Begin van hoofdinhoud
Type reis
Vlucht 1
Vlucht 2
Vlucht 3
Vlucht 4
Vlucht 5

Zoek door meer dan 1.000.000 accommodaties en 550 luchtvaartmaatschappijen wereldwijd

Kies uit meer dan een miljoen vluchten, hotels of pakketten

Expedia berekent geen extra kosten als je een hotelboeking wijzigt of annuleert

Parlementsgebouw (Orszaghaz)

Geniet van de aanblik van het indrukwekkende gebouw van de democratische regering van Hongarije en van de weerspiegeling ervan in de Donau.

Hongaarse functionarissen wilden het duizendjarig bestaan van het land in 1896 op grootse wijze vieren en lieten daarom het Parlementsgebouw (Orszaghaz) bouwen met de Houses of Parliament in Londen als inspiratie. De Hongaarse architect Imre Steindl maakte ontwerpen voor het indrukwekkende gebouw en bouwde het op een prominente plaats op de Pestoever van de Donau. Er werd voor deze locatie gekozen vanwege de centrale ligging en het feit dat de grond er vlak was. Dit was een mooi symbool van de nieuwe democratische regering, die een tegenstelling vormde tot de hoogverheven kastelen van de adel.

Het ontwerp is neogotisch met torentjes en bogen. Met 90 standbeelden langs de buitenmuren worden de Hongaarse monarchen en militaire aanvoerders herdacht.

Het gebouw is 268 meter lang en telt 691 kamers, zalen en ruimten. Het is het op twee na grootste parlementsgebouw ter wereld. Het interieur bevat veel elementen in renaissance- en barokstijl, met onder meer 40 kilo aan gouden decoraties. Het was ontworpen om de twee kamers van het parlement in afzonderlijke vleugels te huisvesten, met een 96 meter hoge gewelfde centrale ruimte voor gezamenlijke vergaderingen. Deze grote zaal bevat 16 standbeelden van koningen en heersers van Hongarije, Transsylvanië en Habsburg.

Overdag kun je de kamers bekijken wanneer het parlement geen zitting heeft en op maandagmiddag en dinsdagochtend kun je (na reservering) plenaire zittingen bijwonen. Voor een bezoek aan het gebouw gelden toegangskosten. Eenmaal binnen kun je een 50 minuten durende rondleiding volgen, die in het Engels en diverse andere talen wordt aangeboden. Koop van tevoren een kaartje, want op de dag zelf zijn er soms nog maar beperkt kaarten.

Het Parlementsgebouw is een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden in Budapest. Overdag vormt de rode koepel een mooi contrast met de blauwe lucht. 's Avonds schijnen er felle witte of meerkleurige lampen op de gevel en wordt het gebouw mooi weerspiegeld in het water van de Donau. Je kunt zelf prachtige foto's maken, maar ook ansichtkaarten of foto's kopen in een souvenirwinkel.   

Je kunt het Parlementsgebouw bereiken met de metro of tram naar het station bij Kossuth Lajos tér, of met de bus of trolleybus.


Kaart

Beste hotelaanbiedingen in Parlementsgebouw

Alle 1.127 accommodaties in de buurt van Parlementsgebouw bekijken
Corinthia Hotel Budapest € 146
Corinthia Hotel Budapest

Corinthia Hotel Budapest

Erzsebet krt 43-49, Budapest
   
  5.0 van 5.0 Sterren

  Dit gezinsvriendelijke hotel in Budapest ligt vlak bij de promenade, binnen 10 minuten lopen van Király utca, Hongaars Staatsoperahuis en Museum Huis van de Terreur. Ook Sint-Stefanusbasiliek en Hongaars Nationaal Museum liggen binnen 2 km afstand. Station Oktogon ligt op maar 5 minuten lopen en naar Station Vörösmarty utca is het 9 minuten lopen.

  Danubius Hotel Astoria City Center € 72
  Danubius Hotel Astoria City Center

  Danubius Hotel Astoria City Center

  Kossuth Lajos utca 19-21, Budapest
    
   4.0 van 5.0 Sterren

   Dit hotel ligt in binnenstad, binnen 5 minuten lopen van Synagoge aan de Dohany Straat en Hongaars Nationaal Museum. Ook Sint-Stefanusbasiliek en Hongaars Staatsoperahuis liggen binnen 15 minuten lopen. Station Astoria ligt op maar 2 minuten lopen en naar Station Ferenciek tere is het 4 minuten lopen.

   K+K Hotel Opera Budapest € 61
   K+K Hotel Opera Budapest

   K+K Hotel Opera Budapest

   Revay Utca 24, Budapest
     
    4.0 van 5.0 Sterren

    Dit hotel ligt in Terézváros, binnen 10 minuten lopen van Hongaars Staatsoperahuis, Sint-Stefanusbasiliek en Museum Huis van de Terreur. Ook Szechenyi-kettingbrug en Synagoge aan de Dohany Straat liggen binnen 15 minuten lopen. Station Opera ligt op maar 2 minuten lopen en naar Station Bajcsy-Zsilinszky út is het 5 minuten lopen.

    Kempinski Hotel Corvinus Budapest € 161
    Kempinski Hotel Corvinus Budapest

    Kempinski Hotel Corvinus Budapest

    Erzsébet Tér 7-8, Budapest
      
     5.0 van 5.0 Sterren

     Dit gezinsvriendelijke hotel in Budapest ligt in het zakendistrict, binnen 10 minuten lopen van Vorosmarty-plein, Sint-Stefanusbasiliek en Synagoge aan de Dohany Straat. Ook Szechenyi-kettingbrug en Hongaars Staatsoperahuis liggen binnen 15 minuten lopen. Station Deák Ferenc tér en Station Vörösmarty tér liggen op 5 minuten lopen.

     Prestige Hotel Budapest € 134
     Prestige Hotel Budapest

     Prestige Hotel Budapest

     Vigyázó Ferenc utca 5, Budapest
       
      4.0 van 5.0 Sterren

      Dit hotel ligt in binnenstad, binnen 5 minuten lopen van Danube Palace en Szechenyi-kettingbrug. Ook Sint-Stefanusbasiliek en Parlementsgebouw liggen binnen 15 minuten lopen. Station Arany János utca ligt op 8 minuten lopen en naar Station Kossuth Lajos tér is het 9 minuten lopen.

      Continental Hotel Budapest € 115
      Continental Hotel Budapest

      Continental Hotel Budapest

      Dohany Utca 42-44, Budapest
        
       4.5 van 5.0 Sterren

       Dit luxe hotel ligt in Erzsébetváros, binnen 10 minuten lopen van Blaha Lujza Square en Synagoge aan de Dohany Straat. Ook Hongaars Nationaal Museum en Hongaars Staatsoperahuis liggen binnen 15 minuten lopen. Station Blaha Lujza tér ligt op maar 4 minuten lopen en naar Station Astoria is het 7 minuten lopen.

       Sofitel Budapest Chain Bridge € 165
       Sofitel Budapest Chain Bridge

       Sofitel Budapest Chain Bridge

       Szechenyi Istvan ter 2, Budapest
         
        5.0 van 5.0 Sterren

        Dit gezinsvriendelijke hotel in Budapest ligt aan de promenade, vlak bij Las Vegas Casino en Szechenyi-kettingbrug. Ook Sint-Stefanusbasiliek en Hongaars Staatsoperahuis liggen binnen 15 minuten lopen. Station Vörösmarty tér ligt op 6 minuten lopen en naar Station Bajcsy-Zsilinszky út is het 7 minuten lopen.

        Iberostar Grand Budapest € 150
        Iberostar Grand Budapest

        Iberostar Grand Budapest

        Oktober 6. utca 26, Budapest
          
         5.0 van 5.0 Sterren

         Dit luxe hotel ligt in binnenstad, binnen 5 minuten lopen van Standbeeld van Ronald Reagan en Sint-Stefanusbasiliek. Ook Szechenyi-kettingbrug en Hongaars Staatsoperahuis liggen binnen 10 minuten lopen. Station Arany János utca ligt op 5 minuten lopen en naar Station Kossuth Lajos tér is het 6 minuten lopen.