By Expedia Team, on September 9, 2015

Van Valencia naar Andalusië: een culturele roadtrip langs de Spaanse kust

De Spaanse zon schijnt haar prachtige licht op de geschiedenis van Andalusië. Wandel door de oude steden en ontdek de rijke geschiedenis van Spanje. De steden hebben zowel Romaanse als Arabische invloeden en je vindt er de mooiste kerken. Tussen een bezoek aan de vele restaurantjes en tapasbars door, ontsnap je naar een modern museum vol verrassingen.

Musea en monumenten in Valencia
——————————-

### De Stad van Kunst en Wetenschap

De Ciutat de les Arts i les Ciències, een enorm complex dat in het teken staat van kunst en wetenschap,is de nieuwste culturele parel van Valencia. Vanaf de Umbracle, een promenade waar beeldhouwwerken en lokale en tropische planten samenkomen, bewonder je het lange bassin en de futuristische gebouwen van het complex.

Je vindt er onder andere het Wetenschapsmuseum, in de vorm van een dinosaurusskelet. Daarnaast ligt een gigantisch oog dat uit het water op lijkt te rijzen: de Hemisfèric. Het is een filmzaal met een scherm van 900m2.

Mis er ook het grootste aquarium van Europa niet. Loop tussen de haaien en dolfijnen, beschermd door glazen tunnels. Als je weer boven bent, is het tijd voor een opera in El Palau de les Arts Reina Sofíaof een concert onder de Àgora, een multifunctionele ruimte die speciaal is ontworpen voor evenementen.

Valencia_Culture_museum_PhotoLibrary.jpg

Stad van Kunst en Wetenschap. Foto: PhotoLibrary

### Valenciaans Instituut voor Moderne Kunst

Het Valenciaans Instituut voor Moderne Kunst toont werken van twee bekende hedendaagse artiesten, de beeldhouwer Julio González en de impressionistische schilder Ignacio Pinazo.

### Terug in de tijd

Breng in het centrum een bezoekje aan de beroemde Lonja de la Seda, waar de handelsbeurs plaatsvond in de 15e eeuw, de gouden eeuw van Valencia. De geweldige spiraalvormige pilaren van de zuilenzaal ondersteunen het gekruiste gewelf op meer dan 15 meter hoogte.

Kijk omhoog wanneer je naar buiten loopt en laat je verassen door de 28 waterspuwers. Ga vervolgens richting het noorden om een bezoek te brengen aan de historische wijk en de prachtige kathedraal. De kathedraal is gebouwd op de fundering van een moskee. Naast de gotische invloed vind je er ook een aantal Romaanse elementen uit de 13e eeuw.

Heb je nog energie over? Beklim dan de treden van de Micalet. Deze klokkentoren uit de 15e eeuw is het symbool van de stad.

De historische overblijfselen aan de Costa Blanca
————————————————–

Op de weg naar het zuiden, voordat je in Benidorm aankomt, maak je een tussenstop in Aldea. Hier geniet je van de rust van deze kleine haven. De historische wijk heeft veel charme, dankzij de smalle geplaveide straatjes en witte gevels. De wijk wordt gedomineerd door de twee blauwe koepels van de kerk Nuestra Señora del Consuelo.

In Alicante zoek je de koelte op in het kasteel van Santa-Bárbara. Je komt er binnen via een lange tunnel vanaf het strand. Deze tunnel komt uit bij twee liften die zijn uitgeboord in de berg. De overblijfselen van het fort getuigen van het strategische belang van deze kaap: hij geeft namelijk een uitzicht van 360° over de hele baai en het achterland.

In de stad Elche zie je een van de indrukwekkendste schatten die zijn achtergelaten door de Arabische volkeren: meer dan 200.000 palmbomen groeien in het centrum, dankzij het irrigatiesysteem uit de 13e eeuw. Het systeem is tegenwoordig nog steeds in gebruik.

In de maand augustus mag je de voorstelling van het Misterio de Elche niet missen. Dit gezongen drama vertelt over de hemelvaart van de maagd en wordt al sinds de middeleeuwen elk jaar opgevoerd in de basiliek. Het decorontwerp is bijna onveranderd gebleven en de machinerie van vroeger wordt nog steeds gebruikt.

Valencia_culture_church of Elche_Flickr .jpg

Basiliek van Elche. Foto door Víctor Fernández Salinas onder licentie CC BY 2.0

Cartagena is een naam die iedere reiziger laat wegdromen. Deze vroegere hoofdstad heeft vele jaren bestaan onder Romeinse en Byzantijnse invloed. Dit is terug te zien in de ruïnes van het Romeinse theater. In deze rijk gedecoreerde arena pasten meer dan 6.000 toeschouwers. Onlangs is hij gerestaureerd en weer opengesteld voor publiek. Kijk als je Cartagena bezoekt goed om je heen om niets te missen van de gevarieerde architectuur van de stad, zoals de militaire gebouwen uit de middeleeuwen en gebouwen uit het begin van de 20e eeuw.

Al-Andalus en Flamenco
———————–

De kustplaatsen van Andalusië hebben hun Arabische invloeden weten te behouden. Zo vind je in Almería, Málaga en Marbella nog zeer goed bewaard gebleven kastelen uit de 12e eeuw. Deze Alcazabas, vaak gebouwd op rotsachtige heuvels, bestaan uit indrukwekkende muren, vele torens en ondoordringbare deuren. Een reis naar het riddertijdperk.

Andalusië treurt om de geniale gitarist die onlangs is overleden, de beroemde Paco de Lucía. Treed in de voetsporen van de flamencolegende in Algésiras. Breng een bezoek aan het geboortehuis en de monumenten die er voor hem zijn opgericht.

Volg vervolgens de kust tot aan San Fernando, de geboorteplaats van de beroemde zanger Camarón de la Isla. Je laatste stop is in Jerez de la Frontera, een van de bakermatten van de flamencocultuur. Na wat uitstapjes naar de wijnkelders, bezoek je een nachtclub en geniet je van de originele flamenco. Olé!

### Valencia, de rijstkeuken

De rijstcultuur die door de Arabische volkeren is geïmporteerd in de 12e eeuw is tegenwoordig de specialiteit van de regio. Ze gebruiken hier verschillende soorten rijst en combineren die met nog meer verschillende sauzen. Nadat je een bezoekje hebt gebracht aan het rijstmuseum in een oude molen, loop je een rondje over de centrale markt. In dit gigantische paleis van ijzer en glas vind je lokale producten van de beste kwaliteit, allemaal zeer vers. Maak van de gelegenheid gebruik om de vele specialiteiten te proeven: de traditionele paella, rijst uit de oven en de beroemde all i pebre, een gerecht op basis van aal, knoflook en paprika.

### De Andalusische gastronomie volgens Simone en Inés Ortega

Het tapasboek is een werk om van te smullen. Met de gerechten kom je alvast in de stemming voor je reis of herbeleef je de magie van de heerlijke Andalusische keuken bij terugkomst.

### De zuidkust van Spanje in het kort

Beste tijd om te gaan

Om volop te genieten van de zon en de zee is de zomer de perfecte tijd om te gaan. Om de steden en monumenten te bekijken, is de lente ideaal. Het is dan wat koeler en er zijn veel culturele evenementen.

Vervoer

De stedelijke regio’s aan de kust zijn goed te bereiken vanaf de vliegvelden van Valencia, Malaga, Alicante en Sevilla. Met de auto neem je snelweg A7 die langs de Middellandse Zee loopt tot Algésiras.

Slapen

Van luxehotel tot camping en strandhuisjes: de kust bij Valencia, Malaga, Alicanteen Sevilla heeft een meer dan compleet aanbod.

Eten & drinken

El Bolon Verde: 33, calle Mariano Ribera, Valencia. Het concept is leuk: geen kaart, maar een vast dagmenu voor een vaste prijs.

Don Jamón de Cádiz: 25, av. de Cayetano del Toro, Cadix. De beste tapas van de stad, gemaakt met verse producten uit de regio.

Top 3 culturele evenementen

Maart: Fallas de Valencia: reuzen van hout en papier nemen de straten van de hele provincie Valencia. Daarna wordt alles in een groot vreugdevuur verbrand.

Februari: Flamencofestival van Jerez, concerten in Jerez de la Frontera.

Augustus: El Misteri d’Elx, historische voorstelling in Elche. Reserveer je plaatsen op tijd.”