Begin van hoofdinhoud
Type reis
Vlucht 1
Vlucht 2
Vlucht 3
Vlucht 4
Vlucht 5

Zoek door meer dan 1.000.000 accommodaties en 550 luchtvaartmaatschappijen wereldwijd

Kies uit meer dan een miljoen vluchten, hotels of pakketten

Expedia berekent geen extra kosten als je een hotelboeking wijzigt of annuleert

Vrijheidsbeeld (Szabadsag-szobor)

Dit standbeeld, dat vooral 's nachts prachtig is, is een monument voor diegenen die hun leven gaven voor de onafhankelijkheid en vrijheid van Hongarije.

Het Vrijheidsbeeld (Szabadság-szobor) of Vrijheidsmonument neemt een prominente plaats in op de Gellértberg in centraal Budapest op de westoever van de Donau. Je kunt het bekijken bij je bezoek aan de Citadella, het enorme fort dat door de Habsburgers werd gebouwd en later door de Russen werd bezet.

Na de Tweede Wereldoorlog was het Hongaarse volk dankbaar dat de Russen hen van de nazi's had bevrijd. Om hun redders te eren, richtten ze dit standbeeld op. Het 14 meter hoge standbeeld is van brons gemaakt en staat boven op een voetstuk dat bijna twee keer zo hoog is als het beeld zelf. De figuur op het voetstuk houdt een zeer groot palmblad boven het hoofd. De oorspronkelijke inscriptie luidt vertaald: 'Ter herinnering aan de Sovjethelden en -bevrijders [opgericht door] het dankbare Hongaarse volk [in] 1945'.

De dankbaarheid was van korte duur, want binnen enkele jaren werd de bevrijding door de Sovjets een nieuwe onderdrukkende bezetting. In oktober 1956 liepen studentenprotesten uit op een opstand. De Sovjets schoten vanaf de Citadella op inwoners van Budapest. Aan het begin van de opstand stierven meer dan 20.000 mensen en in de twee decennia die volgden en waarin het conflict tussen Hongaren en Sovjets aanhield, stierven nog duizenden meer.

Uiteindelijk verslapte de greep van de Sovjets in 1988 en kregen Hongaarse patriotten de controle over de stad en het land weer terug. Snel werd de inscriptie op het standbeeld aangepast om de recentere gebeurtenissen te weerspiegelen. Let op het verschil in de huidige inscriptie, die kan worden vertaald als: 'Ter herinnering aan allen die hun leven gaven voor de onafhankelijkheid, vrijheid en voorspoed van Hongarije'. (1989)

Behalve het Vrijheidsbeeld bevat het Vrijheidsmonument nog twee andere standbeelden. Ga eens bij de voet van de drie standbeelden staan en stel je de emoties voor van de inwoners van Budapest van enkele generaties terug.  

Het standbeeld is op elk moment van de dag en 's avonds gratis te bezichtigen. Je kunt het monument van bovenaf bekijken vanaf de Citadella boven op de Gellértberg, of het te voet, met de bus of auto bereiken via de wandelweg naar de Citadella.


Vrijheidsbeeld Reisgids


Kaart

Beste hotelaanbiedingen in Vrijheidsbeeld

Alle 1.539 accommodaties in de buurt van Vrijheidsbeeld bekijken
Continental Hotel Budapest € 86
Continental Hotel Budapest

Continental Hotel Budapest

Dohany Utca 42-44, Budapest
   
  4.5 van 5.0 Sterren

  Dit luxe hotel ligt in Erzsébetváros, binnen 10 minuten lopen van Blaha Lujza Square en Synagoge aan de Dohany Straat. Ook Hongaars Staatsoperahuis en Hongaars Nationaal Museum liggen binnen 15 minuten lopen. Station Blaha Lujza tér ligt op maar 4 minuten lopen en naar Station Astoria is het 7 minuten lopen.

  Corinthia Budapest € 122
  Corinthia Budapest

  Corinthia Budapest

  Erzsebet krt 43-49, Budapest
    
   5.0 van 5.0 Sterren

   Dit gezinsvriendelijke hotel in Budapest ligt in de uitgaansbuurt, binnen 10 minuten lopen van Király utca, Hongaars Staatsoperahuis en Museum Huis van de Terreur. Ook Sint-Stefanusbasiliek en Heldenplein liggen binnen 2 km afstand. Station Oktogon ligt op maar 5 minuten lopen en naar Station Vörösmarty utca is het 8 minuten lopen.

   Danubius Hotel Gellert € 76
   Danubius Hotel Gellert

   Danubius Hotel Gellert

   Szent Gellert ter 2, Budapest
     
    4.0 van 5.0 Sterren

    Dit hotel ligt in Gellért Hill, binnen 5 minuten lopen van Gellert Thermische Baden en Zwembad en Elisabeth Bridge. Ook Grote Markthal en Rudasbad liggen binnen 15 minuten lopen. Station Szent Gellért tér ligt op maar 2 minuten lopen en naar Station Fővám tér is het 9 minuten lopen.

    Prestige Hotel Budapest € 98
    Prestige Hotel Budapest

    Prestige Hotel Budapest

    Vigyázó Ferenc utca 5, Budapest
      
     4.0 van 5.0 Sterren

     Dit hotel ligt in binnenstad, binnen 5 minuten lopen van Danube Palace en Szechenyi-kettingbrug. Ook Sint-Stefanusbasiliek en Parlementsgebouw liggen binnen 15 minuten lopen. Station Arany János utca ligt op 8 minuten lopen en naar Station Kossuth Lajos tér is het 8 minuten lopen.

     Danubius Hotel Astoria City Center € 60
     Danubius Hotel Astoria City Center

     Danubius Hotel Astoria City Center

     Kossuth Lajos utca 19-21, Budapest
       
      4.0 van 5.0 Sterren

      Dit hotel ligt in binnenstad, binnen 5 minuten lopen van Synagoge aan de Dohany Straat en Hongaars Nationaal Museum. Ook Sint-Stefanusbasiliek en Hongaars Staatsoperahuis liggen binnen 15 minuten lopen. Station Astoria ligt op maar 2 minuten lopen en naar Station Ferenciek tere is het 4 minuten lopen.

      Amber Gardenview Studios € 20
      Amber Gardenview Studios

      Amber Gardenview Studios

      Veres Palne utca 26, Ground Floor, Budapest, Pest
        
       3.0 van 5.0 Sterren

       Dit appartement ligt in binnenstad, binnen 5 minuten lopen van Loránd Eötvös-universiteit, Grote Markthal en Ferenciek tere. Ook Elisabeth Bridge en Hongaars Nationaal Museum liggen binnen 10 minuten lopen. Station Ferenciek tere ligt op maar 5 minuten lopen en naar Station Kálvin tér is het 6 minuten lopen.

       Párisi Udvar Hotel Budapest, in Hyatt’s Unbound Collection € 265
       Párisi Udvar Hotel Budapest, in Hyatt’s Unbound Collection

       Párisi Udvar Hotel Budapest, in Hyatt’s Unbound Collection

       Petofi Sandor u 2 4, Budapest
         
        5.0 van 5.0 Sterren

        Dit luxe hotel ligt in binnenstad, binnen 10 minuten lopen van Loránd Eötvös-universiteit, Vaci-straat en Synagoge aan de Dohany Straat. Ook Hongaars Nationaal Museum en Grote Markthal liggen binnen 10 minuten lopen. Station Ferenciek tere ligt op maar 2 minuten lopen en naar Station Astoria is het 5 minuten lopen.

        Eurostars Budapest Center € 50
        Eurostars Budapest Center

        Eurostars Budapest Center

        Utca Kossuth Lajos 7-9, Budapest
          
         4.0 van 5.0 Sterren

         Dit hotel ligt in binnenstad, binnen 10 minuten lopen van Synagoge aan de Dohany Straat, Hongaars Nationaal Museum en Vaci-straat. Ook Sint-Stefanusbasiliek en Grote Markthal liggen binnen 15 minuten lopen. Station Astoria en Station Ferenciek tere liggen op 5 minuten lopen.