Door de reisadviezen rond het coronavirus (Covid-19) zijn sommige bestemmingen op bepaalde datums mogelijk niet beschikbaar. Meer info.
Door de reisadviezen rond het coronavirus (Covid-19) zijn sommige bestemmingen op bepaalde datums mogelijk niet beschikbaar. Meer info.
Type reis
Vlucht 1
Vlucht 2
Vlucht 3
Vlucht 4
Vlucht 5

Zoek door meer dan 1.000.000 accommodaties en 550 luchtvaartmaatschappijen wereldwijd

Leden besparen 10% meer op geselecteerde hotels, auto’s en vakantiehuizen. Registreer je vandaag nog.

Gratis annulering bij de meeste hotels, omdat flexibiliteit belangrijk is.

Paleis van de Rector

De voormalige machtsbasis van de oude Republiek Dubrovnik heeft een turbulent verleden overleefd en is nu één van de mooiste gebouwen van de stad.

Tijdens zijn lange geschiedenis is het Paleis van de Rector opgeblazen, verwoest door brand en beschadigd door aardbevingen. Maar het gebouw heeft het overleefd, alhoewel zijn verschijning door de jaren heen veranderd is door renovatie, restauratie en uitbreidingen. Er waren grote reconstructies in 1435 en 1463 als gevolg van buskruitexplosies, en opnieuw na de aardbeving van 1667.

Het Paleis van de Rector was de zetel van de regering in de oude Republiek Dubrovnik en huisvestte de kantoren van de staat en de kerkers. Het fungeerde ook als opslagplaats voor buskruit. De rector was de gekozen leider van de overheid. Tijdens zijn termijn van een maand mocht hij het paleis niet verlaten, behalve voor officiële zaken.

Tegenwoordig herbergt het gebouw het Cultureel Historisch Museum met duizenden voorwerpen uit de late 16e tot de 19de eeuw.

Als je door de hoofdingang loopt, kijk dan even naar boven naar de goed bewaarde inscriptie boven de deur. De woorden zijn in het Latijn en waren bedoeld om de rector te herinneren aan zijn taak. De inscriptie leest 'obliti privatorum publica curate' wat zich vertaalt als 'vergeet uw privéleven, zorg voor de publieke zaken'.

Bezoek de tentoonstellingshallen op de begane grond, tussenverdieping en eerste verdieping om meubels, textiel, schilderijen, medailles, wapens en munten uit de Republiek Dubrovnik te zien. Bekijk de kamers die zijn ingericht in de oude stijl met meubels uit de 18e eeuw.

Geniet van de architectonische details als je door het paleis loopt. Onder de vele opvallende kenmerken zijn de barokke trap en de gotische 15e eeuwse fontein, beide in het atrium. Bewonder de kapitelen, de gedetailleerde bekroning bovenaan de veel zuilen in het gebouw.

Het atrium van het paleis heeft een uitstekende akoestiek. Als je Dubrovnik bezoekt in de zomermaanden, koop dan een kaartje voor één van de concerten die hier gehouden worden. Je vindt het programma van optredens op de officiële websites van het Symfonieorkest van Dubrovnik, het Dubrovnik Summer Festival en de Dubrovnik Tourist Board.

Het Paleis van de Rector is in de oude binnenstad, dat een voetgangersgebied is, maar je kunt vanaf het vliegveld, de buitenwijken of de haven dit deel van de stad met de bus bereiken. Het paleis en het museum zijn dagelijks open en er wordt entreegeld gevraagd


Paleis van de rector Reisgids


Beste hotelaanbiedingen in Paleis van de rector

Alle 4.349 accommodaties in de buurt van Paleis van de rector bekijken
Hilton Imperial Dubrovnik € 122
Hilton Imperial Dubrovnik

Hilton Imperial Dubrovnik

Marijana Blažića 2, Dubrovnik
   
  5.0 van 5.0 Sterren

  Dit luxe hotel in Dubrovnik ligt binnen 10 minuten lopen van Pilepoort, Walls of Dubrovnik en Paleis Sponza. Ook Paleis van de rector en Kathedraal Dubrovnik liggen binnen 10 minuten lopen.

  Hotel Excelsior € 328
  Hotel Excelsior

  Hotel Excelsior

  Frana Supila 12, Dubrovnik
    
   5.0 van 5.0 Sterren

   Dit hotel in Dubrovnik ligt aan het strand, in het stadscentrum en binnen 5 minuten lopen van Museum voor Moderne Kunst en Strand van Banje. Ook Paleis Sponza en Paleis van de rector liggen binnen 15 minuten lopen.

   Hotel Villa Sigurata € 55
   Hotel Villa Sigurata

   Hotel Villa Sigurata

   Stulina, 4, Dubrovnik, Dubrovnik-Neretva
     
    3.0 van 5.0 Sterren

    Dit pension ligt in Oude Stad van Dubrovnik, binnen 5 minuten lopen van Kathedraal Dubrovnik, Haven van de Oude Stad en Huis van Marin Držić. Ook Onofrio's fontein en Franciscaans klooster liggen binnen 10 minuten lopen.

    Dubrovnik Palace € 197
    Dubrovnik Palace

    Dubrovnik Palace

    Masarykov Put 20, Dubrovnik
      
     5.0 van 5.0 Sterren

     Dit hotel in Dubrovnik ligt aan het strand, binnen 15 minuten lopen van Poluotok Lapad en Strand Lapad. Ook Copacabana-strand en Haven van Gruz liggen binnen 5 km afstand.

     Scalini Palace € 66
     Scalini Palace

     Scalini Palace

     3 Boškoviceva ul., Dubrovnik, Dubrovacko-neretvanska županija
       
      4.0 van 5.0 Sterren

      Dit appartement ligt in Oude Stad van Dubrovnik, vlak bij Synagoge van Dubrovnik, Paleis Sponza en Paleis van de rector. Ook Kathedraal Dubrovnik en Pilepoort liggen binnen 5 minuten lopen.

      Villa Sigurata II € 55
      Villa Sigurata II

      Villa Sigurata II

      Cubranoviceva 15, Dubrovnik
        
       3.0 van 5.0 Sterren

       Dit pension ligt in Oude Stad van Dubrovnik, vlak bij Huis van Marin Držić, Walls of Dubrovnik en Pilepoort. Ook Paleis Sponza en Paleis van de rector liggen binnen 5 minuten lopen.

       Rilati Old Town Palace € 55
       Rilati Old Town Palace

       Rilati Old Town Palace

       Dinka Ranjine 7, Dubrovnik
         
        3.0 van 5.0 Sterren

        Dit pension ligt in Oude Stad van Dubrovnik, vlak bij Orlandozuil, Paleis van de rector en St. Blaisekerk. Ook Paleis Sponza en Klokkentoren liggen binnen 5 minuten lopen.

        La Vita e Bella IV € 80
        La Vita e Bella IV

        La Vita e Bella IV

        Lucarica 4, Dubrovnik
          
         4.0 van 5.0 Sterren

         Dit pension ligt in Oude Stad van Dubrovnik, vlak bij Luzaplein, Paleis Sponza en Paleis van de rector. Ook Kathedraal Dubrovnik en Walls of Dubrovnik liggen binnen 5 minuten lopen.