Begin van hoofdinhoud
Type reis
Vlucht 1
Vlucht 2
Vlucht 3
Vlucht 4
Vlucht 5

Zoek door meer dan 895.000 accommodaties en 550 luchtvaartmaatschappijen wereldwijd

Kies uit meer dan een miljoen vluchten, hotels of pakketten

Expedia berekent geen extra kosten als je een hotelboeking wijzigt of annuleert

Blauwe Moskee (Sultan Ahmed Mosque)

De bijnaam van dit 17e eeuwse bouwwerk verwijst naar de schitterende kleur van de tegels binnen in de moskee.

Als een van de meest opvallende kenmerken van de skyline van Istanboel is de Sultan Ahmed Mosque ontzagwekkend in grootte en omvang. Het gebouw, vaak de Blauwe Moskee genoemd, kwam tot stand onder het bewind van sultan Ahmed I van het Ottomaanse Rijk en werd voltooid in 1616. De oorspronkelijke architect had het idee een groots religieus gebouw te ontwerpen met prominente islamitische kenmerken.

Wandel er vanaf het Hippodroom naartoe voor een fascinerend zicht op de Blauwe Moskee. De moskee heeft zes grote minaretten en een centrale koepel van 33 meter doorsnee, omgeven door een serie halve koepels die een aflopend systeem vormen, wat een indrukwekkend beeld oplevert.

Passeer de stenen muur die de moskee omringt en betreed de binnenplaats. Tijdens de ramadan is het hier na zonsondergang een drukte van belang. De moskee zelf herbergt de tombe van zijn stichter, die net een jaar na de voltooiing van zijn meesterwerk overleed. Onderzoek de madrasa, die werd gebruikt als theologische school, en het hospitium. Het meest opvallend is echter het betegelde interieur. De ruim 20.000 blauwe keramische tegels met meer dan 50 verschillende tulpdessins hebben deze moskee zijn bijnaam bezorgd.

De hoogste delen van het bouwwerk zijn blauw geschilderd en het zonlicht wordt gebroken door honderden gebrandschilderde ramen, een fascinerend gezicht.

De Blauwe Moskee bevindt zich op korte loopafstand van het tram- en metrostation Sultanahmet in de oude stad. De toegang is gratis, maar zoals in elk religieus gebouw wordt verwacht dat alle bezoekers zich respectvol en discreet gedragen. Wees stil, trek uw schoenen uit en doe ze in de plastic tas die bij de entree wordt uitgereikt. Vrouwelijke bezoekers wordt gevraagd het hoofd te bedekken. Er zijn doeken te verkrijgen bij de entree. Fotograferen met flits is niet toegestaan. Desgewenst kun je een donatie geven ter ondersteuning van het onderhoud als je de Blauwe Moskee verlaat.

Omdat de Blauwe Moskee nog altijd fungeert als gebedshuis, zijn de deuren gesloten voor niet-gelovigen tijdens de vijf dagelijkse gebedsdiensten. Op zomeravonden kun je een historische presentatie bijwonen en genieten van een spectaculaire lichtshow. Raadpleeg de officiële website voor de beste bezoektijden.


Gids voor Blauwe moskee


Kaart

Beste hotelaanbiedingen

Alle 2.354 accommodaties in de buurt van Blauwe moskee bekijken
Ayasofya Hotel € 17
Ayasofya Hotel

Ayasofya Hotel

Küçük Ayasofya Mahallesi Demirci Resit, Istanbul
   
  3,2
  / 5, op basis van 104 beoordelingen
  3.5 van 5.0

  Dit gezinsvriendelijke hotel in Istanbul ligt in de historische wijk, binnen 10 minuten lopen van Arasta-bazaar en Cemberlitas Bath. Ook Basilica Cisterne en Hagia Sophia liggen binnen 15 minuten lopen. Station Cemberlitas ligt op 10 minuten lopen en naar Station Sultanahmet is het 10 minuten lopen.

  Diva's Hotel € 15
  Diva's Hotel

  Diva's Hotel

  Binbirdirek Mah., Istanbul
    
   2,3
   / 5, op basis van 12 beoordelingen
   0.0 van 5.0

   Dit hotel ligt in Sultanahmet, binnen 5 minuten lopen van Sokollu Mehmet Pasha-moskee en Turks en Islaams Kunstmuseum. Çardaklı Hamamı ligt op 0,4 km. Station Cemberlitas ligt op 7 minuten lopen en naar Station Sultanahmet is het 9 minuten lopen.

   Hotel Amira Istanbul € 74
   Hotel Amira Istanbul

   Hotel Amira Istanbul

   Kucuk Ayasofya Mahallesi Mustafa, Istanbul
     
    4,8
    / 5, op basis van 1.165 beoordelingen
    0.0 van 5.0

    Dit luxe hotel ligt in Sultanahmet, binnen 15 minuten lopen van Arasta-bazaar, Basilica Cisterne en Hagia Sophia. Ook Grand Bazaar en Cemberlitas Bath liggen binnen 2 km afstand. Station Sultanahmet ligt op 11 minuten lopen en naar Station Cemberlitas is het 12 minuten lopen.

    Sura Hagia Sophia Hotel € 80
    Sura Hagia Sophia Hotel

    Sura Hagia Sophia Hotel

    Divanyolu Cd. Alemdar Mah., Istanbul
      
     4,2
     / 5, op basis van 1.165 beoordelingen
     5.0 van 5.0

     Dit gezinsvriendelijke hotel in Istanbul ligt in de historische wijk, binnen 5 minuten lopen van Basilica Cisterne, Hagia Sophia en Cemberlitas Bath. Ook Grand Bazaar en Cağaloğlu Hamamı liggen binnen 10 minuten lopen. Station Sultanahmet ligt op maar 2 minuten lopen en naar Station Cemberlitas is het 5 minuten lopen.

     Dersaadet Hotel - Special Class € 63
     Dersaadet Hotel - Special Class

     Dersaadet Hotel - Special Class

     Kucukayasofya Cad Kapiagasi Sok No 5, Istanbul
       
      4,7
      / 5, op basis van 573 beoordelingen
      4.0 van 5.0

      Dit historische hotel ligt in Sultanahmet, binnen 10 minuten lopen van Basilica Cisterne en Hagia Sophia. Ook Grand Bazaar en Archeologisch Museum Istanbul liggen binnen 2 km afstand. Station Sultanahmet ligt op 9 minuten lopen en naar Station Cankurtaran is het 8 minuten lopen.

      Four Seasons Hotel Istanbul at Sultanahmet € 232
      Four Seasons Hotel Istanbul at Sultanahmet

      Four Seasons Hotel Istanbul at Sultanahmet

      Tevkifhane Sokak No. 1, Istanbul
        
       4,9
       / 5, op basis van 331 beoordelingen
       5.0 van 5.0

       Dit luxe hotel ligt in Sultanahmet, binnen 10 minuten lopen van Hagia Sophia en Basilica Cisterne. Ook Archeologisch Museum Istanbul en Cağaloğlu Hamamı liggen binnen 15 minuten lopen. Station Cankurtaran ligt op maar 4 minuten lopen en naar Station Sultanahmet is het 8 minuten lopen.

       Erten Konak - Special Class € 24
       Erten Konak - Special Class

       Erten Konak - Special Class

       Akbiyik Caddesi, Istanbul
         
        3,9
        / 5, op basis van 481 beoordelingen
        4.0 van 5.0

        Dit hotel ligt in Sultanahmet, binnen 15 minuten lopen van Hagia Sophia en Basilica Cisterne. Ook Grand Bazaar en Kruidenbazaar liggen binnen 3 km afstand. Station Cankurtaran ligt op 5 minuten lopen en naar Station Sultanahmet is het 11 minuten lopen.

        GLK PREMIER Regency Suites & Spa € 89
        GLK PREMIER Regency Suites & Spa

        GLK PREMIER Regency Suites & Spa

        Akbiyik Cad No 46, Istanbul
          
         4,5
         / 5, op basis van 886 beoordelingen
         5.0 van 5.0

         Dit gezinsvriendelijke hotel in Istanbul ligt in de historische wijk, binnen 10 minuten lopen van Mozaïekmuseum, Hagia Sophia en Basilica Cisterne. Ook Archeologisch Museum Istanbul en Cağaloğlu Hamamı liggen binnen 15 minuten lopen. Station Cankurtaran ligt op maar 3 minuten lopen en naar Station Sultanahmet is het 10 minuten lopen.