Begin van hoofdinhoud
Type reis
Vlucht 1
Vlucht 2
Vlucht 3
Vlucht 4
Vlucht 5

Zoek door meer dan 1.000.000 accommodaties en 550 luchtvaartmaatschappijen wereldwijd

Kies uit meer dan een miljoen vluchten, hotels of pakketten

Expedia berekent geen extra kosten als je een hotelboeking wijzigt of annuleert

Stradun

Ontdek enkele van de beroemdste historische bezienswaardigheden van Dubrovnik in deze levendige voetgangersstraat, de hoofdstraat van de Oude Stad.

Loop door de Stradun, die ook wel de Placa wordt genoemd en die de hoofdstraat is van de Oude Stad van Dubrovnik. Deze voetgangersstraat verbindt de Pile-poort in het westen met de Ploče-poort in het oosten. De straat loopt langs enkele historische bezienswaardigheden. De Stradun is zo'n 300 meter lang en is gevuld met talloze cafés, restaurants en toeristische winkels. 

Ooit was deze straat niet meer dan een drassige verbinding tussen twee nederzettingen. In de twaalfde eeuw werd het gedempt, zodat het beter begaanbaar werd. Net als veel andere gebouwen in Dubrovnik werden de oorspronkelijke gebouwen in de Stradun vrijwel allemaal verwoest tijdens de aardbeving in 1667.

Wanneer je door de Stradun loopt, valt het je wellicht op dat de barokgebouwen allemaal ongeveer dezelfde hoogte en hetzelfde ontwerp hebben. Dit komt doordat ze gelijktijdig werden gebouwd tijdens de wederopbouw na de aardbeving en de brand die kort daarna uitbrak.

Aan het oostelijke uiteinde van de Stradun staat de Zuil van Orlando, een van de oudste openbare monumenten in de stad. In deze zuil uit de vijftiende eeuw is een beeld van Orlando uitgehouwen. Hij was een ridder die in de achtste eeuw zou hebben geholpen bij de bevrijding van Dubrovnik tijdens een belegering. Vandaag de dag dient de zuil als symbool voor de onafhankelijkheid van de stad. Boven op het monument bevindt zich een balkon waarvandaan publieke berichten konden worden verkondigd.

Richt je blik vervolgens op de 31 meter hoge Stadsklokkentoren die hoog boven de zuil uitsteekt. Het originele gebouw uit de vijftiende eeuw heeft de aardbeving doorstaan, maar was gevaarlijk gaan overhellen. Vandaar dat het in 1929 onveilig werd verklaard en werd gesloopt. De vervangende toren die je nu ziet, is gemodelleerd naar het originele ontwerp.

Kies een van de cafés in de hoofdstraat voor een snack of een drankje. De prijzen liggen hier relatief hoog, dus als je wat goedkoper uit wilt zijn, loop je een van de zijstraten in die zich vertakken vanaf de Stradun. 

Je bereikt de Stradun vanaf een van de twee hoofdpoorten die toegang bieden tot de Oude Stad.


Stradun Reisgids


Kaart

Beste hotelaanbiedingen in Stradun

Alle 3.787 accommodaties in de buurt van Stradun bekijken
Hotel Excelsior € 166
Hotel Excelsior

Hotel Excelsior

Frana Supila 12, Dubrovnik
   
  5.0 van 5.0 Sterren

  Dit hotel in Dubrovnik ligt aan het strand, in het stadscentrum en binnen 5 minuten lopen van Museum voor Moderne Kunst en Strand van Banje. Ook Paleis Sponza en Paleis van de rector liggen binnen 15 minuten lopen.

  Rilati Old Town Palace € 62
  Rilati Old Town Palace

  Rilati Old Town Palace

  Dinka Ranjine 7, Dubrovnik
    
   3.0 van 5.0 Sterren

   Dit pension ligt in Oude Stad van Dubrovnik, vlak bij St. Blaisekerk, Orlandozuil en Paleis van de rector. Ook Paleis Sponza en Klokkentoren liggen binnen 5 minuten lopen.

   Hotel Bellevue Dubrovnik € 144
   Hotel Bellevue Dubrovnik

   Hotel Bellevue Dubrovnik

   Pera Cingrije 7, Dubrovnik
     
    5.0 van 5.0 Sterren

    Dit hotel in Dubrovnik ligt aan het strand, in het stadscentrum en binnen 2 km afstand van Luka Gruz, Pilepoort en Walls of Dubrovnik. Ook Paleis Sponza en Paleis van de rector liggen binnen 2 km afstand.

    Hilton Imperial Dubrovnik € 101
    Hilton Imperial Dubrovnik

    Hilton Imperial Dubrovnik

    Marijana Blažića 2, Dubrovnik
      
     5.0 van 5.0 Sterren

     Dit luxe hotel in Dubrovnik ligt binnen 10 minuten lopen van Pilepoort, Walls of Dubrovnik en Paleis Sponza. Ook Paleis van de rector en Kathedraal Dubrovnik liggen binnen 10 minuten lopen.

     Grand Villa Argentina
     Grand Villa Argentina

     Grand Villa Argentina

     Frana Supila 14, Dubrovnik
       
      5.0 van 5.0 Sterren

      Dit hotel in Dubrovnik biedt rechtstreeks toegang tot het strand en ligt op 5 minuten lopen van Museum voor Moderne Kunst en Strand van Banje. Ook Paleis Sponza en Paleis van de rector liggen binnen 15 minuten lopen.

      Scalini Palace € 59
      Scalini Palace

      Scalini Palace

      3 Boškoviceva ul., Dubrovnik, Dubrovacko-neretvanska županija
        
       4.0 van 5.0 Sterren

       Dit appartement ligt in Oude Stad van Dubrovnik, vlak bij Synagoge van Dubrovnik, Paleis Sponza en Paleis van de rector. Ook Kathedraal Dubrovnik en Pilepoort liggen binnen 5 minuten lopen.

       SUNce Palace Apartments € 76
       SUNce Palace Apartments

       SUNce Palace Apartments

       Nikole Božidarevića 8, Dubrovnik
         
        4.0 van 5.0 Sterren

        Dit appartement ligt in Oude Stad van Dubrovnik, vlak bij Aankondigingskerk, Paleis Sponza en Walls of Dubrovnik. Ook Paleis van de rector en Kathedraal Dubrovnik liggen binnen 5 minuten lopen.

        Soleil Luxury Rooms Old Town Dubrovnik € 63
        Soleil Luxury Rooms Old Town Dubrovnik

        Soleil Luxury Rooms Old Town Dubrovnik

        PRIJEKO 15, Dubrovnik
          
         4.0 van 5.0 Sterren

         Dit appartement ligt in Oude Stad van Dubrovnik, vlak bij Synagoge van Dubrovnik, Paleis Sponza en Paleis van de rector. Ook Kathedraal Dubrovnik en Pilepoort liggen binnen 5 minuten lopen.