By Expedia Team, on May 11, 2017

Een roadtrip in het land van de fjorden

Noorwegen is een van de mooiste landen ter wereld en dat is zeker niet overdreven. Ontdek het zelf op deze route die speciaal is uitgezet voor reizigers die op zoek zijn naar natuur en ruimte. Adem diep in en geniet van de schone lucht in dit land: welkom in Noorwegen.

Het Noorwegen van de fjorden
—————————-

In het westen van Noorwegen ligt de fjordenregio. Deze regio is een van de hotspots van Noorwegen. De mooie steden die er liggen, doen niets af aan die schoonheid. Maar je hebt geen tijd te verliezen. The natural show must go on.

### Fjorden en adrenaline

De fjorden; ze vormen zonder twijfel het middelpunt van de Noorse schoonheid. Deze inhammen zijn ontstaan door gletsjerwerking. De vele zijtakken spreiden zich uit in de kloven. De spiegeling in het water doet denken aan de vraag: “Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de mooiste van het land?” En het Geirangerfjord, het paradepaardje van de Noorse fjorden, antwoordt: “Ik, ik!”.

Het fjord, omgeven door weelderige natuur, staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het Sognefjord is het langste fjord van Europa. De combinatie van de 204 kilometer lange zijtakken en de bergtoppen van maar liefst 2405 meter hoog vormen een waar spektakel.

Liefhebbers van extreme sports moeten naar Voss om te raften, paard te rijden of te klimmen. Of durf je het aan om een tandemsprong te maken aan een paraglider?

### Stedelijke pareltjes

Mis je de bewoonde wereld? Parkeer je huurauto dan in Bergen. Zo kun je tijdens een kort verblijf deze oude en gezellige Hanzestad ontdekken. Bergen is de tweede stad van het land en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Er staan prachtige gekleurde houten huizen.

Ålesund wordt daarentegen gekenmerkt door zijn art nouveau. Beklim de 418 treden naar de top van de berg Aksla. Het uitzicht dat je daarboven hebt, is de moeite van de beklimming meer dan waard. Als je het liever iets rustiger aan doet, is er ook een andere route naar de top. Trondheim, de heilige stad van de koningen van Noorwegen, heeft een prachtig centrum vol houten huizen.

norway-road-trip-pixabay.jpg

Geirangerfjord – Foto: Pixabay

De Lofoten en het hoge Noorden
——————————

Wil je graag naar het hoge Noorden? Stel je GPS dan in op de poolcirkel. Van de provincie Nordland tot de Noordkaap is het vooral Moeder Natuur die je zult tegenkomen.

### Van eiland naar eiland

De Lofoten vormen een eilandengroep die een combinatie is tussen de Alpen en Bretagne. De steile bergen worden omringd door helderblauw water en rode vissershutjes die wel lijken te poseren voor een foto.

Deze kleine eilandengroep trekt al generaties lang schilders en artiesten, die op zoek zijn naar licht en het gevoel aan het einde van de wereld te zijn. Dit gevoel wordt nog versterkt tussen mei en juli, want dan gaat de zon niet onder. De eilandengroep Vesterålen is wat minder bekend. Je vindt de eilanden bij een schiereiland ten noorden van de Lofoten. Er wordt gezegd dat het licht van de middernachtzon hier het mooist is.

Ga dus naar de Vesterålen tijdens de middernachtzon om te kijken of je het eens bent met deze uitspraken. De walvissen hebben hun eersterangs plaatsen voor het spektakel al ingenomen. Aangezien walvissen hier heel veel voorkomen, is dit een ideale plek om ze te spotten.

### Van Tromsø naar de Noordkaap

De reis van de Lofoten naar de Noordkaap lijkt wel een poolexpeditie. De lucht wordt steeds schoner, de tijd rekt zich steeds verder uit, er is steeds meer ruimte om je heen en wordt getrakteerd op een uitzicht op ‘het einde van de wereld’: het noordelijkste puntje van Europa.

Tromsø is de toegang tot het Noordpoolgebied en bevindt zich te midden van een spectaculaire omgeving met fjorden, bossen en gletsjers. Deze stad biedt een overvloedig cultureel leven met volop musea en artistieke activiteiten.

De weg naar Alta brengt je vervolgens langs kustgebieden met veel kliffen en fjorden. Het is verleidelijk om in elke bocht te stoppen, zo spectaculair is de natuur. Via Alta kom je in Noors Lapland. In deze stad vind je de grootste verzameling grotschilderingen van Noord-Europa.

De stad Alta is gelegen op een fjord en staat met zijn rotskunst op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Vanaf hier leidt de weg je naar het grondgebied van de Sami. Onderweg kom je langs kuddes rendieren en wilde toendra. De Noordkaap is nu niet ver meer. De mythische rots ligt op 307 meter hoogte en op breedtegraad 71° 10′ 21″ N. De opwinding bereikt hier zijn hoogtepunt. En dat is niet zomaar, want het lichtspel van de middernachtzon met de horizon zal je voor altijd blijblijven.

norway-road-trip2-pixabay.jpg

De Lofoten – Foto: Pixabay

### De poolcirkel

Het Poolcirkelcentrum ligt verscholen aan de voet van de bergketen Saltfjellet. Het ligt midden in een spectaculair landschap dat wordt omgeven door toendra. Dit centrum geeft aan waar je boven de hoogste parallel van de aarde komt. De denkbeeldige lijn ligt op 66° 33′ -1″ noorderbreedte. In de gebieden die boven de lijn liggen gaat de zon minstens één dag in het jaar 24 uur lang niet onder. Het postkantoor van het Poolcentrum geeft je een goede reden om een kaart te sturen in plaats van een e-mail. De ansichtkaarten worden er namelijk verstuurd met een postzegel van het Poolcirkelcentrum (open van 1 mei tot en met 10 september).

### Top 5 evenementen

Mei: Internationaal Kunstfestival in Bergen, feest voor de kunst.

Mei: Nationale Feestdag, optochten en bijeenkomsten.

Augustus: Vikingfestival op de Lofoten, activiteiten in het thema van de Vikings.

Augustus: Jazzfestival in Molde, jazz in de spotlight.

Juni: Sint-Jansfeest, vuren en bijeenkomsten.

Noorwegen in het kort
———————

### Beste tijd om te gaan

De Noorse kust heeft een gematigd zeeklimaat. De lente is er zacht en de zomer aangenaam en licht. De gemiddelde temperatuur in Bergen is 18/20°C in juli en augustus.

### Vervoer

Vlieg eerst voordelig naar Noorwegen. Op Expedia.nl vind je de beste deals.

Kies vervolgens bij aankomst voor een huurauto voor totale bewegingsvrijheid.

### Slapen

In alle kuststeden zijn veel hotels te vinden. Ze zijn allemaal goed uitgerust voor toeristen: Bergen, Ålesund, Trondheim, de Lofoten, Tromsø, Alta, de Noordkaap, enzovoort.

### Eten & drinken

Don Pippo: Christies gate, 11, Bergen

Wijnbar. € 10 tot € 45*

1877: Vetrlidsallmenningen 2, Bergen

Noorse specialiteiten. Vanaf € 60*

Hildr Gastro Bar: Skippergata 11, Tromsø

Noorse brasserie. Gerechten vanaf € 12*

XL Diner: Skaregata 1, Alesund

Scandinavische specialiteiten. Vanaf € 15*

* Prijzen kunnen afwijken.”