La Palma is het meest noordwestelijk gelegen eiland van de Canarische Eilanden. Massatoerisme is hier vrijwel afwezig. La Palma bezoek je voor rust, wandelingen door de bijzondere natuur en een dagje aan het lavazandstrand.

HET GROENE NOORDEN

Vulkaan beklimmen

Midden op het eiland La Palma ligt de gigantische vulkaankrater Caldera de Taburiente, in het Parque Nacional de la Caldera de Taburiente (1). Vanaf de krater lopen de bergruggen Cumbre Nueva en Cumbre Vieja helemaal door tot aan het zuiden. Door de bergketens, die La Palma in tweeën delen, valt er veel meer neerslag in het oostelijke dan in het westelijke deel van het eiland. Caldera de Taburiente ligt in het Noorden van het eiland. Het hoogste punt van de kraterrand is de Roque de los Muchachos op de noordwand, met een hoogte van 2426 meter. Met de auto kun je helemaal naar boven tot aan het eerste uitkijkpunt. Vanaf daar is het een prachtige wandeling van een uur naar de top.

La Palma-Nature-Caroussel_Pixabay.jpgFoto: Pixabay

Sappige boswandeling

Ten noordoosten van het park ligt het prachtige, subtropische laurierbos van La Palma: El Cubo de La Galga. Een wandeling door de metershoge varens, slingerende lianen en sappige bossen is een van de hoogtepunten van een vakantie op La Palma. Vooral de tocht van Puente de Los Tilos naar de bronnen Marcos en Cordero levert onwerkelijk mooie plaatjes op. Pas wel op, door de hoge luchtvochtigheid is alles glad en glibberig. Bij restaurant Casa Asterio (2) kom je na de wandeling op krachten met een traditionele vleesschotel met geit of konijn.

In de voetsporen van de Guanchen

Wandelen door het broedgebied van de pijlstormvogel en ondertussen prehistorische rotstekeningen bekijken, kan in El Tablado. Dit natuurgebied torent hoog uit boven de diepe vallei Baranco de Los Hombres, aan de noordkust van het eiland. In de rotsen zijn afbeeldingen gekerfd door de Guanchen, de oorspronkelijke inwoners van de Canarische Eilanden. Het is niet precies bekend wat de tekeningen laten zien, maar men denkt dat het symbolen zijn voor water, de zon en vulkanen. Maak tijdens je wandeling een pitstop bij restaurant La Mata (3), om samen met de locals een glas La Palma Merlot te slobberen. Ook de lokale likeur Aguadiente, met suiker, kruiden en vruchten, is er populair.

HET VULKANISCHE ZUIDEN

Eitje koken

Het zuiden van La Palma bestaat vooral uit verse lavavelden. De vulkaan Teneguia barstte in 1971 nog uit. Een inwoner uit het dorp Fuencaliente kwam daarbij om door het inademen van giftige vulkaangassen, toen hij het spektakel van dichtbij wilde bekijken. Op de flanken van de vulkaan San Antonio kun je zelfs eieren koken en thee zetten voor de lunch, zo heet is het er op sommige plekken. De omgeving lijkt nog het meest op een zwartgeblakerd maanlandschap. Je kunt er mooie foto's maken. Dorstig geworden van alle lava? Smeer je keel bij Bodegas Carballo (4).

La Palma-Nature-Tazacorte_Pixabay.jpgTazacorte. Foto: Pixabay

In de wolken

Meer dan tien vulkanen liggen verspreid over het natuurpark Cumbre Vieja in het zuiden van het eiland. Sommige kraters zijn bijna 2 kilometer hoog. Het park is een populaire wandelplek en ook hier heb je het gevoel dat je in een science fictionfilm bent beland. In sommige delen van het park groeien dennenbossen op de kale, maar erg vruchtbare lavavlaktes. Vanaf de hoger gelegen plateau's heb je schitterend uitzicht over de vulkanen en de zee. De hoogste gedeeltes van Cumbre Vieja zijn meestal in wolken gehuld, wat ongekend mooie zonsopgangen oplevert. De verschillende wandelroutes zijn online goed aangegeven.

Zonnen en zwemmen

Natuurlijk kun je een eiland niet bezoeken zonder je tenen even in het water te steken, of van de zon te genieten op een strandbedje. Het plaatsje Puerto Naos aan de westkust heeft het mooiste strand. Bereid je er wel op voor dat het 'strand' bestaat uit zwart lavagruis. De kustplaats Tazacorte, iets noordelijker, is de vertrekplaats voor boottochtjes waarbij je dolfijnen en schildpadden kunt spotten. Pet boot kom je op verborgen plekken als de Cueva Bonita, een grot die zo groot is dat je er met een flinke boot in kunt varen. Onderweg kun je lekker zwemmen. Als je geluk hebt, mét dolfijnen. Boek je tocht bijvoorbeeld bij Fancy II (5).

Boompje beestje

Met al die verschroeiende vulkanen is het misschien moeilijk voor te stellen dat La Palma het 'groene eiland' wordt genoemd. Die bijnaam dankt het eiland aan de Canarische den, die ongeveer een derde van het eiland bedekt. Op de vruchtbare lavagronden groeien maar liefst 800 plantensoorten. Vooral vetplanten doen het goed. De salamander is het meest voorkomende diertje op La Palma. Het is uitgegroeid tot het symbool van La Palma en populair op T-shirts en andere souvenirs. Verder kom je op La Palma vooral geiten, vlinders en honden tegen. In de zee rondom het eiland leven veel vissoorten, waaronder de trompetvis. Als je mazzel hebt, zwem je een dolfijn tegen het lijf.

Eten en drinken

Op La Palma eten ze graag soepen en eenpansgerechten, zoals stamppotten met aardappel, waterkers, pompoen, maïs en spek. In vleesgerechten zit vaak konijn, geit en lam.

Vliegen & overnachten

In ca. 4,5 uur vlieg je vanuit Nederland naar La Palma. Aan de oost- en westkust en in het zuiden van La Palma vind je fijne hotels in de natuur of aan het strand.

Top tips La Palma

  1. Kraanwater kun je op La Palma beter niet drinken. Zorg voor voldoende fleswater.
  2. In de winter valt in het westen veel regen. Zoek in de wintermaanden de oostkant van La Palma op.
  3. Huur een auto zodat je lekker kunt toeren. In 3-4 uur kun je het eiland van noord naar zuid doorkruisen.

Contacten

  1. Parque Nacional de la Caldera de Taburiente: Carretera General de Padrón, 47, 38750 El Paso, La Palma
  2. Casa Asterio: Calle del Posito, 1, 38715 Puntallana, La Palma, +34 922430111
  3. La Mata: C/ La Mata, Garafía, Canarias, La Palma, +34 922400617
  4. Bodegas Carballo: Ctra. a Las Indias, 74, 38740 Los Canarios, La Palma, +34 922444414
  5. Fancy II: Puerto de Tazacorte, s/n, 38770 Tazacorte, La Palma, +34 609531376