By Expedia Team, on November 3, 2015

Wildlife roadtrip rondom Johannesburg

Bij Zuid-Afrika denk je natuurlijk aan het beroemde Kruger Nationaal Park. Maar dat is lang niet de enige natuurbelevenis die de moeite waard is. In de buurt van goudstad Johannesburg kun je The Big Five in nog veel meer spannende reservaten bekijken. Voor elk park raden we je aan minstens een dag uit te trekken. Een spannende safari-overnachting behoort ook tot de mogelijkheden.

### De wieg van de mensheid

In het Rhino & Lion Nature Reserve (1) ten noordwesten van Johannesburg wonen vooral bedreigde diersoorten als de witte neushoorn, de wilde hond (dingo), leeuwen, jachtluipaarden, krokodillen en buffels. Ook maak je grote kans antilopen en nijlpaarden te spotten. Je kunt, net als in alle andere parken, een georganiseerde tour door het park boeken, of er zelf met een huurauto doorheen rijden. Vanaf Johannesburg volg je met de auto de M47 tot aan het dorp The Village. Vandaar volg je de route N14, en ga je rechtsaf bij de Wonder Caves op Kromdraai Road. Stop even voor een bezoek aan de grotten: ze behoren tot de zogenaamde Cradle of Humankind en zijn 2,2 biljoen jaar oud. Eet onderweg een hapje bij Thymeless Tings Gypsy Diner (2).

Johannesburg_Roadtrip_Pilanesberg National Park_Flickr.jpg

Pilanesberg National Park. Foto door Hendrik Palm onder licentie CC BY 2.0

### Op safari

Op drie uur rijden van Johannesburg ligt het indrukwekkende Pilanesberg National Park (3) waar je de Big Five (olifant, neushoorn, leeuw, luipaard en buffel) kunt spotten. De weg erheen, via Pretoria route N4 en R556) loopt tussen de Kalahari woestijn en de Kruger Lowveld regio. Het is al een belevenis om door de prachtige natuur te rijden. Door het park loopt meer dan 200 kilometer aan wegen die met eigen vervoer te verkennen zijn, maar je kunt ook een georganiseerde safaritour boeken. Wil je het park liever te voet verkennen? Er worden hikes onder leiding van professionele gidsen georganiseerd. Je kunt er overnachtingen boeken in luxe lodges.

### The Big Five

In de provincie Limpopo, ten noorden van Johannesburg, ligt het National Park Marakele (4) dat onderdeel uitmaakt van de beroemde Waterberg Biosphere. Met eigen vervoer rijd je er vanuit Johannesburg heen in twee uur, via de prachtige route Pretoria, N1, R516. In dit bergreservaat kun je de Big Five spotten, maar het staat ook bekend om de meer dan 250 soorten vogels die er leven, waaronder de aasgier. Om alles te zien heb je hier eigenlijk wel en paar dagen nodig. Je kunt in het park alles boeken van basic safari-tenten tot luxe bungalows. Bij Eagle Mountain Spur (5), even buiten het park, kun je een goede steak verorberen als je weer terug rijdt naar Johannesburg.

### Leuk voor kids

Vlak naast het Marakele National Park ligt Kololo Game Reserve (6). In dit familievriendelijke park kun je blijven slapen in simpele lodges of luxe bungalows, voor een echte Out of Africa-ervaring. Je kunt er speciale kids-programma’s boeken, of tour-packages door het park per jeep, te paard of te voet. Wat je er ziet? De Big Five en vele andere dieren op de prachtige savannes. Je kunt er zwemmen als het je te heet onder de voeten wordt en er zijn elke avond culturele happenings, zoals lokale zang en dansvoorstellingen.

Johannesburg_RoadTrip_GoldenGatePark_Flickr.jpg

Golden Gate Park. Foto door Pavel Tcholakov onder licentie CC BY 2.0

### De klassieker

Breng je een bezoek aan het noordoostelijke deel van Zuid-Afrika, dan kun je natuurlijk niet om het beroemde Krugerpark (7) heen. Dit park is wel wat verder weg dan de andere parken: een prachtige rit van 4 uur vanaf Johannesburg. Er wordt afgeraden om in het donker terug te rijden, regelmatig worden er nachtelijke aanrijdingen met wild gemeld. Je kunt beter in het park overnachten. Het park heeft tientallen kampementen met tenten en bungalows. De _wildlife-_ervaring van het immense Kruger Park is er een die je niet gauw zal vergeten. Van de centrale graslanden tot de geblakerde woestenij in het noorden: het is alsof je in een aflevering van National Geographic zit. Het park is ook beroemd om de adembenemende zonsondergangen.

### Aapjes kijken

Helemaal ten zuiden van Johannesburg, route N3 – N5, ligt het Golden Gate Park (8). Het is niet groot, maar de toegang is gratis en de natuur ongerept en mooi. Je kunt er met de auto doorheen rijden en overal stoppen om rond te kijken en een wandeling te maken. In het park wonen onder andere gnoes, zebra’s en apen. Ben je er toch, dan mag je een bezoek aan het pittoreske stadje Carens, vlakbij langs de weg R711, niet overslaan. Er zijn veel gezellige restaurantjes en cafeetjes, zoals Artist’s Cafe (9) waar het stel Karen en James met veel liefde de lekkerste hapjes voor je klaarmaakt.

### Stroop je mouwen op

De toetsen van een piano en biljartballen: wat hebben ze gemeen? Dat ze vroeger van ivoor werden gemaakt. Tegenwoordig zijn deze producten van kunststof, maar stropers vormen nog steeds een van de grootste problemen van de Zuid-Afrikaanse natuurparken. De olifantenstroperij in Afrika is de afgelopen jaren zo hard gestegen dat de olifantenpopulatie schrikbarend is gedaald. Ondanks het verbod op de export van ivoor blijven stropers olifanten doden, omdat de vraag naar ivoor, vooral in Aziatische landen, groot is. De enige manier om de stroperij te stoppen, is de vraag naar ivoor uitbannen. Wat kun je zelf doen? Geen ivoren producten meer kopen wanneer je op reis bent, zoals ivoren boeddhabeeldjes en sieraden. In Nederland zijn producten van ivoor verboden.

### Eten & drinken

Liefhebbers van bijzonder en lekker eten kunnen in Zuid-Afrika hun hart ophalen. Zo staan in veel restaurants bijvoorbeeld krokodillen, struisvogels en springbokken op de kaart. Een van de weinige eetgelegenheden in de buurt van het Golden Gate Park is Di Bus Stop (10). Ook in de andere wildparken vind je prima restaurants. In de buurt van het Krugerpark is Buffalo Pub & Grill een aanrader (11).

### Overnachten

Als je de stad verlaat en de wildernis intrekt, kun je in de meeste wildparken overnachten. Dat kan bijvoorbeeld in het Marakele National Park, en natuurlijk in het wereldberoemde Kruger Park. In de moderne metropool Johannesburg vind je de meeste hotels in de buurten Kempton Park en Sandton.

### The Big top 5

1. Olifant Hij kan wel zesduizend kilo wegen en is zo zwaar dat hij staand moet slapen.
2. Neushoorn Heeft van niemand iets te vrezen, behalve van de mens.
3. Leeuw Koning der dieren, brult hard om indringers uit zijn territorium te houden.
4. Luipaard Luiert graag in een boom en jaagt ‘s nachts op gazellen en bavianen.
5. Buffel Doet niets liever dan door de modder rollen. Vergis je niet: gevaarlijk is-ie wel.

### Contacten

1. Rhino & Lion Nature Reserve: 520 Kromdraai Rd., 1739 Krugersdorp, +27 119570109
2. Thymeless Tings Gypsy Diner: N14, Hendrik Portgigier, 1747 Krugersdorp, +27 766652746
3. Pilanesberg National Park: Bojanala, North West, +27 145551600
4. National Park Marakele: Nylstroom, Limpopo, +27 147776929
5. Eagle Mountain Spur: Warmbad Weg, Apiesdoring, 0387, Thabazimbi, +27 147721394
6. Kololo Game Reserve: Bakkerspas Road, 0530 Vaalwater, +27 147210920
7. Kruger Park:Skukuza Camp Rd., 1350 Skukuza, +27 214241037
8. Golden Gate Park: 9707 Clarens, +27 582551000
9. Artist’s Cafe: Main St., 9707 Clarens, +27 582561404
10. Di Bus Stop: R712, PO Box 105, 9707 Clarens, +27 823967595
11. Buffalo Pub & Grill: 1 Lekkerbreek St., 1389 Phalaborwa, +27 157810829″