast dateren sommige constructies zelfs uit 5000 voor Christus.

Zin om tussen alle wandelingen door een balletje te slaan in de zon? Ook dat is mogelijk op Malta, bijvoorbeeld op de golfbaan van het sportcomplex van Marsa.

Je vakantie is niet compleet zonder wat ontspanning op één van de fantastische stranden aan de Maltese kust. Ghajn Tuffieha, Golden Bay of Pretty Bay zijn wilde en authentieke oorden waar je echt kunt genieten van de schoonheid van de natuur en van het leven.

Game of Thrones fan? Bezoek dan alle locaties op het eiland waar je helden te zien waren.

### De Maltese supporters

Op Malta is sport onlosmakelijk verbonden met de cultuur en het dagelijks leven van de inwoners. Aan de ene kant zijn er de sporten die de Maltezen zelf beoefenen; aan de andere kant zijn er de sporten waar ze vooral naar kijken. Malta werd meerdere keren bezet, waardoor er nog veel sporten te vinden zijn die ze erfden van de Britten, zoals tennis, waterpolo, cricket of golf. En als echte voetballiefhebbers laten de Maltezen nooit een kans schieten om de overwinning van hun favoriete team te vieren.

### Malta volgens Ridley Scott

De atleten van vroeger, de gladiatoren, hebben de Brit Ridley Scott geïnspireerd tot de historische succesfilm Gladiator. De regisseur koos Malta als filmlocatie, vanwege haar schoonheid en ongereptheid. In 2000 werd Malta daarom het decor van meerdere filmscènes met acteur Russel Crowe in de hoofdrol.

Top 4 actieve evenementen

Maart: Lente-equinox, een geweldig spektakel in de buurt van de tempels van Mnajdra.

Augustus: Festival Mediterranea, een eerbetoon aan de cultuur op het eiland Gozo.

September: Vitorja is het feest ter ere van het eind van de Ottomaanse overheersing in 1565. Er worden zeilwedstrijden georganiseerd in de Grand Harbour van Valletta.

Oktober: de Rolex Middle Sea Race is een populair evenement waarbij je fantastische boten kunt bewonderen.

### Malta in het kort

Beste tijd om te gaan

Je kunt Malta het best bezoeken tussen mei en oktober. Dit is de warmste en droogste periode van het jaar. Dankzij de unieke geografische omstandigheden is het Maltese water vanaf augustus vaak warmer dan 20°C.

Vervoer

Vliegtuig: directe vluchten verbinden het Europese vasteland met Malta.

Auto: een huurauto is de manier bij uitstek om Malta te verkennen.

Boot: om de duikstekken te bereiken die verder van de kust liggen.

Slapen

Malta biedt uiteenlopende accommodatiemogelijkheden, van campings tot luxe hotels. Om zoveel mogelijk van de natuur te genieten, kun je kiezen voor een guesthouse in het binnenland of voor een hotel aan de kust, bijvoorbeeld op Gozo of Comino.

Eten & drinken

Maksim’s (voor pastizzi): Triq Ix-Xatt, Sliema

Ta’Marija: Constitution Street, Mosa

It-Tmum Victoria: Triq I-Ewropa, Victoria, Gozo”