Hospicio Cabanas

Hospicio Cabañas bevat interieur, historische architectuur en kunst
Kies twee of meer items en bespaar op je reis:
Bewonder beroemde muurschilderingen, bekijk stijlvolle architectuur en wandel door de omgeving van een van de grootste voormalige ziekenhuizen van Zuid-Amerika, dat inmiddels is uitgeroepen tot Werelderfgoed.

Het illustere Hospicio Cabañas in Guadalajara was een van de grootste en oudste ziekenhuizen van Zuid-Amerika. Bewonder de kapel met de opmerkelijke koepel en bekijk de meesterwerken uit de Mexicaanse kunstwereld in dit historische gebouw dat tegenwoordig een kunstinstituut is en is opgenomen op de lijst van Werelderfgoed van de UNESCO.

Het ziekenhuis werd geopend rond het begin van de 19e eeuw met als doel verzorging te kunnen bieden aan de kansarmen van de stad, zoals weeskinderen, bejaarden en chronisch zieken. Het complex is vernoemd naar de voormalige Spaanse bisschop Juan Ruiz de Cabañas die de bekende architect Manuel Tolsá opdracht gaf voor het ontwerp. De bouw ervan duurde bijna 10 jaar en in de periode dat het als ziekenhuis dienst deed, hebben er zo'n 6000 patiënten gelegen. In 1980 werd het ziekenhuis gesloten en vandaag de dag is het Instituto Cultural Cabañas erin gevestigd, de school voor schone kunsten.

Het gebouw valt op door het sierlijke ontwerp waarin invloeden uit de 18-eeuwse Franse en Spaanse architectuur te herkennen zijn. Binnen bevindt zich ook een kapel die is voorzien van een prachtige koepel en lopend door de majestueuze gangen en gewelven waan je je in een ander tijdperk. Alle ruimtes, met uitzondering van de kapel en de keuken, bevinden zich gelijkvloers, om het vervoer van de patiënten te vereenvoudigen.

De muren van de kapel zijn versierd met maar liefst 57 fresco's. De schilderingen dateren uit de jaren 30 van de 20e eeuw en zijn vervaardigd door de beroemde schilder José Clemente Orozco. De voorstellingen tonen het leven van Spaanse en Mexicaanse inheemse volkeren en worden beschouwd als meesterwerken van de Mexicaanse kunst. In de koepel zelf vind je de beroemdste schildering van Orozco, getiteld El Hombre de Fuego (De Man van Vuur).

Wandel over de ruime binnenplaats midden in het complex. Bij het ontwerpen is geprobeerd om de sfeer van de Hemel te evenaren, om de kansarme patiënten het gevoel te geven dat ze dichtbij God waren. Bekijk de voormalige kinderzalen vlakbij de binnenplaats en bezichtig de vrolijke muurschilderingen in de grote eetzaal.

Het Instituto Cultural Cabañas is geopend van dinsdag tot en met zondag. Er wordt entree gevraagd, maar kinderen krijgen korting. Hospicio Cabañas bevindt zich in het noordoosten van Guadalajara, vlakbij de Jardín López Portillo, en is gemakkelijk bereikbaar per tram. In de buurt bevinden zich verschillende andere bezienswaardigheden, waaronder het schilderachtige Parque Morelos en het Teatro Degollado.

Privé- & gepersonaliseerde tours

Alle 3 activiteiten bekijkenOpent een nieuwe tab

Populaire plekken om te bezoeken


Beste hotelaanbiedingen in Hospicio Cabanas

Hotel Morales Historical & Colonial Downtown Core
Hotel Morales Historical & Colonial Downtown Core
3.5 out of 5
Ave Corona 243 Centro, Guadalajara, JAL
Hotel Morales Historical & Colonial Downtown Core
Hotel De Mendoza
Hotel De Mendoza
3.5 out of 5
Venustiano Carranza No 16, Guadalajara, JAL
Hotel De Mendoza
Laagste prijs per nacht gevonden in de afgelopen 24 uur op basis van een verblijf van 1 nacht voor 2 volwassenen. Prijzen en beschikbaarheid kunnen altijd wijzigen. Mogelijk gelden er extra voorwaarden.