Begin van hoofdinhoud
Type reis
Vlucht 1
Vlucht 2
Vlucht 3
Vlucht 4
Vlucht 5

Zoek door meer dan 1.000.000 accommodaties en 550 luchtvaartmaatschappijen wereldwijd

Kies uit meer dan een miljoen vluchten, hotels of pakketten

Expedia berekent geen extra kosten als je een hotelboeking wijzigt of annuleert

Synagoge van Dubrovnik

Kom in deze kleine synagoge met museum meer te weten over de oorsprong en ontwikkeling van de Joodse gemeenschap in Dubrovnik. 

De Synagoge van Dubrovnik werd halverwege de veertiende eeuw gebouwd. Daarmee is het een van de oudste synagoges van Europa. Het gebouw fungeert nog altijd als gebedshuis, maar het huist nu ook een klein museum waarin de geschiedenis van de Joodse gemeenschap van Dubrovnik uiteen wordt gezet.

Het museum bevindt zich op de begane grond van dit gebouw met twee verdiepingen. Lees bij binnenkomst het bordje boven een van de ramen waarop staat: "Wees bij binnenkomst gezegend". Het interieur van de kerk wordt opgeluisterd door zeventiende-eeuws meubilair, fluwelen draperieën, een grote kroonluchter en details van goud. Trek er minimaal een uur voor uit om alles te bezichtigen.

In het museum zie je onder meer thorarollen in het Spaans, Frans en Italiaans uit de dertiende tot zeventiende eeuw. Bewonder de omhulsels waarin thorarollen worden bewaard; vele zijn gemaakt van zijde met gouden borduursel.

Mis vooral een van de waardevolste stukken van het museum niet, namelijk het dertiende-eeuwse Moorse tapijt met gedetailleerd bloemenpatroon. Het tapijt schijnt een geschenk van koningin Isabella van Spanje aan een Joodse dokter te zijn geweest. Verder worden er onder andere zilveren thorakronen en lederen gebedenboeken tentoongesteld.

Naast kunst herbergt het museum ook enkele interessante oude documenten. Bekijk bijvoorbeeld de papieren waarop in 1421 de eerste Joodse inwoner van de stad werd geregistreerd en papieren over de stichting van de Joodse getto. Ook is er een lijst met Joodse slachtoffers van de aardbeving in 1667. Tijdens deze natuurramp raakte het gebouw slechts licht beschadigd. Wel werd het in de jaren negentig van de twintigste eeuw getroffen tijdens de belegering van Dubrovnik. 

Tot slot zijn er documenten waarop de officiële beperkingen staan die voor de Joodse gemeenschap golden in de jaren veertig en lijsten met namen van slachtoffers van de Holocaust.

De Synagoge van Dubrovnik bevindt zich in de Žudioska Ulica, die je kunt bereiken vanaf de hoofdstraat die door de Oude Stad loopt. Het museum is elke dag open, behalve op zaterdag en zondag. Er geldt een bescheiden entreeprijs.


Synagoge van Dubrovnik Reisgids


Kaart

Beste hotelaanbiedingen in Synagoge van Dubrovnik

Alle 3.799 accommodaties in de buurt van Synagoge van Dubrovnik bekijken
Hotel Excelsior € 166
Hotel Excelsior

Hotel Excelsior

Frana Supila 12, Dubrovnik
   
  5.0 van 5.0 Sterren

  Dit hotel in Dubrovnik ligt aan het strand, in het stadscentrum en binnen 5 minuten lopen van Museum voor Moderne Kunst en Strand van Banje. Ook Paleis Sponza en Paleis van de rector liggen binnen 15 minuten lopen.

  Hilton Imperial Dubrovnik € 95
  Hilton Imperial Dubrovnik

  Hilton Imperial Dubrovnik

  Marijana Blažića 2, Dubrovnik
    
   5.0 van 5.0 Sterren

   Dit luxe hotel in Dubrovnik ligt binnen 10 minuten lopen van Pilepoort, Walls of Dubrovnik en Paleis Sponza. Ook Paleis van de rector en Kathedraal Dubrovnik liggen binnen 10 minuten lopen.

   Rilati Old Town Palace € 62
   Rilati Old Town Palace

   Rilati Old Town Palace

   Dinka Ranjine 7, Dubrovnik
     
    3.0 van 5.0 Sterren

    Dit pension ligt in Oude Stad van Dubrovnik, vlak bij St. Blaisekerk, Orlandozuil en Paleis van de rector. Ook Paleis Sponza en Klokkentoren liggen binnen 5 minuten lopen.

    Hotel Bellevue Dubrovnik € 131
    Hotel Bellevue Dubrovnik

    Hotel Bellevue Dubrovnik

    Pera Cingrije 7, Dubrovnik
      
     5.0 van 5.0 Sterren

     Dit hotel in Dubrovnik ligt aan het strand, in het stadscentrum en binnen 2 km afstand van Luka Gruz, Pilepoort en Walls of Dubrovnik. Ook Paleis Sponza en Paleis van de rector liggen binnen 2 km afstand.

     Grand Villa Argentina
     Grand Villa Argentina

     Grand Villa Argentina

     Frana Supila 14, Dubrovnik
       
      5.0 van 5.0 Sterren

      Dit hotel in Dubrovnik biedt rechtstreeks toegang tot het strand en ligt op 5 minuten lopen van Museum voor Moderne Kunst en Strand van Banje. Ook Paleis Sponza en Paleis van de rector liggen binnen 15 minuten lopen.

      Scalini Palace € 59
      Scalini Palace

      Scalini Palace

      3 Boškoviceva ul., Dubrovnik, Dubrovacko-neretvanska županija
        
       4.0 van 5.0 Sterren

       Dit appartement ligt in Oude Stad van Dubrovnik, vlak bij Synagoge van Dubrovnik, Paleis Sponza en Paleis van de rector. Ook Kathedraal Dubrovnik en Pilepoort liggen binnen 5 minuten lopen.

       Hotel Lero € 80
       Hotel Lero

       Hotel Lero

       Iva Vojnovica 14, Dubrovnik
         
        4.0 van 5.0 Sterren

        Dit wellness hotel ligt vlak bij het strand, binnen 2 km afstand van Poluotok Lapad en Pilepoort. Ook Strand Lapad en Strand van Banje liggen binnen 3 km afstand.

        The Pucic Palace € 135
        The Pucic Palace

        The Pucic Palace

        Od Puca 1, Dubrovnik
          
         5.0 van 5.0 Sterren

         Dit luxe hotel ligt in Oude Stad van Dubrovnik, vlak bij Gunduliceva Poljana, Paleis Sponza en Paleis van de rector. Ook Kathedraal Dubrovnik en Pilepoort liggen binnen 5 minuten lopen.