Door de reisadviezen rond het coronavirus (Covid-19) zijn sommige bestemmingen op bepaalde datums mogelijk niet beschikbaar. Meer info.
Door de reisadviezen rond het coronavirus (Covid-19) zijn sommige bestemmingen op bepaalde datums mogelijk niet beschikbaar. Meer info.
Type reis
Vlucht 1
Vlucht 2
Vlucht 3
Vlucht 4
Vlucht 5

Zoek door meer dan 1.000.000 accommodaties en 550 luchtvaartmaatschappijen wereldwijd

Leden besparen 10% meer op geselecteerde hotels, auto’s en vakantiehuizen. Registreer je vandaag nog.

Gratis annulering bij de meeste hotels, omdat flexibiliteit belangrijk is.

Synagoge van Dubrovnik

Kom in deze kleine synagoge met museum meer te weten over de oorsprong en ontwikkeling van de Joodse gemeenschap in Dubrovnik. 

De Synagoge van Dubrovnik werd halverwege de veertiende eeuw gebouwd. Daarmee is het een van de oudste synagoges van Europa. Het gebouw fungeert nog altijd als gebedshuis, maar het huist nu ook een klein museum waarin de geschiedenis van de Joodse gemeenschap van Dubrovnik uiteen wordt gezet.

Het museum bevindt zich op de begane grond van dit gebouw met twee verdiepingen. Lees bij binnenkomst het bordje boven een van de ramen waarop staat: "Wees bij binnenkomst gezegend". Het interieur van de kerk wordt opgeluisterd door zeventiende-eeuws meubilair, fluwelen draperieën, een grote kroonluchter en details van goud. Trek er minimaal een uur voor uit om alles te bezichtigen.

In het museum zie je onder meer thorarollen in het Spaans, Frans en Italiaans uit de dertiende tot zeventiende eeuw. Bewonder de omhulsels waarin thorarollen worden bewaard; vele zijn gemaakt van zijde met gouden borduursel.

Mis vooral een van de waardevolste stukken van het museum niet, namelijk het dertiende-eeuwse Moorse tapijt met gedetailleerd bloemenpatroon. Het tapijt schijnt een geschenk van koningin Isabella van Spanje aan een Joodse dokter te zijn geweest. Verder worden er onder andere zilveren thorakronen en lederen gebedenboeken tentoongesteld.

Naast kunst herbergt het museum ook enkele interessante oude documenten. Bekijk bijvoorbeeld de papieren waarop in 1421 de eerste Joodse inwoner van de stad werd geregistreerd en papieren over de stichting van de Joodse getto. Ook is er een lijst met Joodse slachtoffers van de aardbeving in 1667. Tijdens deze natuurramp raakte het gebouw slechts licht beschadigd. Wel werd het in de jaren negentig van de twintigste eeuw getroffen tijdens de belegering van Dubrovnik. 

Tot slot zijn er documenten waarop de officiële beperkingen staan die voor de Joodse gemeenschap golden in de jaren veertig en lijsten met namen van slachtoffers van de Holocaust.

De Synagoge van Dubrovnik bevindt zich in de Žudioska Ulica, die je kunt bereiken vanaf de hoofdstraat die door de Oude Stad loopt. Het museum is elke dag open, behalve op zaterdag en zondag. Er geldt een bescheiden entreeprijs.


Synagoge van Dubrovnik Reisgids


Beste hotelaanbiedingen in Synagoge van Dubrovnik

Alle 4.347 accommodaties in de buurt van Synagoge van Dubrovnik bekijken
Hilton Imperial Dubrovnik € 122
Hilton Imperial Dubrovnik

Hilton Imperial Dubrovnik

Marijana Blažića 2, Dubrovnik
   
  5.0 van 5.0 Sterren

  Dit luxe hotel in Dubrovnik ligt binnen 10 minuten lopen van Pilepoort, Walls of Dubrovnik en Paleis Sponza. Ook Paleis van de rector en Kathedraal Dubrovnik liggen binnen 10 minuten lopen.

  Hotel Excelsior € 328
  Hotel Excelsior

  Hotel Excelsior

  Frana Supila 12, Dubrovnik
    
   5.0 van 5.0 Sterren

   Dit hotel in Dubrovnik ligt aan het strand, in het stadscentrum en binnen 5 minuten lopen van Museum voor Moderne Kunst en Strand van Banje. Ook Paleis Sponza en Paleis van de rector liggen binnen 15 minuten lopen.

   Hotel Villa Sigurata € 55
   Hotel Villa Sigurata

   Hotel Villa Sigurata

   Stulina, 4, Dubrovnik, Dubrovnik-Neretva
     
    3.0 van 5.0 Sterren

    Dit pension ligt in Oude Stad van Dubrovnik, binnen 5 minuten lopen van Kathedraal Dubrovnik, Haven van de Oude Stad en Huis van Marin Držić. Ook Onofrio's fontein en Franciscaans klooster liggen binnen 10 minuten lopen.

    Scalini Palace € 66
    Scalini Palace

    Scalini Palace

    3 Boškoviceva ul., Dubrovnik, Dubrovacko-neretvanska županija
      
     4.0 van 5.0 Sterren

     Dit appartement ligt in Oude Stad van Dubrovnik, vlak bij Synagoge van Dubrovnik, Paleis Sponza en Paleis van de rector. Ook Kathedraal Dubrovnik en Pilepoort liggen binnen 5 minuten lopen.

     Dubrovnik Palace € 197
     Dubrovnik Palace

     Dubrovnik Palace

     Masarykov Put 20, Dubrovnik
       
      5.0 van 5.0 Sterren

      Dit hotel in Dubrovnik ligt aan het strand, binnen 15 minuten lopen van Poluotok Lapad en Strand Lapad. Ook Copacabana-strand en Haven van Gruz liggen binnen 5 km afstand.

      Villa Sigurata II € 55
      Villa Sigurata II

      Villa Sigurata II

      Cubranoviceva 15, Dubrovnik
        
       3.0 van 5.0 Sterren

       Dit pension ligt in Oude Stad van Dubrovnik, vlak bij Huis van Marin Držić, Walls of Dubrovnik en Pilepoort. Ook Paleis Sponza en Paleis van de rector liggen binnen 5 minuten lopen.

       Rilati Old Town Palace € 55
       Rilati Old Town Palace

       Rilati Old Town Palace

       Dinka Ranjine 7, Dubrovnik
         
        3.0 van 5.0 Sterren

        Dit pension ligt in Oude Stad van Dubrovnik, vlak bij Orlandozuil, Paleis van de rector en St. Blaisekerk. Ook Paleis Sponza en Klokkentoren liggen binnen 5 minuten lopen.

        B&B Apartments & Studios Lanii € 59
        B&B Apartments & Studios Lanii

        B&B Apartments & Studios Lanii

        Dropceva ulica 7, Dubrovnik
          
         4.0 van 5.0 Sterren

         Dit appartement ligt in Oude Stad van Dubrovnik, vlak bij Synagoge van Dubrovnik, Paleis Sponza en Walls of Dubrovnik. Ook Paleis van de rector en Kathedraal Dubrovnik liggen binnen 5 minuten lopen.