Groningen

Reisgids
Foto van Jan Lalkens
In het uiterste noordoosten van ons land ligt Groningen, een compacte studentenstad te midden van een groene, dunbevolkte provincie. Dat wordt genieten!

Groningen is ideaal als je een stadbezoek wilt combineren met dagjes de natuur in. Bezoek de ene dag de culturele bezienswaardigheden van de stad en maak de andere dag een fietstocht in de omgeving, bezoek Leeuwarden of ga voor een dagje wadlopen.

Tot de 11e eeuw bestond er slechts een klein dorp op de plaats waar het huidige Groningen te vinden is. Nadat het echter stadswal kreeg, die in de 13e eeuw werd verstevigd, groeide het uit tot belangrijke handelsstad in het noorden van ons land. Tegenwoordig is er helaas nog maar weinig van de oorspronkelijke stadsmuur overgebleven.

Een van de bekendste bezienswaardigheden van deze stad is natuurlijk de bijna 100 meter hoge Martinitoren. Beklim deze iconische aan de Grote Markt gelegen toren voor een fantastisch uitzicht over de stad en omgeving. Een andere aanrader in de binnenstad is het Noordelijk Scheepvaartmuseum, een echte must als je met de kids weg bent.

Voor een uitstapje is het aan de Duitse grens gelegen dorpje Bourtange leuk om te bezoeken. Het vormt een replica van de oorspronkelijke vesting uit de 18e eeuw en is nog altijd bewoond.

Wil je ook wat van de natuur zien? Bezoek naar het prachtige Nationaal Park Lauwersmeer, met een dijk die het park afsluit van de Waddenzee. Hierdoor kun je de twee eenvoudig combineren tijdens een dagje uit.

Groningen kent een compact centrum waardoor je alles zo te voet kunt bezoeken. Voor tochtjes in de omgeving kun je het beste de bus nemen, je eigen auto pakken of natuurlijk fietsen huren. Voor lang parkeren in het centrum kun je alleen terecht in de parkeergarages in het centrum of een van de P+R-locaties daarbuiten. Het loont daarom zeker om na te gaan of je accommodatie wellicht parkeermogelijkheid heeft.

Vanuit Amsterdam is het ongeveer 2 uur met de auto om Groningen te bereiken. Met de trein ben je ongeveer evenveel tijd kwijt, met één overstap in Lelystad.

Geniet van deze gezellige stad vol bezienswaardigheden en mogelijkheden voor leuke uitstapjes in de natuur.

Waar overnachten in Groningen

Default Image

Binnenstad-Oost

4,5/5(42 beoordelingen over de buurt)

Binnenstad-Oost zelf heeft niet erg veel topbezienswaardigheden, maar Prinsentuin en Grote Markt in de buurt zijn enkele niet te missen plekken.

Binnenstad-Oost
Default Image

Binnenstad-Zuid

4,5/5(9 beoordelingen over de buurt)

Maak tijdens je bezoek aan Binnenstad-Zuid ook tijd voor bezienswaardigheden zoals Groninger Museum en Kunstgalerie Erik Zwezerijnen.

Binnenstad-Zuid
Default Image

Hoogkerk

4/5(2 beoordelingen over de buurt)

In Hoogkerk zelf valt misschien niet erg veel te beleven, maar in de omliggende omgeving vind je bezienswaardigheden zoals Groninger Museum en Grote Markt.

Hoogkerk
Default Image

Oosterpoortbuurt

Maak tijdens je bezoek aan Oosterpoortbuurt ook tijd voor bezienswaardigheden zoals De Oosterpoort en Centrum Beeldende Kunst.

Oosterpoortbuurt