Begin van hoofdinhoud
Door de reisadviezen rond het coronavirus (Covid-19) zijn sommige bestemmingen op bepaalde datums mogelijk niet beschikbaar. Meer info.
Door de reisadviezen rond het coronavirus (Covid-19) zijn sommige bestemmingen op bepaalde datums mogelijk niet beschikbaar. Meer info.
Type reis
Vlucht 1
Vlucht 2
Vlucht 3
Vlucht 4
Vlucht 5

Zoek door meer dan 1.000.000 accommodaties en 550 luchtvaartmaatschappijen wereldwijd

Leden besparen 10% meer op geselecteerde hotels, auto’s en vakantiehuizen. Registreer je vandaag nog.

Gratis annulering bij de meeste hotels, omdat flexibiliteit belangrijk is.

Vrijheidsbeeld (Szabadsag-szobor)

Dit standbeeld, dat vooral 's nachts prachtig is, is een monument voor diegenen die hun leven gaven voor de onafhankelijkheid en vrijheid van Hongarije.

Het Vrijheidsbeeld (Szabadság-szobor) of Vrijheidsmonument neemt een prominente plaats in op de Gellértberg in centraal Budapest op de westoever van de Donau. Je kunt het bekijken bij je bezoek aan de Citadella, het enorme fort dat door de Habsburgers werd gebouwd en later door de Russen werd bezet.

Na de Tweede Wereldoorlog was het Hongaarse volk dankbaar dat de Russen hen van de nazi's had bevrijd. Om hun redders te eren, richtten ze dit standbeeld op. Het 14 meter hoge standbeeld is van brons gemaakt en staat boven op een voetstuk dat bijna twee keer zo hoog is als het beeld zelf. De figuur op het voetstuk houdt een zeer groot palmblad boven het hoofd. De oorspronkelijke inscriptie luidt vertaald: 'Ter herinnering aan de Sovjethelden en -bevrijders [opgericht door] het dankbare Hongaarse volk [in] 1945'.

De dankbaarheid was van korte duur, want binnen enkele jaren werd de bevrijding door de Sovjets een nieuwe onderdrukkende bezetting. In oktober 1956 liepen studentenprotesten uit op een opstand. De Sovjets schoten vanaf de Citadella op inwoners van Budapest. Aan het begin van de opstand stierven meer dan 20.000 mensen en in de twee decennia die volgden en waarin het conflict tussen Hongaren en Sovjets aanhield, stierven nog duizenden meer.

Uiteindelijk verslapte de greep van de Sovjets in 1988 en kregen Hongaarse patriotten de controle over de stad en het land weer terug. Snel werd de inscriptie op het standbeeld aangepast om de recentere gebeurtenissen te weerspiegelen. Let op het verschil in de huidige inscriptie, die kan worden vertaald als: 'Ter herinnering aan allen die hun leven gaven voor de onafhankelijkheid, vrijheid en voorspoed van Hongarije'. (1989)

Behalve het Vrijheidsbeeld bevat het Vrijheidsmonument nog twee andere standbeelden. Ga eens bij de voet van de drie standbeelden staan en stel je de emoties voor van de inwoners van Budapest van enkele generaties terug.  

Het standbeeld is op elk moment van de dag en 's avonds gratis te bezichtigen. Je kunt het monument van bovenaf bekijken vanaf de Citadella boven op de Gellértberg, of het te voet, met de bus of auto bereiken via de wandelweg naar de Citadella.


Vrijheidsbeeld Reisgids


Kaart

Beste hotelaanbiedingen in Vrijheidsbeeld

Alle 1.750 accommodaties in de buurt van Vrijheidsbeeld bekijken
Continental Hotel Budapest
Continental Hotel Budapest

Continental Hotel Budapest

Dohany Utca 42-44, Budapest
   
  4.5 van 5.0 Sterren

  Dit luxe hotel ligt in Erzsébetváros, binnen 10 minuten lopen van Blaha Lujza Square en Synagoge aan de Dohany Straat. Ook Hongaars Staatsoperahuis en Hongaars Nationaal Museum liggen binnen 15 minuten lopen. Station Blaha Lujza tér ligt op maar 4 minuten lopen en naar Station Astoria is het 7 minuten lopen.

  MEININGER Budapest Great Market Hall € 61
  MEININGER Budapest Great Market Hall

  MEININGER Budapest Great Market Hall

  Csarnok tér 2, Budapest
    
   3.5 van 5.0 Sterren

   Dit hotel ligt in Belső-Ferencváros, binnen 5 minuten lopen van Corvinus Universiteit van Budapest en Grote Markthal. Ook Gellert Thermische Baden en Zwembad en Elisabeth Bridge liggen binnen 10 minuten lopen. Station Fővám tér ligt op maar 3 minuten lopen en naar Station Kálvin tér is het 7 minuten lopen.

   Danubius Hotel Gellert € 90
   Danubius Hotel Gellert

   Danubius Hotel Gellert

   Szent Gellert ter 2, Budapest
     
    4.0 van 5.0 Sterren

    Dit hotel ligt in Gellért Hill, binnen 5 minuten lopen van Gellert Thermische Baden en Zwembad en Elisabeth Bridge. Ook Grote Markthal en Rudasbad liggen binnen 15 minuten lopen. Station Szent Gellért tér ligt op maar 2 minuten lopen en naar Station Fővám tér is het 9 minuten lopen.

    Boutique Hotel Budapest
    Boutique Hotel Budapest

    Boutique Hotel Budapest

    Utca So 6, Budapest
      
     4.0 van 5.0 Sterren

     Dit romantische hotel ligt in binnenstad, vlak bij Corvinus Universiteit van Budapest en Grote Markthal. Ook Vaci-straat en Elisabeth Bridge liggen binnen 5 minuten lopen. Station Fővám tér en Station Kálvin tér liggen op 5 minuten lopen.

     Hotel Parlament
     Hotel Parlament

     Hotel Parlament

     Kalman Imre u. 19, Budapest
       
      4.0 van 5.0 Sterren

      Dit in boetiekstijl ingerichte hotel ligt in binnenstad, binnen 5 minuten lopen van Eeuwige Vlam van Batthyány en Plein van de Vrijheid. Ook Sint-Stefanusbasiliek en Hongaars Staatsoperahuis liggen binnen 10 minuten lopen. Station Nyugati ligt op 6 minuten lopen en naar Station Arany János utca is het 7 minuten lopen.

      The Ritz-Carlton, Budapest € 371
      The Ritz-Carlton, Budapest

      The Ritz-Carlton, Budapest

      Erzsebet Ter 9-10, 1051 Budapest, Budapest
        
       5.0 van 5.0 Sterren

       Dit luxe hotel ligt in binnenstad, binnen 5 minuten lopen van Elizabeth Park en Sint-Stefanusbasiliek. Ook Szechenyi-kettingbrug en Vaci-straat liggen binnen 15 minuten lopen. Station Deák Ferenc tér ligt op maar 2 minuten lopen en naar Station Vörösmarty tér is het 2 minuten lopen.

       D8 Hotel
       D8 Hotel

       D8 Hotel

       Dorottya u. 8., Budapest
         
        3.5 van 5.0 Sterren

        Dit hotel ligt in binnenstad, binnen 5 minuten lopen van Las Vegas Casino en Szechenyi-kettingbrug. Ook Sint-Stefanusbasiliek en Hongaars Staatsoperahuis liggen binnen 15 minuten lopen. Station Vörösmarty tér ligt op maar 3 minuten lopen en naar Station Deák Ferenc tér is het 7 minuten lopen.

        Loft Astoria € 75
        Loft Astoria

        Loft Astoria

        Múzeum körút 1/b, Budapest
          
         4.0 van 5.0 Sterren

         Dit appartement ligt in binnenstad, binnen 5 minuten lopen van Synagoge aan de Dohany Straat en Hongaars Nationaal Museum. Ook Sint-Stefanusbasiliek en Hongaars Staatsoperahuis liggen binnen 15 minuten lopen. Station Astoria ligt op maar 2 minuten lopen en naar Station Ferenciek tere is het 5 minuten lopen.