Door de reisadviezen rond het coronavirus (Covid-19) zijn sommige bestemmingen op bepaalde datums mogelijk niet beschikbaar. Meer info.
Door de reisadviezen rond het coronavirus (Covid-19) zijn sommige bestemmingen op bepaalde datums mogelijk niet beschikbaar. Meer info.
Type reis
Vlucht 1
Vlucht 2
Vlucht 3
Vlucht 4
Vlucht 5

Zoek door meer dan 1.000.000 accommodaties en 550 luchtvaartmaatschappijen wereldwijd

Leden besparen 10% meer op geselecteerde hotels, auto’s en vakantiehuizen. Registreer je vandaag nog.

Gratis annulering bij de meeste hotels, omdat flexibiliteit belangrijk is.

Stradun

Ontdek enkele van de beroemdste historische bezienswaardigheden van Dubrovnik in deze levendige voetgangersstraat, de hoofdstraat van de Oude Stad.

Loop door de Stradun, die ook wel de Placa wordt genoemd en die de hoofdstraat is van de Oude Stad van Dubrovnik. Deze voetgangersstraat verbindt de Pile-poort in het westen met de Ploče-poort in het oosten. De straat loopt langs enkele historische bezienswaardigheden. De Stradun is zo'n 300 meter lang en is gevuld met talloze cafés, restaurants en toeristische winkels. 

Ooit was deze straat niet meer dan een drassige verbinding tussen twee nederzettingen. In de twaalfde eeuw werd het gedempt, zodat het beter begaanbaar werd. Net als veel andere gebouwen in Dubrovnik werden de oorspronkelijke gebouwen in de Stradun vrijwel allemaal verwoest tijdens de aardbeving in 1667.

Wanneer je door de Stradun loopt, valt het je wellicht op dat de barokgebouwen allemaal ongeveer dezelfde hoogte en hetzelfde ontwerp hebben. Dit komt doordat ze gelijktijdig werden gebouwd tijdens de wederopbouw na de aardbeving en de brand die kort daarna uitbrak.

Aan het oostelijke uiteinde van de Stradun staat de Zuil van Orlando, een van de oudste openbare monumenten in de stad. In deze zuil uit de vijftiende eeuw is een beeld van Orlando uitgehouwen. Hij was een ridder die in de achtste eeuw zou hebben geholpen bij de bevrijding van Dubrovnik tijdens een belegering. Vandaag de dag dient de zuil als symbool voor de onafhankelijkheid van de stad. Boven op het monument bevindt zich een balkon waarvandaan publieke berichten konden worden verkondigd.

Richt je blik vervolgens op de 31 meter hoge Stadsklokkentoren die hoog boven de zuil uitsteekt. Het originele gebouw uit de vijftiende eeuw heeft de aardbeving doorstaan, maar was gevaarlijk gaan overhellen. Vandaar dat het in 1929 onveilig werd verklaard en werd gesloopt. De vervangende toren die je nu ziet, is gemodelleerd naar het originele ontwerp.

Kies een van de cafés in de hoofdstraat voor een snack of een drankje. De prijzen liggen hier relatief hoog, dus als je wat goedkoper uit wilt zijn, loop je een van de zijstraten in die zich vertakken vanaf de Stradun. 

Je bereikt de Stradun vanaf een van de twee hoofdpoorten die toegang bieden tot de Oude Stad.


Stradun Reisgids


Beste hotelaanbiedingen in Stradun

Alle 4.347 accommodaties in de buurt van Stradun bekijken
Hilton Imperial Dubrovnik € 122
Hilton Imperial Dubrovnik

Hilton Imperial Dubrovnik

Marijana Blažića 2, Dubrovnik
   
  5.0 van 5.0 Sterren

  Dit luxe hotel in Dubrovnik ligt binnen 10 minuten lopen van Pilepoort, Walls of Dubrovnik en Paleis Sponza. Ook Paleis van de rector en Kathedraal Dubrovnik liggen binnen 10 minuten lopen.

  Hotel Excelsior € 337
  Hotel Excelsior

  Hotel Excelsior

  Frana Supila 12, Dubrovnik
    
   5.0 van 5.0 Sterren

   Dit hotel in Dubrovnik ligt aan het strand, in het stadscentrum en binnen 5 minuten lopen van Museum voor Moderne Kunst en Strand van Banje. Ook Paleis Sponza en Paleis van de rector liggen binnen 15 minuten lopen.

   Hotel Villa Sigurata € 55
   Hotel Villa Sigurata

   Hotel Villa Sigurata

   Stulina, 4, Dubrovnik, Dubrovnik-Neretva
     
    3.0 van 5.0 Sterren

    Dit pension ligt in Oude Stad van Dubrovnik, binnen 5 minuten lopen van Kathedraal Dubrovnik, Haven van de Oude Stad en Huis van Marin Držić. Ook Onofrio's fontein en Franciscaans klooster liggen binnen 10 minuten lopen.

    Dubrovnik Palace € 225
    Dubrovnik Palace

    Dubrovnik Palace

    Masarykov Put 20, Dubrovnik
      
     5.0 van 5.0 Sterren

     Dit hotel in Dubrovnik ligt aan het strand, binnen 15 minuten lopen van Poluotok Lapad en Strand Lapad. Ook Copacabana-strand en Haven van Gruz liggen binnen 5 km afstand.

     Scalini Palace € 78
     Scalini Palace

     Scalini Palace

     3 Boškoviceva ul., Dubrovnik, Dubrovacko-neretvanska županija
       
      4.0 van 5.0 Sterren

      Dit appartement ligt in Oude Stad van Dubrovnik, vlak bij Synagoge van Dubrovnik, Paleis Sponza en Paleis van de rector. Ook Kathedraal Dubrovnik en Pilepoort liggen binnen 5 minuten lopen.

      Villa Sigurata II € 55
      Villa Sigurata II

      Villa Sigurata II

      Cubranoviceva 15, Dubrovnik
        
       3.0 van 5.0 Sterren

       Dit pension ligt in Oude Stad van Dubrovnik, vlak bij Huis van Marin Držić, Walls of Dubrovnik en Pilepoort. Ook Paleis Sponza en Paleis van de rector liggen binnen 5 minuten lopen.

       Rilati Old Town Palace € 50
       Rilati Old Town Palace

       Rilati Old Town Palace

       Dinka Ranjine 7, Dubrovnik
         
        3.0 van 5.0 Sterren

        Dit pension ligt in Oude Stad van Dubrovnik, vlak bij Orlandozuil, Paleis van de rector en St. Blaisekerk. Ook Paleis Sponza en Klokkentoren liggen binnen 5 minuten lopen.

        B&B Apartments & Studios Lanii € 59
        B&B Apartments & Studios Lanii

        B&B Apartments & Studios Lanii

        Dropceva ulica 7, Dubrovnik
          
         4.0 van 5.0 Sterren

         Dit appartement ligt in Oude Stad van Dubrovnik, vlak bij Synagoge van Dubrovnik, Paleis Sponza en Walls of Dubrovnik. Ook Paleis van de rector en Kathedraal Dubrovnik liggen binnen 5 minuten lopen.