Noord-Holland

Nederland
Noord-Holland
Ga voor een dagje Amsterdam, verken Haarlem, bezoek de Alkmaarse kaasmarkt en ontdek de gekleurde tulpenvelden in De Noord.

Geniet van de natuur en het cultureel erfgoed van Noord-Holland.

Verken Amsterdam op de fiets, geniet van oude plaatsen zoals Edam en Alkmaar, waai lekker uit aan de kust en bezoek het nationaal park nabij Haarlem. Ook tref je talloze kunstgalerijen en musea aan in deze provincie.

Bereik het met de auto of neem het openbaar vervoer. In de provincie ligt onder andere het Haarlemmermeer, een laaggelegen stuk land dat in de jaren 1800 werd drooggelegd, waarbij een water verdween dat Noord-Holland van Zuid-Holland scheidde. Steden als Amsterdam zijn eenvoudig met de trein bereikbaar. Bezoek het tijdens een weekendje weg en geniet van de 17e-eeuwse huizen, grachten, gezellige cafés, paleizen en herenhuizen. Daarnaast zijn iconische musea zoals het Van Gogh Museum, het enorme Rijksmuseum en het Rembrandthuis aan te raden. De stadsmusea in grachtenpanden tonen inzicht in het leven van rijke handelaars tussen de 17e en 19e eeuw.

Vanuit Amsterdam bereik je Haarlem zo met de trein of fiets. De stad biedt talloze historische kerken en charmante steegjes waar je kleine huisjes en bijzondere boetiekjes tegenkomt. Breng een paar uur door in het Frans Hals Museum en bekijk de werken van deze beroemde Haarlemse portretschilder uit de Gouden Eeuw. Ook hangen hier werken van zijn tijdgenoten. Niet ver van Haarlem ligt het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, ideaal voor een wandeling door de duinen naar het strand.

De plaatsen rond Amsterdam hebben elk weer een ander karakter. Verder vind je in Edam natuurlijk de beroemde kaas, en wordt in Alkmaar tussen april en september op vrijdag een traditionele kaasmarkt georganiseerd. De Zaanse Schans kent verschillende historische productielocaties, van een 17e-eeuwse bakkerij tot een likeurbrouwerij en werkende kruidenmolen.

Tussen Alkmaar en Den Helder liggen de tulpenvelden van Noord-Holland. Bezoek ze tussen maart en mei om ze in bloei te zien. Ten noorden van Den Helder kun je de Waddeneilanden bezoeken, ideaal voor een bezoekje aan natuurreservaten zoals Griend, Rottumerplaat en Rottumeroog. Wist je daarnaast dat de Waddeneilanden op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan? Vooral in juni is kamperen hier erg populair, als er op Terschelling een week lang een theaterfestival wordt georganiseerd. Ga zeilen of neem je fiets mee op de veerboot om de historische vuurtorens en natuur van de eilanden te ontdekken.

Populaire steden in Noord-Holland

Amsterdam
Amsterdam
Staat bekend om Museums, Fietsen en (Motor)bootverhuur
Een van de leukste, oudste en beroemdste steden van ons land is natuurlijk onze hoofdstad! Je kunt er fijn winkelen, uitgaan en uiteraard talloze musea bezoeken.

Redenen voor een bezoekje

  • Anne Frank Huis
  • Leidseplein
  • Van Gogh Museum
Haarlem toont straten
Haarlem
Staat bekend om Winkelen, Kathedralen en Historisch
Kies voor een weekendje weg naar deze stad met een dorpse sfeer en geniet van de gezellige winkelstraten, het uitgebreide culturele aanbod en nabije strand.

Redenen voor een bezoekje

  • Grote Markt
  • Teylersmuseum
  • Frans Hals Museum
Waag bevat fietsen en straten
Alkmaar
Staat bekend om Historisch, Kaas en Fietsen
Bezoek de kaasmarkt in de zomer, vaar door de grachten in een gehuurd motorbootje, verken de omgeving op de fiets en pak een gezellig terrasje in deze leuke stad.

Redenen voor een bezoekje

  • Waag
  • Stedelijk Museum
Zandvoort bevat een strand en landschappen
Zandvoort
Staat bekend om Uitzicht op het strand, Zee en Poolbars
Ontdek deze gezellige badplaats en geniet van de zon, zee en het strand. Daarnaast vormt het de ideale uitvalsbasis voor dagjes naar Haarlem of de natuur in.

Redenen voor een bezoekje

  • Zandvoort aan Zee
Enkhuizen
Enkhuizen
Staat bekend om Historisch, Museums en Monumenten
Deze stad in het uiterste oosten van Noord-Holland is een paradijs voor cultuurliefhebbers en gezinnen met kinderen. Wanneer ga jij voor een weekendje Enkhuizen?
Volendam
Volendam
Staat bekend om Kunst, Kleine stad en Havens
De havenplaats Volendam is beroemd om zijn klederdracht, visserij en volksmuziek en is een gastvrije plaats waar oude tradities en eigentijdse recreatie samenkomen.