Circus Maximus

Circus Maximus inclusief vervallen gebouwen, historisch erfgoed en historische architectuur
Kies twee of meer items en bespaar op je reis:
Wandel door dit rustige park dat ooit het grootste entertainmentcomplex binnen het oude Rome vormde.

Circo Massimo, of Circus Maximus in het Nederlands, is tegenwoordig een uitgestrekte weide, maar vroeger was het een groot sportcomplex waar de inwoners van de oude hoofdstad zich konden vermaken. Begeef je naar het midden van dit grote open park en probeer je eens voor te stellen hoe hier eeuwen geleden de strijdwagens over de baan reden.

Waarschijnlijk werd het Circo Massimo gebouwd aan het einde van de zesde of zevende eeuw v. Chr. Het gebouw was bijna volledig opgetrokken uit hout en bood plaats aan 145.000 personen. In opdracht van Julius Caesar werden de houten standplaatsen vervangen door stenen exemplaren om brandschade te voorkomen en het stadion werd ook uitgebreid. De baan bereikte een lengte van 600 meter en het aantal plaatsen werd uitgebreid tot ergens tussen de 200.000 en 300.000, wat veel groter is dan de capaciteit van de meeste hedendaagse stadions.

De 100 meter brede, ovaalvormige baan is al lang verdwenen onder het gras dat er nu ligt, maar toch is het niet moeilijk om je voor te stellen hoe de strijdwagens hier ooit halsbrekende toeren uithaalden. De vroegere functie staat in sterk contrast met de huidige, want tegenwoordig is het Circo Massimo juist een plek waar je even kunt ontsnappen aan al het lawaai en de drukte van de stad. Er komen hier veel gezinnen om wat te ontspannen, te picknicken of om te spelen. Ga lekker liggen in de zon of juist in de schaduw van de bomen en geniet van alles wat er om je heen gebeurt.

Wandel wat door het park richting de oude obelisk. Deze obelisk markeerde vroeger de eerste bocht van de baan. Loop nog een stukje verder om een klein deel van het oude stadion te bekijken. Dit zijn de enige overblijfselen van het oorspronkelijke stadion en je zult dus je verbeelding moeten gebruiken om je het oude gebouw voor te stellen dat ooit plaats bood aan een kwart van de bevolking van Rome.

Circo Massimo ligt even ten zuiden van het stadscentrum in de vallei tussen de Palatijn en Aventijn. Als je een kijkje gaat nemen bij dit park, kun je ook gemakkelijk een uitstapje maken naar de Palatijn, een van de zeven heuvelen van Rome het Colosseum en het Forum Romanum. Neem de metro naar station Circo Massimo of stap in de bus. Het park is in zijn geheel gratis toegankelijk.

Plan een reis om Circus Maximus te zien

Sofitel Rome Villa Borghese
Hotel Seiler
Hotel Pantheon
Prijzen en beschikbaarheid kunnen altijd wijzigen. Mogelijk gelden er extra voorwaarden.

Privé- & gepersonaliseerde tours

Alle 23 activiteiten bekijkenOpent een nieuwe tab