Begin van hoofdinhoud
Type reis
Vlucht 1
Vlucht 2
Vlucht 3
Vlucht 4
Vlucht 5

De Big Ben

Eén van de bekendste bouwwerken van Londen staat min of meer symbool voor Engeland.

Pas als je de Big Ben aan de andere kant van de rivier de Thames ziet, weet je zeker dat je in Londen bent. Deze statige klokkentoren, die in allerlei Britse films als “Bridget Jones’s Diary,” “Notting Hill” en “Love Actually” voorkomt, kun je het beste vanaf de oostelijke oever van de Thames bekijken, als je langs Westminster Bridge naar de Houses of Parliament loopt.

Big Ben is de naam die oorspronkelijk aan de grootste van de klokken in de toren werd gegeven. Deze grote klok weegt maar liefst 13.760 kilo! De Big Ben slaat alleen de hele uren. Het diepe geluid galmt over de daken boven het verkeersgeraas van Londen uit. De naam Big Ben wordt nu meer in het algemeen voor de hele toren gebruikt.

Vanaf de allereerste slagen in juli 1859 is de betrouwbaarheid van de klok en het geruststellende geluid een nationaal symbool voor de Britse standvastigheid geworden. Als de zon ondergaat, worden de vier ivoorkleurige wijzerplaten belicht zodat je de klok nog mijlenver in de omgeving kunt blijven zien. Deze wijzerplaten zijn ooit tijdens perioden van nationale crisis verduisterd geweest: twee jaar lang tijdens de Eerste Wereldoorlog om aanvallen van Duitse zeppelins te voorkomen, en 's nachts tijdens de Tweede Wereldoorlog om Duitse Blitz-piloten te desoriënteren.

De Big Ben werd in 1858 voltooid en is volgens de overleveringen genoemd naar Benjamin Hall, die aanzet gaf tot de bouw ervan en vanwege zijn lange gestalte Big Ben werd genoemd. Het ontwerp is van de architecten Charles Barry en Augustus Pugin. De toren die uit baksteen en kalksteen in klassiek Neogotische stijl is opgebouwd, verrijst statig boven de Britse Houses of Parliament. De klok is de grootste luidende klok met vier wijzerplaten in Groot-Brittannië. De wijzerplaten hebben een diameter van zeven meter en bestaan uit 312 stukken opaalglas.

Hoewel Big Ben een enorm populaire attractie is, gaan de deuren ervan alleen open voor Britse burgers die via hun parlementaire vertegenwoordigers een rondleiding kunnen organiseren. Het weerhoudt je echter niet om volop te genieten van het diepe klokkengeluid wanneer je het voor het eerst zelf hoort.

In juni 2012 werd de Big Ben officieel omgedoopt tot de Elizabeth Tower ter ere van het diamanten jubileum van Koningin Elizabeth II. Maar in de volksmond is en blijft het voor altijd de Big Ben.

De Big Ben staat in het hartje van Londen. Het dichtstbijzijnde metrostation van de Underground is Waterloo Station.


Gids voor Big Ben


Kaart

Beste hotelaanbiedingen

Alle 5.501 accommodaties in de buurt van Big Ben bekijken
Park Plaza Westminster Bridge London € 150
Park Plaza Westminster Bridge London

Park Plaza Westminster Bridge London

200 Westminster Bridge Road, London
   
  4,4
  / 5, op basis van 9.751 beoordelingen
  4.0 van 5.0

  Dit wellness hotel ligt in Lambeth, vlak bij Southbank Centre Book Market en Florence Nightingale Museum. Ook St. Thomas' Hospital en Sea Life London Aquarium liggen binnen 5 minuten lopen.

  The Strand Palace Hotel € 113
  The Strand Palace Hotel

  The Strand Palace Hotel

  372 The Strand, London
    
   4,0
   / 5, op basis van 9.155 beoordelingen
   4.0 van 5.0

   Dit milieuvriendelijke hotel ligt in City of Westminster, binnen 15 minuten lopen van Covent Garden Market en Piccadilly Circus. Ook London Dungeon en Big Ben liggen binnen 2 km afstand.

   St. James' Court, A Taj Hotel, London € 155
   St. James' Court, A Taj Hotel, London

   St. James' Court, A Taj Hotel, London

   54 Buckingham Gate, London
     
    4,4
    / 5, op basis van 2.068 beoordelingen
    4.0 van 5.0

    Dit wellness hotel ligt in City of Westminster, binnen 10 minuten lopen van Broadway, Buckingham Palace en Victoria Palace Theatre. Ook Big Ben en St. James Park liggen binnen 15 minuten lopen.

    The Grosvenor Hotel € 123
    The Grosvenor Hotel

    The Grosvenor Hotel

    101 Buckingham Palace Road, London
      
     4,2
     / 5, op basis van 1.576 beoordelingen
     4.0 van 5.0

     Dit hotel ligt in Belgravia, binnen 15 minuten lopen van Victoria Palace Theatre, Buckingham Palace en St. James Park. Ook Big Ben en Sloane Square liggen binnen 2 km afstand.

     Park Plaza County Hall London € 141
     Park Plaza County Hall London

     Park Plaza County Hall London

     1 Addington Street, London
       
      4,4
      / 5, op basis van 4.014 beoordelingen
      4.0 van 5.0

      Dit wellness hotel ligt in Lambeth, vlak bij Southbank Centre Book Market en Florence Nightingale Museum. Ook The Vaults en Jubilee Gardens liggen binnen 5 minuten lopen.

      Park Plaza London Waterloo € 112
      Park Plaza London Waterloo

      Park Plaza London Waterloo

      6 Hercules Road, London
        
       4,5
       / 5, op basis van 1.649 beoordelingen
       4.0 van 5.0

       Dit hotel ligt in Lambeth, binnen 10 minuten lopen van The Vaults, Imperial oorlogsmuseum en Florence Nightingale Museum. Ook Old Vic en Southbank Centre Book Market liggen binnen 10 minuten lopen.

       DoubleTree by Hilton Hotel London - Westminster
       DoubleTree by Hilton Hotel London - Westminster

       DoubleTree by Hilton Hotel London - Westminster

       30 John Islip Street, London
         
        4,3
        / 5, op basis van 3.163 beoordelingen
        4.0 van 5.0

        Dit hotel ligt in City of Westminster, binnen 15 minuten lopen van Tate Britain, Big Ben en Houses of Parliament. Ook Parliament Square en Westminster Abbey liggen binnen 15 minuten lopen.

        Citadines Trafalgar Square London
        Citadines Trafalgar Square London

        Citadines Trafalgar Square London

        18/21 Northumberland Avenue, London
          
         4,3
         / 5, op basis van 2.702 beoordelingen
         3.0 van 5.0

         Dit milieuvriendelijke aparthotel ligt in City of Westminster, binnen 5 minuten lopen van Zuil van Nelson, St. Martin-in-the-Fields en National Gallery. Ook Big Ben en Trafalgar Square liggen binnen 10 minuten lopen.